Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Μαρέγκες ή Μπεζέδες της BANA BARBI




Επειδή πλησιάζει ο γάμος της κόρης μου , εκτός από δίπλες που είναι έθιμο του συζύγου, ήθελα να φτιάξω και μπεζέδες  ή μαρέγκες . Λευκό γλυκό και αέρινο. ΄Ομως όσες συνταγές κι αν δοκίμασα ψάχνοντας στο ίντερνετ, καμία δεν με ενθουσίασε . Χάλασα ένα σωρό αυγά !!! αχαχαχαχα 
Κατέληξα λοιπόν σε αυτήν εδώ την συνταγή που με δικές μου παρεμβάσεις , έγιναν τραγανές, αφράτες, στεγνές όσο πρέπει και το κυριότερο δεν μυρίζουν καθόλου αυγό.


 ΥΛΙΚΑ

4 ασπράδια αυγών μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους ή 120 γραμ. ασπράδια
150 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
70 γραμ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
1 πρέζα κρεμόριο
10 γραμ. κορν φλάουρ
1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλλια, ή 10-15 σταγόνες υγρή βανίλια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Παίρνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας και με ένα μολύβι σχεδιάζουμε πάνω της κύκλους ή καρδούλες με την βοήθεια των κουπ πατ.


Αναποδογυρίζουμε τη λαδόκολλα, για να μην ακουμπήσουν  τα γλυκά μας πάνω στο μολύβι, και τη στρώνουμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.
Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 80 βαθμούς.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και το κρεμόριο και τα χτυπάμε με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου φουσκώσουν. Θέλουμε αναποδογυρίζοντας τον κάδο μας να μην πέφτει η μαρέγκα και να μην κουνιέται καθόλου.



Φροντίζουμε ώστε ο κάδος και το σύρμα να είναι έντελώς στεγνά, γιατί η υγρασία επηρεάζει αρνητικά τη μαρέγκα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε σιγά σιγά ,  τη λευκή και την κατσανή ζάχαρη, έως ότου σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα.


 Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλα ή μαρίζ, ευλύγιστη σπάτουλα από σιλικόνη.
Παίρνουμε κουταλιές κουταλιές τη μαρέγκα και τις βάζουμε σε ένα κορνέ με μύτη και τον γεμίζουμε. Κάνουμε κυκλάκια  εντός των  κύκλων  που έχουμε σχεδιάσει πάνω στη λαδόκολλα.
Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να χρωματίσουμε τις μαρέγκες μας.
 Με μια οδοντογλυφίδα παίρνουμε λίγο χρώμα-πάστα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.




 Βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο και ψήνουμε για 1 1/2  περίπου ώρες, μέχρι να στεγνώσει τελείως και να μην υπάρχουν πάνω της δάκρυα από ασπράδι.
  Οι μαρέγκες μας είναι έτοιμες  όταν ξεκολλάνε  με ευκολία από τη λαδόκολλα.
Επειδή έφτιαξα πολλούς μπεζέδες για το γάμο της κόρης μου, δεν ξέρω τι φταίει τελικά, αλλά αν δεν έχουν στεγνώσει στην ώρα που σας δίνω παραπάνω, μην ανησυχείτε, αφήστε τους περισσότερη ώρα. Είναι έτοιμοι όταν, τους πιάνετε με το χέρι σας , και δεν κολλάνε . ΄Οταν ξεκολλάνε με μεγάλη ευκολία και όταν είναι πανάλαφροι.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά με μισάνοιχτο φούρνο. Δηλαδή σβήνουμε τον φούρνο , ανοίγουμε την πόρτα του και βάζουμε μια πετσέτα ανάμεσα.

Καλή επιτυχία !!!

6 σχόλια:

  1. τελειο! και εγω εχω δοκιμασει να κανω στο περσινο παρτυ της ταλιμπανουλας αλλα δεν τα καταφερα! νομιζω οτι με αυτες τις οδηγιες θα τα καταφερω! ειναι ιδανικες και για παιδικά παρτυ αλλα και για βαπτιση! το θεμα ειναι ποσο καιρο διατηρουνται; επειδη εχουν αυγο το λεω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τέλειο, θα φτιάξω κι εγώ! κρεμόριο από που αγοράζουμε?
    kiss...fancy~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρεμόριο αγοράζουμε απο τα μεγάλα σουπερ μάρκετ. Εκεί που είναι οι σόδες , τα μπέικιν κλπ.

      Διαγραφή
    2. Διατηρούνται πολλούς μήνες !!! Ναι , καλά άκουσες !!!! Πέρασαν 3 μήνες και δεν είχαν πάθει τίποτε !!! Μόνο που δεν θέλουν ζέστη, ήλιο. Ανοιχτά σε ξηρό μέρος μέσα στο σπίτι και είναι οκ.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα, μήπως ξέρετε αν μπορώ να χρησιμοποιήσω στέβια ή ζαχαρίνη αντί για ζάχαρη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Οχι, δυστυχώς , δεν ξέρω !!!!! Δεν έχω φτιάξει με στέβια ή ζαχαρίνη, για να δω το αποτέλεσμα!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...