Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Κρεμμυδόπιτα Μικρασιάτικη -με φρέσκο κρεμμυδάκι-


Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα δει ούτε είχα ακούσει γι' αυτή την πίτα !!!
Φτιάχνεται με λίγα υλικά , άρα οικονομική, και είναι πεντανόστιμη !!!!  
Δεν έχει καμμία σχέση με τις υπόλοιπες κρεμμυδόπιτες που έχω δοκιμάσει !!!!
Ο ξάδελφός μου Παντελής Νίγδελης ,, που μου την  έδωσε , λέει ....ότι η συνταγή είναι μικρασιάτικη και φτιάχνεται μόνο στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Σ'ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη κανείς δεν την γνωρίζει αυτήν την πίτα.


ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη

 350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γραμ. νερό χλιαρό
  15γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο

 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. του γλυκού ζάχαρη 
1/4 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

Σε μια λεκάνη  ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό  νερό, προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά, και διαλύουμε μέσα την μαγιά. 

Προσωπικά μ' αρέσει καλύτερα η φρέσκια μαγιά, γιατί φουσκώνει και πιο γρήγορα . 

Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη  και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας. 

Πρέπει να γίνει μια ζύμη , που να μην κολλάει στα χέρια.


Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 τέταρτο με 20 λεπτά.
΄Επειτα το ξαναζυμώνουμε και φτιάχνουμε μπαλίτσες σε μέγεθος μανταρινιού και ανοίγουμε σε οβάλ, μακρόστενα φυλλαράκια. 




Υλικά γέμισης

3-4 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια 
1 ματσάκι φρέσκο άνιθο
Τυρί φέτα όσο θέλετε
2-3 αυγά
λίγο αλατάκι
πιπέρι


 Εκτέλεση


Κόβουμε τα φρεσκα κρεμμυδάκια σε ψιλά κομματάκια και τον ανιθο.

 Τα ριχνουμε σε μια λεκανη και προσθέτουμε τυρί,αυγά και λάδι, αλάτι, πιπέρι.
 Τα ανακατεύουμε καλά.


  Μετά με ένα μεγάλο κουτάλι της σουπας παιρνουμε μια κουταλια και το ριχνουμε κατα μηκος του φυλλου που πλασαμε, ακριβως στη μεση και μετα πιανουμε τις ακρες της ζυμης δεξια και αριστερα και με τα δακτυλα μας τις κλεινουμε,οπως επισης και τις ακρες για να μη φύγει η γεμιση.




 Αφου τελειωσουμε ,εχουμε 1 αυγο ΜΟΝΟ τον κροκο,και αλειφουμε με πινελο από πανω. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με λίγο γάλα εβαπορέ αδιάλυτο.





Ψήνουμε τις πίτες στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Αφου τις βγαλουμε απο το φουρνο,σε ενα μπολακι εχουμε λειωσει βιταμ και αλειφουμε με το πινέλο τις πίτες. Αυτό είναι προαιρετικό, όμως γίνονται πεντανόστιμες.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...