Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κουλούρια Θεσσαλονίκης




Την συνταγή την βρήκα στο ίντερνετ και είναι της Ειρήνης Φανίδου.
Είναι καταπληκτικά !!! Τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα.
΄Εφτιαξα σκέτα κουλούρια, αλλά έκανα και γεμιστά με φέτα και 3 μπαγκέτες !!!


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γραμ. ζάχαρη
30 γραμ. μαγιά από το φούρνο
20 γραμ. αλάτι
100 γραμ. λάδι
500 γραμ. νερό χλιαρό
200 γραμ. σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι. Ανοίγουμε λακούβα και βάζουμε μέσα την ζάχαρη, το λάδι, το αλάτι  και στο τέλος την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε παίρνοντας λίγο λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη μισή με 1 ώρα.
Το βγάζουμε από το μπωλ και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνει, το χωρίζουμε σε 24 κομμάτια που το ανοίγουμε κορδόνια μήκους 30 εκατοστών.


 Τα ενώνουμε στις δυο άκρες και τα βουτάμε σε ρηχό σκεύος με χλιαρό νερό και αμέσως τα βουτάμε σε μπόλικο σουσάμι.
Τα αραδιάζουμε σε μεγάλα ταψιά της κουζίνας που έχουμε στρώσει με αντικολητικό χαρτί, και περιμένουμε να φουσκώσουν πάλι.


Τα ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς και  τον κατεβάσαμε στους 180, περίπου 35 λεπτά ή έως ότου ροδοκοκκινίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε αλουμινόχαρτο ή σακουλάκια και τα βάζουμε στην κατάψυξη. ΄Οταν θέλους να τα χρησιμοποιήσουμε τα ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και εάν θέλουμε τα ζεσταίνουμε και τα τρώμε.

Εάν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε και γεμιστά με τυρί ή φέτα ή τυρί Φιλαδέλφεια, με τον τρόπο που δείχνω παρακάτω.






1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...