Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Μπλάκ Φόρεστ

 Πάντα ήθελα να την φτιάξω, γιατί τρελλαίνομαι για βύσσινα, επιτέλους ήρθε η ώρα και την έκανα και είναι καταπληκτική. Σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι εύκολη γρήγορη και αρέσει σε όλους.


Για το  παντεσπάνι

5 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά,
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. κακάο σε σκόνη


Για το σιροπι

Το σιρόπι από την κονσέρβα βύσσινο που θα χρησιμοποιήσουμε παρακάτω
150 γρ. ζάχαρη
200 γραμ. μαρμελάδα φράουλας
30 ml λικέρ Cointreau ή φράουλας ή βύσσινο

Για τη γέμιση

800 ml κρέμα γάλακτος 35%
λιπαρά, παγωμένη στο ψυγείο
80 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κονσέρβα βύσσινο
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (για την επικάλυψη)

Διαδικασία

Για το παντεσπάνι
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα, έως ότου αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας απαλά με μια πλαστική κουτάλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και το βάζουμε στο φούρνο για 20 - 30 λεπτά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά, όσο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω στον πάγκο εργασίας και το κόβουμε οριζόντια σε 3 ίσα μέρη, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο και αιχμηρό μαχαίρι (ή, εναλλακτικά, οδοντικό νήμα).

Για το σιρόπι
Βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το χυμό από την κοσέρβα βύσσινο  με τη ζάχαρη για 2 λεπτά. Οταν το μείγμα κρυώσει, ρίχνουμε την φράουλα και το λικέρ και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη, όσο ετοιμάζουμε τη σαντιγί για τη γέμιση.

Για τη γέμιση
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ, με το εργαλείο που αποκαλούμε σύρμα, την παγωμένη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, έως ότου σχηματιστεί αρκετά σφιχτή σαντιγί.

Συναρμολόγηση
Τοποθετούμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι σε μια πιατέλα, το βρέχουμε καλά  με σιρόπι, χρησιμοποιώντας πινέλο, και το αλείφουμε με τη μαρμελάδα, χρησιμοποιώντας σπάτουλα. Στρώνουμε προσεκτικά περίπου 300 γρ. από τη σαντιγί που φτιάξαμε και τοποθετούμε την μισή από την κονσέρβα βύσσινο. Βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι -και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το σιρόπι-, άλλα 300 γρ. από τη σαντιγί και το υπόλοιπο βύσσινο, κρατώντας λίγες για την διακόσμηση στο τέλος. Καλύπτουμε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί. Διακοσμούμε με τα τελευταία βύσσινα. Ξύνουμε την κουβερτούρα με το ειδικό εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες  ή στον τρίφτη για τα κρεμμύδια και γαρνίρουμε με το ξύσμα όλη την επιφάνεια της μπλακ φόρεστ. Καλή επιτυχία.

4 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...