Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Λαχανοντολμάδες της μαμάς Κατίνας-οδηγίες βήμα βήμα-

 Εξαιρετικοί  λαχανοντολμάδες, με συνταγή της μητέρας μου, που ήταν Μικρασιάτισσα.
 Η διαφορά με τους άλλους είναι στα μπαχαρικά.
 Δοκιμάστε τους.

ΥΛΙΚΑ

 1 λάχανο μεγάλο
 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 ρύζι Καρολίνα και κάτι
1/2 ματσάκι άνιθο
1/4 από το ματσάκι μαϊντανό\
3 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
2 μπαχάρια σπασμένα στο γουδί
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Φυτίνη

Κρέμα  για τους λαχανοντολμάδες

 Το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες
3/4 της κούπας γάλα
4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
1 ή 2 αυγά, ανάλογα με το πόσα θέλετε να βάλετε εσείς
4 λεμόνια στιμένα
αλάτι λίγο
πιπέρι
λίγο ξύσμα μοσχοκάρυδο

Μόλις είναι έτοιμοι οι λαχανοντολμάδες μας, αδειάζουμε σε μια άλλη κατσαρολίτσα το ζουμί τους.
Σε μια μεγάλη κούπα γεμίζουμε με γάλα τα 3/4 , και ρίχνουμε μέσα 4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε .
Προσθέτουμε και το αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
 Μόλις αρχίσει να πήζει η κρέμα μας, τραβάμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα και ρίχνουμε το αυγολέμονο.
 Ανακατεύουμε και επαναφέρουμε στο μάτι την κατσαρόλα για λίγο.
΄Ετοιμη η κρέμα μας.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
 Στις παρακάτω φωτό σας έχω πως θέλω να είναι .... 1ον- κομμένο το κρεμμύδι.

2ον - πως τρίβουμε το μοσχοκάρυδο
3ον - πως σπάμε στο γουδί τα μπαχάρια
 Και τώρα ας πάμε στο λάχανο.
Αγοράζουμε ένα μεγάλο λάχανο. Τα μυστικά του είναι ότι πρέπει να είναι ελαφρύ, ανάλαφρο, όχι σφιχτό. Τα σφιχτά λάχανα είναι για σαλάτα. Και από την μεριά που είναι το κοτσάνι τους όσο γίνεται λιγότερο κατσαρό.

 Αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι.

  Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10-15΄ να μαλακώσει ελαφρά.

 Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.





 Στρώνουμε στη βάση μιας πλατιάς  κατσαρόλας λαχανόφυλλα
 Τοποθετούμε επάνω τούς ντολμάδες στη σειρά τον έναν κοντά στον άλλον.

 Σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν. Γεμίζουμε με νερό ίσα ίσα να σκεπαστούν οι ντολμάδες μας.
Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄.


1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...