Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Μπουγάτσα με κρέπες




ΥΛΙΚΑ 

 Για τις κρέπες

240 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γραμ. φυτίνη
500 γραμ. γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
4 αυγά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπωλ και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν.
Συμπληρώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή , τη φυτίνη , το γάλα, το αλάτι, και το αλεύρι.
 Τηγανίζουμε τη ζύμη απλώνοντας μικρή ποσότητα χυλού , σε ελαφρά βουτυρωμένο τηγάνι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ.... Η συγκεκριμενη συνταγή μας δίνει 11 μεγάλες κρέπες , όταν τις ψήσουμε σε τηγάνι μεγάλο 26άρι. Αν θέλουμε να τις κάνουμε πιο μικρές βάζουμε μικρότερη τηγάνι και ρίχνουμε λιγότερο χυλό.
Μπορούμε να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη , αφού τις τυλίξουμε καλά,  σε διάφανη μεμβράνη.


 Για την κρέμα μπουγατσα


  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 - 4 κ.σ. μαργαρίνη σοφτ
  • 1 βανίλια

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
     Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη. Όχι σε πολύ δυνατή φωτιά για να μην μας κολλήσει.

    Ανακατεύουμε και όταν γίνει κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τη βανίλια και ανακατεύουμε λίγο.

    ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

    ' Εχουμε ετοιμάσει κατ' αρχάς την κρέμα μπουγάτσα. Σκεπάζουμε την κρέμα μπουγάτσας,  με μια μεμβράνη , για να μην πιάσει κρούστα.
    Φτιάχνουμε την πρώτη κρέπα, και μόλις γίνει η μια πλευρά, γυρίζουμε . Μέχρι να ψηθεί, η κρέπα και από την άλλη, απλώνουμε 3-4 κουταλιές κρέμα μπουγάτσα σε κάθε κρέπα, και διπλώνουμε.
    Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

    Τρώγονται ζεστές ή χλιαρές κατά προτίμηση.

    Καλή επιτυχία !!!

    Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

    Υπέροχα πιτάκια με τυρί Τσαλαφούτη


     Το τσαλαφούτι είναι ένα φρέσκο και κρεμώδες τυρί από την Ευρυτανία που μοιάζει με το κατίκι Δομοκού, όμως είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά και πιο σφιχτό, με γεύση γλυκιά κι ευχάριστη που σου αφήνει μια αμυδρά ξυνούτσικη επίγευση.
     Αυτά τα πιτάκια μου προέκυψαν επειδή μου περίσσεψαν κάποια υλικά και ήθελα να τα αξιοποιήσω με κάποιο τρόπο. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο κρεμώδες τυρί, όπως Κατίκι Δομοκού ή άλλο.
    Επίσης μπορείτε να φτιάξετε, όπως έκανα εγώ, και Υπέροχα πιτάκια με κιμά. με την ίδια ζύμη.

    ΥΛΙΚΑ


    Τυρί Τσαλαφούτη ή αν δεν έχετε, Κατίκι Δομοκού ή άλλο κρεμώδες τυρί.
    Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο.


    Για την ζύμη

    • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 250 γρ. νερό χλιαρό
    • 45 γρ. ελαιόλαδο
    • 45 γρ. λευκό ξύδι από κρασί ή τσικουδιά
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 1 κ. γ. μπέϊκιν πάουντερ
    Ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνι


      ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, και τα ανακατεύουμε καλά , μέχρι να πάρουμε μια όμορφη ζύμη. Εναλλακτικά βάλτε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και ανακατεύετε με το γάντζο για 5 λεπτά.
    Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 τέταρτο με μισή ώρα.
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μπαλάκια.


    Ανοίγουμε με τον πλάστη μας το κάθε μπαλάκι σε ένα στρογγυλό , λεπτό πιτάκι.



    Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές τυρί Τσαλαφούτη  και το απλώνουμε με το κουτάλι μας. Δεν θέλει πολύ τυρί.



