Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μουστοκούλουρα αφράτα σαν του φούρνου





Καιρό έψαχνα για μια συνταγή με αφράτα και μαλακά μουστοκούλουρα σαν του φούρνου. Τελικά μου την έδωσε η φίλη μου  Aleka Marini-gaga, και είναι καταπληκτική !!!!


Υλικά:


  • 800 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. αμμωνία
  • 12 γρ. σόδα
  • 12 γρ. κανέλα
  • 5 γρ. γαρύφαλλο
  • 10 γρ. κακάο σκόνη(άγλυκο)
  • 150 ml λάδι
  • 200 ml μούστο βρασμένο
  • 100 ml μέλι
  • 180 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Χτυπάμε το λάδι, το μούστο, το μέλι , την ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά με τον αυγοδάρτη ή στο μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Ανακατεύουμε στο αλεύρι την αμμωνία, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το κακάο.
Ρίχνουμε στο αλεύρι τα υγρά.

Τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Από πάνω τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή αν έχει το ταψί μας καπάκι, σκεπάζουμε με αυτό.

Τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο.

Θα τα ελέγξουμε μία φορά γιατί ο κάθε φούρνος έχει τη δική του θερμοκρασία.
'Οταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε πλαστικό σακουλάκι ή σε μπισκοτοδοχείο, για να διατηρηθούν μαλακά
. Γίνονται μαλακά όπως αυτά του εμπορίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ . Φτιάχνοντας την συνταγή πρέπει να επισημάνω κάποια πράγματα.
Η ζύμη μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι, περίπου 2-3 χούφτες, όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν τα μουστοκούλουρα. Αφήστε την ζύμη λίγο να ξεκουραστεί, γιατί κολλάει. Μην την φοβηθείτε, μόλις ξεκουραστεί θα πλάθετε, ελάχιστα θα κολλάει . Αν σας ενοχλεί, βοηθήστε την , ρίχνοντας στο πάγκο σας ελάχιστο αλεύρι, ίσα-ίσα να μπορεί να πλάθετε.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι το ταψί μας να είναι βαθύ, όχι ρηχό. Πρέπει οπωσδήποτε να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο καλά, για να μας γίνουν μαλακά.
Εάν φτιάξουμε μουστοκούλουρα στο μέγεθος του φούρνου θέλει αυστηρά 15 λεπτά, εάν τα κάνουμε μικρότερα, μειώνουμε τον χρόνο, περίπου 2-4 λεπτά. ΄Οταν τα βγάζουμε από το φόύρνο μας, πρέπει να είναι μαλακά, μετά μόλις κρυώσουν σκληραίνουν, και έρχονται στο φυσιολογικό τους.


Την συνταγή την πήρα από την καλή μου φίλη  Aleka Marini-gaga , την οποία και παρουσιάζω όπως την έγραψε.

Ευχαριστώ Αλέκα μου, για τα τόσο όμορφα μουστοκούλουρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2η..... Εάν θέλετε να τα φτιάξετε με πετιμέζι, θα βάλετε ίδια ποσότητα με τον μούστο που αναγράφω, αλλά θα μειώσετε την ζάχαρη από 250 γραμ. σε 200. 

Καλή επιτυχία !!!!!
 

13 σχόλια:

  1. Σε τι μέγεθος τα πλάθεις για να γίνουν στρουμπουλούτσικα, σαν τη φωτογραφία? Και τι μήκος έχει το μπαστουνάκι?...πολλά ρωτάω εεε? θέλω να τα κάνω ίδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε τι μέγεθος τα πλάθεις για να γίνουν στρουμπουλούτσικα, σα τη φωτογραφία? Και σε τι μήκος τα μπαστουνάκια?...Πολλά ρωτάω εεε? θέλω να τα κάνω ίδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να σου πω τώρα !!!! Με το μάτι τα φτιάχνω !!!! Περίπου πάχος σαν το μεγάλο δάχτυλο του χεριού σου και μάκρος ..... να κάνει 2 ή 3 γύρους από τον εαυτό του. Μακάρι να κατάλαβες !!!! χιχιχιχιχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα έφτιαξα την συνταγή και πραγματικά είναι υπέροχα στην γεύση και στην υφή! Έψαχνα χρόνια μια καλή συνταγή γιατί είναι τα αγαπημένα του άντρα μου.
    Η μόνη ατυχία που συνέβη ήταν ότι ενώ τους έδωσα σχήμα όπως στην φώτο σου και μέγεθος, άπλωσαν δεν κράτησαν το σχήμα και θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί έγινε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα έφτιαξα την συνταγή και πραγματικά είναι υπέροχη, χρόνια έψαχνα μια καλή συνταγή για μουστοκουλουρα διότι είναι τα αγαπημένα του άντρα μου και παρότι είναι δύσκολος ξετρελαθηκε με αυτα. Η μόνη ατυχια ηταν οτι ενω τους εδωσα το σχημα και το μεγεθος ''του φουρνου'' μου απλωσαν και ηθελα να σε ρωτησω τι μπορει να εκανα λαθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nikiforoula, πολύ χαίρομαι που τα ευχαριστηθήκατε !!! Τώρα, όσο αφορά το άπλωμα των κουλουριών, μήπως έβαλες περισσότερη σόδα? Μήπως τα έπλασες λεπτά τα κορδόνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οντως υπέροχα !! Όλοι ξετρελάθηκαν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H συνταγη σου είναι υπέροχη Βαρβάρα,,,,το μόνο ότι απλώνουν πολύ,,θεώρησα ότι το αλεύρι 800γρ φταίει,ίσως είναι λίγο,,,τα ξαναεφτιαξα προσθετοντας όλο το κιλό το αλεύρι,έκανα το χρόνο ψησήματος στα 18 λεπτά και ήρθαν ακριβώς!!!Τα υλικά της συνταγής είναι τέτοια που και πάλι αφράτα είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θέλω να τα κάνω!μια ερωτηση εχω μοναχα.. Φεν εχω μουστο, εχω πετιμεζι..δλδ θα βαλω ιδια ποσοτητα μρ το μουστο οπως αναφερετε κατω κατω αλλα θα το αραιωσω το πετιμεζι;ρωτω γιατι συζητωντας με φιλες μου ειπαν πως σε δικες τους συνταγες το αραιωνουν! Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σας,πόσα κομμάτια γίνονται με αυτά τα υλικά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βγήκαν τελειαααα. 40 μουστοκουλουρα αφρατα σαν του φούρνου. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή ��.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και μουστο και μελι και ζαχαρη δεν ειναι πολα δεν βγαινουν πολυ γλυκα αν τα κανω χωρις ζαχαρη δεν θα γινουν καλα ασ μου απανυησει μια που τα εχει φτιαξει εστω και αργα εγω τωρα ειδα την συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...