Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Η τούρτα του ΄Ακη








Για να φτιάξουμε την τούρτα του ΄Ακη, χρειαζόμαστε το υγρό κέικ που σας γράφω παρακάτω, το οποίο όταν κρυώσει καλά , το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη .
Ανάμεσα τους βάζουμε κρέμα πατισερί έτοιμη σοκολάτας. 
Τώρα πρέπει να μπει στο ψυγείο για να σφίξει καλά. 
Φτιάχνουμε βουτυρόκρεμα μετά και την απλώνουμε καλά σε όλη την τούρτα.Την βάζουμε πάλι στο ψυγείο να σφίξει πολύ καλά .
' Επειτα φτιάχνουμε ζαχαρόπαστα , ανοίγουμε φύλλο, την απλώνουμε στην τούρτα και φτιάχνουμε ό,τι σχέδιο θέλουμε.


ΥΛΙΚΑ



  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 3/4 φλ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. κακάο
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. γάλα
  • ½ φλ. λάδι
  • 1 φλ. βραστό νερό


  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ



  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα αβγά, το γάλα, το λάδι και ανακατεύουμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 2'.
  • Τέλος προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε. Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό, μη σας πειράξει, έτσι πρέπει να είναι
  • Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-70 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι ή η οδοντογλυφίδα να βγαίνουν καθαρά.
  • Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε για 10' να κρυώσει κάπως πάνω σε σχάρα. Μετά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.


  • Λίγα μυστικά ακόμα

    Ανάλογα το φούρνο σας και το μέγεθος της φόρμας θα προσαρμόσετε και το χρόνο ψησίματος. Κάντε οπωσδήποτε τη δοκιμή με το μαχαίρι.
    Το κέικ αυτό είναι από τα "υγρά" κέικ, που παρότι βγάζεις την οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι καθαρά, δεν είναι μέσα στεγνά.

    Εάν το καλύψετε και με γλάσο ή γκανάς, γίνεται πραγματικό θαύμα (η φωτογραφία είναι από τούρτα που έφτιαξα χρησιμοποιώντας τη συνταγή αυτή).

    Εάν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε για τούρτα και θέλετε να το κόψετε σε πολλές βάσεις, τοτε να το αφήσετε να κρυώσει εντελώς. Καλό θα είναι να το κόψετε την επομενη μέρα.

    Η δόση αυτή κάνει ένα κέικ σε φορμα με τρύπα ή ένα ορθογώνιο 25x25 ή ένα στρογγυλό 20άρι πολύ ψηλό (7εκ).
    Προσέξτε η δόση που θα βάλετε στη φόρμα σας να μην είναι πολύ πάνω από τη μέση, γιατί φουσκώνει αρκετά και θα σας χυθεί απέξω.

    Το υγρό κέικ αυτό είναι συνταγή της Sitronellas από το σάιτ οι Συνταγές της παρέας.



    ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ



    ΥΛΙΚΑ



    Με την κρέμα αυτή μπορούμε να καλύψουμε το κέικ ή να σχηματίσουμε με το κορνέ μας όποια διακόσμηση θέλουμε. Μπορούμε φυσικά να τη χρησιμοποιήσουμε και ως γέμιση σε τούρτες.
    Στα αγγλικά θα τη βρείτε ως butter cream, δηλαδή βουτυρόκρεμα.


  • 1/2 φλ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. μαργαρίνη
  • 4 φλ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. γάλα ή νερό
  • 1 κ.γ. βανίλιΑ