      Ανοίγουμε και ένα δεύτερο φύλλο, και το σκεπάζουμε. Αν δεν είναι και τελείως στρογγυλό, δεν μας πειράζει.

    Το κλείνουμε γύρω γύρω με τα δάχτυλά μας, να κολλήσουν τα φύλλα, και κάνουμε πάλι με το δάχτυλό μας, μια τρυπούλα στη μέση. Αν θέλουμε το κόβουμε με το ειδικό εργαλείο ζικ ζάκ.



     Το βάζουμε και το τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. ΄Οχι πολύ δυνατή. Το γυρνάμε και από την άλλη, και μόλις πάρει χρώμα.

    Το βγάζουμε και το βάζουμε σε μια πιατέλα, στην οποία έχουμε τοποθετήσει ένα κομμάτι χαρτί απορροφητικό κουζίνας.
    Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.

    Καλή σας όρεξη !!!!

    Υπέροχα πιτάκια με κιμά

     Υπέροχες πιτούλες που τις έφτιαξα σήμερα, που μου είχε περισσέψει λίγος κιμάς, από τα μακαρόνια με κιμά της προηγούμενης μέρας. Για τον κιμά δεν θα σας πω συνταγή, όποια κάνετε εσείς, μόνο ότι θα προσθέσετε τυρί τριμμένο, η δε ζύμη , είναι η ίδια που κάνουμε τις Σφακιανές πίτες.
     Μπορείτε επίσης να φτιάξετε με την ίδια ζύμη και τα Υπέροχα πιτάκια με τυρί Τσαλαφούτη.
    Πάμε να δούμε πως τις έφτιαξα.


    ΥΛΙΚΑ

     Στον κιμά που έχει περισσέψει θα προσθέσετε τυρί τριμμένο όποιο έχετε. Εγώ είχα παρμεζάνα τριμμένη. Θα ρίξετε τόσο όσο να απορροφήσει τα υγρά του.

    Για την ζύμη
    • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 250 γρ. νερό χλιαρό
    • 45 γρ. ελαιόλαδο
    • 45 γρ. λευκό ξύδι από κρασί ή τσικουδιά
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 1 κ. γ. μπέϊκιν πάουντερ
    Ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνι

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, και τα ανακατεύουμε καλά , μέχρι να πάρουμε μια όμορφη ζύμη. Εναλλακτικά βάλτε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και ανακατεύετε με το γάντζο για 5 λεπτά.
    Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 τέταρτο με μισή ώρα.
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μπαλάκια.


    Ανοίγουμε με τον πλάστη μας το κάθε μπαλάκι σε ένα στρογγυλό , λεπτό πιτάκι.


    Ρίχνουμε 2 -3 κουταλιές κιμά και τον απλώνουμε με το κουτάλι μας. Δεν θέλει πολύ κιμά. Και λιγότερο να βάλετε , καλύτερα.

     Ανοίγουμε και ένα δεύτερο φύλλο, και το σκεπάζουμε. Αν δεν είναι και τελείως στρογγυλό, δεν μας πειράζει.
    Το κλείνουμε γύρω γύρω με τα δάχτυλά μας, να κολλήσουν τα φύλλα, και κάνουμε πάλι με το δάχτυλό μας, μια τρυπούλα στη μέση.


    Το βάζουμε και το τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. ΄Οχι πολύ δυνατή. Το γυρνάμε και από την άλλη, και μόλις πάρει χρώμα.

    Το βγάζουμε και το βάζουμε σε μια πιατέλα, στην οποία έχουμε τοποθετήσει ένα κομμάτι χαρτί απορροφητικό κουζίνας.
    Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.

    Καλή σας όρεξη !!!!


    Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

    Τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια

     
     
    Τελικά μετά από πολλά χρόνια δοκιμών, βρήκα την τέλεια συνταγή.
     
