Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Πεϊνιρλί




Υλικά για 8 άτομα


Για τη ζύμη 6-8 μεγάλων πεϊνιρλί


  • 1 κιλό άσπρο αλεύρι «πολυτελείας» κοσκινισμένο
  • 50 γρ. μαγιά σε πάστα
  • 120 ml χλιαρό νερό
  • 240 ml γάλα
  • 5 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 200 γρ. Flora Soft με βούτυρο

Για τη γέμιση του κάθε πεϊνιρλί
(για την πρώτη φάση του ψησίματος)

  • 170 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 40 ml γάλα φρέσκο 3.5%
(για τη δεύτερη φάση του 
ψησίματος)

  • 400γρ φέτα τριμμένη
  • 150γρ ελιές σε φέτες
  • 16 φέτες ντομάτα λεπτοκομμένες
  • 16 φέτες σαλάμι αέρος λεπτοκομμένες
  • 16 φέτες πιπεριά λεπτοκομμένες




Για τη ζύμη και την πρώτη φάση ψησίματος

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ μέσα στον κάδο του μίξερ. Παράλληλα σε ένα σκεύος ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το Flora Soft με βούτυρο και τα φέρνουμε σε χλιαρή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, με το ειδικό εργαλείο του μίξερ μας, «τον γάντζο», ξεκινάμε το ζύμωμα προσθέτοντας τα αυγά μέσα στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι, σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και στη συνέχεια δυναμώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά.
Κατόπιν, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το χλιαρό μίγμα αφού πρώτα έχουμε τρίψει και διαλύσει τη μαγιά μέσα σε αυτό. Ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ. Μπορούμε να πουδράρουμε με λίγο ακόμα αλεύρι για να βοηθήσουμε τη διαδικασία του ζυμώματος. Βγάζουμε τη ζύμη, την τοποθετούμε σε μια λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’ λεπτά για να φουσκώσει.
Στη συνέχεια, κόβουμε μερίδες και σχηματίζουμε όμοια μπαλάκια των 150 γρ. το κάθε ένα, τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο, τα σκεπάζουμε για ακόμα μια φορά με βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά.
Ανακατεύουμε το κασέρι με το γάλα και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τα χέρια μας,σε οβάλ σχήμα, σε πάχος ενός πόντου.
Τοποθετούμε στη μέση της ζύμης 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα του τριμμένου κασεριού. Κλείνουμε τις άκρες από την εσωτερική πλευρά της ζύμης σχηματίζοντας μια «γόνδολα». Τοποθετούμε τα πεϊνιρλί σε αλειμμένη λαμαρίνα με Flora Soft με βούτυρο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 ˚C για 10-12 λεπτά, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα πλαϊνά μέρη και λιώσει ομοιόμορφα η εσωτερική γέμιση του μείγματος από το κασέρι και το γάλα.
Μετά το ψήσιμό τους τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τα συντηρούμε στο ψυγείο για 3 μέρες.
Για τη γέμιση και τη δεύτερη φάση ψησίματος
Τοποθετούμε μέσα στο άνοιγμα που έχει το προψημένο πεϊνιρλί την τριμμένη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 ˚C για 7-10 λεπτά. Για επιπλέον γυαλάδα και γεύση αλείφουμε με λιωμένο Flora Soft με βούτυρο με τη βοήθεια ενός πινέλου την εξωτερική πλευρά του πεϊνιρλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...