  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη βανίλια.
    2. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμιχθούν καλά. Τα χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα, μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες.
    3. Μπορούμε φυσικά να χρωματίσουμε την κρέμα προσθέτοντας σταγονες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Χωρίζουμε την κρέμα σε μπολάκια ανάλογα με το πόσα χρώματα θέλουμε, βάζουμε χρώμα στο κάθε μπολάκι και ανακατεύουμε. Καλό θα είναι τα χρώματα να είναι σε μορφή πάστας για να μην αραιώσουν την κρέμα.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Για να βγει άσπρη η βουτυρόκρεμα θέλει αρκετό χτύπημα το βούτυρο και θέλει να διαλέξετε κάποια μάρκα που να είναι πιο λευκή απο μόνη της. Η συνταγή έλεγε βούτυρο και shortening, αλλά στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί, οπότε βάζουμε μαργαρίνη. Μπορείτε να αλλάξετε την αναλογία, ανάλογα με το γούστο σας και πόσο γεύση βουτύρου θέλετε να έχει.
    Για να γίνει σοκολάτα, προσθέτουμε 90 γρ. λιωμένη κουβερτούρα και άλλη μια κ.σ. γάλα ή νερό.
    Με αυτή τη συνταγή έχουμε 3 φλ. σφιχτή κρέμα.
    Για μέτρια σφιχτή κρέμα, προσθέτουμε 1 κ.γ. γάλα σε κάθε φλ. κρέμας.
    Για αραιή κρέμα προσθέτουμε 2 κ.γ. γάλα σε κάθε φλ. κρέμας.
     Με τη σφιχτή κρέμα φτιάχνουμε λουλούδια που πρέπει να σταθούν τα πέταλά τους όρθια. Εάν δεν είναι αρκετά σφιχτή, τα πέταλα θα πέφτουν. Εάν δείτε πως  η κρέμα "σπάει" καθώς την βγάζετε από το κορνέ, είναι μάλλον πολύ σφιχτή.
    Με την μέτρια σφιχτή κρέμα φτιάχνουμε τα περισσότερα σχέδια με το κορνέ (αστεράκια, πέταλα, κοχύλια κλπ).
    Με αραιή προς μέτρια κρέμα καλύπτουμε κέικ.
    Με αραιή κρέμα κάνουμε σχέδια όπως τα φύλλα και γράφουμε με την λεπτή μύτη. Αλλιώς τα φύλλα και τα γράμματα θα σπάνε.
    Γενικά αν η κρέμα σας είναι πολύ σφιχτή προσθέσετε υγρό, αν είναι πολύ αραιή προσθέστε άχνη ζάχαρη.

     Η βουτυροκρεμα είναι συνταγή της Sitronellas από το σάιτ οι Συνταγές της παρέας.


  • ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ


    • 1 πακέτο marshmallows 250-300gr (καλύτερα λευκά).
    • 2 κουταλιές της σούπας νερό
    • βούτυρο ζαχαροπλαστικής
    • ζάχαρη άχνη (όσο πάρει)
    • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

    Πως το κάνουμε:


    1. Βάζουμε τα marshmallows σε γυάλινο μπώλ μαζί με το νερό και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2' λεπτά.
    2. Παρατηρούμε οτι τα marshmallows "ξεφουσκώνουν".
    3. Ενδιάμεσα παρακολουθούμε την διαδικασία και σταματάμε την λειτουργία του φούρνου για να ανακατέψουμε το μείγμα και να γίνει ομοιόμορφο. Επιδή έξαρτάται από τον φούρνο που έχει ο καθένας ίσως να χρειαστεί παραπάνω χρόνος από 2 λεπτά.
    4. Αφού λοιπόν ρευστοποιηθούν τα marshmallows, βγάζουμε το μπωλ από τον φούρνο, προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε, και ρίχνουμε σταδιακά την ζάχαρη άχνη μέσα στο μπώλ ανακατεύοντας.
    5. Βουτυρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και τα χέρια μας, αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην επιφάνεια με την βοήθεια της σπάτουλας ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! μπορεί να καίει. Αφού βεβαιωθούμε οτι δεν καίει αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτωντας όση ζάχαρη άχνη χρειάζεται ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
    6. Πλέον είναι έτοιμο να το ανοίξουμε σε φύλλο και να καλύψουμε την τούρτα μας ή τα μπισκοτάκια μας!

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Μετά από πολύ -μα πάρα πολύ- μεγάλη αναζήτηση βρήκα αυτήν την πανεύκολη συνταγή (και κάποιες άλλες σχετικές) και σας τις παραθέτω!
    Αν έχουμε χρόνο, κλείνουμε την ζύμη σε αεροστεγές σακούλα και το αφήνουμε όλη την νύχτα να "ξεκουραστεί" ΟΧΙ στο ψυγείο. Έτσι αποκτά μεγαλύτερη ελαστικότητα.

    Την συνταγή αυτή την βρήκα στο σάιτ Συνταγές της παρέας και είναι της    .

  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...