     
     ΥΛΙΚΑ
     
    • 5 κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
    • 1 ποτήρι νερό
    • 1 κούπα αλεύρι
    • αλάτι
    • λάδι για το τηγάνισμα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    1. Κόβετε τα κολοκυθάκια σε ό,τι σχήμα θέλετε, μακρόστενα ή στρόγγυλα. Μην τα κόβετε όμως πολύ χοντρά αλλά ούτε και πολύ ψιλά.
    2. Τα βάζετε σε μια καθαρή σακούλα ρίχνοντας μέσα και το αλεύρι και ανακινείτε καλά την σακούλα αφού την έχετε κλείσει καλά.
    3. Αφήστε το λάδι να κάψει καλά.
    4. Πέρνετε ένα-ένα κολοκυθάκι και αφού το έχετε βουτήξει μέσα στο ποτήρι με το νερό το βάζετε στο τηγάνι.
    5. Κάνετε το ίδιο για κάθε κολοκυθάκι.

    Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

    Γιορτινό ψωμί





     
    Φουσκωτό και στολισμένο για το επίσημο , γιορτινό  τραπέζι.
     Φτιάξτε το, είναι απλά τέλειο!
     
    ΥΛΙΚΑ


    700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλύτερα σταρένιο 
    400 γραμ. νερό χλιαρό
    30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
    1 κουτ. του γλυκού αλάτι
    1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη.
    1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
    1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο προαιρετικά



    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
     
     
    1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά και δεν φουσκώσει το ψωμί μας, και διαλύουμε μέσα την μαγιά.
    2. Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας.
    3. Σ' αυτό το στάδιο ρίχνουμε το γλυκάνισο εάν θέλουμε.
    4. Πρέπει να γίνει μια ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια μας.
    5. Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1/2 ώρα .
    6. ΄Επειτα το ξαναζυμώνουμε και παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και κάνουμε μια μπαλίτσα και την βάζουμε στο κέντρο του ταψιού μας. ΄Επειτα παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη, αφού αφήσουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι για τα σχεδιάκια μας, και κάνουμε μια πλεξούδια , την οποία την τοποθετούμε γύρω γύρω από την μπάλα.
    7. Φτιάχνουμε, τριανταφυλλάκια, φυλλαράκια, ή ο,τι άλλο θέλουμε, τα κολλάμε με λίγο νεράκι, και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
    8. Αν θέλουμε να γίνει γυαλιστερό το ψωμάκι μας, το αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό σε ελάχιστο νεράκι.
    9. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 180 βαθμούς για 50 έως 60 λεπτά. Θα δείτε ότι όταν το σηκώνετε είναι πλέον ελαφρύ. 
    Καλή επιτυχία !!!!


     

    Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

    Χοιρινές μπριζόλες με πιπεριά και ντομάτα

     Σήμερα σας δίνω μια συνταγή , που θα την έχετε σαν πασπαρτού. Κι αυτό , γιατί? Γιατί είναι πολύ εύκολη, γρήγορη, νόστιμη ,  την τρώνε όλοι και την σερβίρουμε με πολλά συνοδευτικά.
    Πασπαρτού, γιατί : μπορούμε  να τις ψήσουμε μόνες τους και να τις φάμε, μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με τηγανητές πατάτες, μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρύζι, μπορούμε να κόψουμε τις μπριζόλες και να τις σερβίρουμε σε ένα μπουφέ, ή σε ένα τραπέζι με καλεσμένους, μπορούμε να βράσουμε ολόκληρες και με τις φλουδες τους,  πατάτες baby, να τις πατήσουμε ελαφρώς και να τις τηγανίσουμε, σαν συνοδευτικό για τις μπριζόλες μας, μπορούμε να βάλουμε και πατάτες μέσα στην συνταγή και να ψηθούν όλα μαζί. Αν το κάνουμε αυτό , απλά θα πρέπει να το σκεπάσουμε καλά το ταψί μας με ένα αλουμινόχαρτο.


    ΥΛΙΚΑ

    4 χοιρινές μπριζόλες
    Πιπεριές πράσινες κομμένες ροδέλες
    Ντομάτες κομμένες ροδέλες
    Αλάτι, πιπέρι
    Ρίγανη
    1 ποτήρι του νερού Ελαιόλαδο
    1 ποτήρι του κρασιού νερό

    Προαιρετικά τριμμένο τυράκι , κατα προτίμηση ρεγγάτο, ή γραβιέρα.


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Πλένουμε καλά τις μπριζόλες, τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ρίγανη, λίγη όχι πολύ , γιατί πικρίζει η πολύ ρίγανη και τις τοποθετούμε στο ταψί μας.
    Βάζουμε πάνω σε κάθε μπριζόλα ροδέλες πιπεριάς.
    ΄Επειτα βάζουμε πάνω από τις πιπεριές , τις ντομάτες μας που τις έχουμε κόψει ροδέλες.
    Ρίχνουμε από πάνω τους το λαδάκι μας, να πέφτει με ροή πάνω τους.
    Συμπληρώνουμε τέλος το νερο.
    Ψήνουμε στους 200 βαθμούς , μεχρι να πάρει χρώμα το φαγητό μας. Περίπου 3/4 με 1 ώρα.
    10 λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό μας ρίχνουμε , σε κάθε μπριζόλα και λίγο τριμμένο τυρακι.

    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!!


    Αρωματικό νερό με αρμπαρόριζα




      Φτιάξε το δικό σου αρωματικό νερό και ξεδίψασε χωρίς τύψεις.

    ΥΛΙΚΑ 

    Για μια κανάτα


    8 περίπου φύλλα αρμπαρόριζας
    3 ψιλοκομμένες φέτες λεμόνι
    νερό
    παγάκια


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    1. Παίρνουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας τα ξεπλένουμε καλά, τα ρίχνουμε στην κανάτα μας και τα πιέζουμε λίγο με μια κατάλα ή με το γουδοχέρι, -όπως κάνουμε mohito- , για να βγάλει όλα τα αρώματά της. ΠΡΟΣΟΧΗ : δεν τα κόβουμε με μαχαίρι, μόνο με τα χέρια μας.

    2. Ρίχνουμε τις φέτες λεμονιών.
    3. Προσθέτουμε αρκετά  παγάκια.
    4. Προσθέτουμε  νερό μέχρι επάνω.
    5. Το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο και μετά σερβίρουμε.

    ΄Οσο μένει στο ψυγείο, τόσο περισσότερο βγάζει τα αρώματά του.
    Για διακριτικό άρωμα , αφήστε το όσο γράφω. Από κει και πέρα , είναι θέμα γούστου και γεύσης.

    Κυριακή 25 Μαΐου 2014

    Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες στην κατσαρόλα




    Εύκολο , γρήγορο και πάρα πολύ νόστιμο φαγάκι !!!!! 
     Δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητευτείται!!!


    ΥΛΙΚΑ

    4 μπριζόλες χοιρινές λαιμού
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    λίγη ρίγανη
    αλάτι - πιπέρι
    ελαιόλαδο
    χυμό από 2 λεμόνια

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Πλένουμε τις μπριζόλες και τις στραγγίζουμε.
    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε τις μπριζόλες να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
    Προσθέτουμε την ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και περίπου 1 ποτήρι νερό.
    Τις αφήνουμε περίπου 1/2 ώρα να βράσουν. Μόλις πιουν τα νερά τους είναι έτοιμες και προσθέτουμε το λεμόνι.
    Μια με δύο βράσεις ακόμα και είναι έτοιμες.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μουστάρδα μαζί με το λεμόνι.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Συνοδεύονται  καταπλητικά με τηγανητές πατάτες, πουρέ ή πιλάφι.

    Πέρκα πλακί στο φούρνο


     ΄Ενα πραγματικά θαυμάσιο φαγητό, τόοοσο γλυκό, που μάλλον θα χρειαστούμε και μια φρατζόλα ψωμί για βούτες !!!!!

    ΥΛΙΚΑ
     
    1 κιλό πέρκα κατεψυγμένη
    2 σκελίδες σκόρδο
    2 κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
     1/2 ματσάκι Μαϊντανό
    Αλάτι-πιπέρι
    Λάδι
    4 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη  ή 1 κουτί ντομάτα στον τρίφτη
    Προαιρετικά πατάτες κομμένες ροδέλλες



    ΕΚΤΕΛΕΣΗ



    Ξεπαγώνουμε την πέρκα, δηλαδή την βγάζουμε από το βράδυ για να ξεπαγώσει.
    Την ξεπλένουμε καλά με αρκετά νερά.
    Σε ένα ταψί βάζουμε  την πέρκα και ρίχνουμε  αλάτι και πιπέρι.
    Στην συνέχεια πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τις 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ψιλές φετούλες, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    Προσθέτουμε  τις τριμμένες ντομάτες και το  λάδι.
    Ρίχνουμε και τις πατάτες μας τώρα , αφού τις έχουμε αλατοπιπερώσει και τις ανακατεύουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Οι πατάτες είναι προαιρετικές .
    Ρίχνουμε 1/2  ποτήρι νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς .
    Αν το ψήσουμε σκέτο το ψάρι , ψήνεται περίπου σε 1/2 ώρα.
    Αν βάλουμε και πατάτες , τότε θα σκεπάσουμε το ταψί μας με ένα αλουμινόχαρτο καλά, και θα το ψήσουμε για περίπου 1 ώρα στους 200 βαθμούς. Ξεσκεπάζουμε για 10 λεπτα , να πάρει χρώμα.

    ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!!!


    Μαρμελάδα μούρο-φράουλα



    Καταπληκτική μαρμελάδα, όλο άρωμα, γεύση και βιταμίνες !!!
     μμμμμμ ... μιαμ, μιαμ,  νοστιμότατη !!!!!!!

    ΥΛΙΚΑ

    300 γραμ. μούρα
    300 γραμ. φράουλες
    500 γραμ. ζάχαρη
    χυμός από 1/2 λεμόνι
    1 μήλο κομμενο κομματάκια χωρίς τα κουκούτσια
    2 βανίλλιες


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    1.  Πλένουμε τα μούρα και τις φράουλες και τα καθαρίζουμε από τα κοτσάνια τους και τα φύλλα τους.
    2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και τα βράζουμε για 1/2 ώρα περίπου με 40 λεπτά να μαλακώσουν
    3. Αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια φρούτου την αφήνουμε όπως έχει, διαφορετικά περνάμε μέρος των φρούτων ή όλα από το μπλέντερ να γίνουν πολτός, -εγώ χρησιμοποιώ το ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ,και εν συνεχεία προσθέτουμε τη ζάχαρη.
    4. Βράζουμε την μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι, για να μην κολλήσει μέχρι να δέσει και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Θέλει προσοχή να μην δέσει πολύ. Θα το καταλάβετε με το μάτι, είναι εύκολο.
    5. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφαιρούμε τυχόν αφρό .
    6. Εν συνεχεία βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα την μαρμελάδα, όπως είναι ζεστή καυτή μέχρι πάνω , αφήνουμε πολύ λίγο κενό,  κλείνουμε ερμητικά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα και περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. ΄Επειτα τα γυρνάμε κανονικά.
    7. Διατηρείτε άνετα 1 χρόνο εκτός ψυγείου, και αφού ανοιχθεί η μαρμελάδα μέσα στο ψυγείο.
    Καλή επιτυχία !!!
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...