Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Κουνέλι στιφάδο μεθυσμένο


Δεν έτρωγα το κουνέλι ποτέ. Μέχρι που με παροτρύνανε ο γιός μου και ο άνδρας μου , να δοκιμάσω διάφορες συνταγές με κουνέλι, μέχρι να μου αρέσει. ΄Εψαξα στο διαδίκτυο, αλλά .... καμμία δεν μου άρεσε !!! Ναι, δυστυχώς !!!!
 Τελικά, το έφτιαξα με τα μέτρα τα δικά μου, μετά από πολλές προσπάθειες, και ....ναι .... είναι το τέλειο κουνέλι στιφάδο. Σαν να τρως κοτόπουλο. Δεν το καταλαβαίνεις καθόλου !!!
Γιατί το λεω ...μεθυσμένο?  μα φυσικά γιατί δεν προσθέτω καθόλου νερό, παρά ψήνεται με το κρασί από την μαρινάδα!!! Μην ξεχνάμε βέβαια και την Μαυροδάφνη !!! Ντίρλα γίνεται το κουνέλι από το κρασί !!!!! αχαχαχαχαχ
Δοκιμάστε το , θα ενθουσιαστείτε !!!!

ΥΛΙΚΑ

1 κουνέλι τεμαχισμένο
2 πολύ μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 σκελίδες μεγάλες σκόρδο χοντροκομμένες
2 μεγάλες κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 κουτί ντοματάκια  στο τρίφτη ή 1 κιλό ντομάτες επίσης τριμμένες στον τρίφτη
1 ποτήρι του κρασιού Μαυροδάφνη
αλάτι
πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκειά ή αν σας κάνει κέφι καυτερή
ελαιόλαδο
1/2  κιλό κρεμμυδάκια πολύ μικρά για στιφάδο.
Προαιρετικά λίγες χοντροκομμένες πατάτες, για όσους δεν τρώνε τα κρεμμύδια.

Για την μαρινάδα

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ψιλές φέτες -δες την φωτό-
2 σκελίδες μεγάλες σκόρδο χοντροκομμένο
3 φύλλα δάφνης
2 ξυλάκια κανέλλας
Κρασί, όσο πάρει για να σκεπάσει σχεδόν το κρέας. Περίπου 1 λίτρο.
Αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά μαρινάρουμε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ. Θέλουμε οπωσδήποτε ένα 8ωρο.
Δηλαδή σε ένα ταψάκι ή μεγάλο μπωλ, βάζουμε όλα τα υλικά, τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο.


Παίρνουμε μια κατσαρόλα, την βάζουμε στο μάτι της κουζίνας και ανάβουμε το μάτι. Μόλις ζεσταθεί καλά η κατσαρόλα, παίρνουμε όσα κομμάτια χωράνε στο πάτο της κατσαρόλα και τα τοποθετούμε, στραγγίζοντάς τα καλά από την μαρινάδα.
Τα αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα, και από την μια και από την άλλη.


Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και βάζουμε τα επόμενα κομμάτια.


Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι μας , να σκεπάσει τον πάτο της, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Συμπληρώνουμε και όλα τα υλικά που έχουμε στην μαρινάδα μας, εκτός από το κρασί. 


Τα αφήνουμε να γλασαριστούν.
Ρίχνουμε τότε τον πελτέ ντομάτας και τον αφήνουμε 2-3 λεπτά να ψηθεί και να βγάλει τα αρώματά του.
΄Επειτα ρίχνουμε την ντομάτα  μας.
Ανακατεύουμε απαλά, όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε την Μαυροδάφνη μας, και την αφήνουμε να εξατμιστεί.
Πως γνωρίζουμε ότι εξατμίστηκε? ΄Ενα κολπάκι είναι να πηγαίνετε πάνω από την κατσαρόλα σας και να την μυρίζετε. Θα καταλάβετε ότι εξατμίστηκε , γιατί θα φύγει η έντονη μυρωδιά του κρασιού και θα βγάλει μια γλύκα.


Τέλος ρίχνουμε το κρασί της μαρινάδας, ίσα να σκεπάσει το κρέας.


Μόλις αρχίσει και παίρνει βράση, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο μισό, δεν σκεπάζουμε τελείως την κατσαρόλα, αφήνουμε ένα ανοιγματάκι, και το αφήνουμε να βραση στο κρασί του. Περίπου 1 ώρα. Κάντε το τέστ με το πηρούνι.
΄Οταν είναι σχεδόν έτοιμο το κρέας μας, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια μας, και όπως είπαμε για όσους δεν τρώνε τα κρεμμύδια , βάζουμε λίγες χοντροκομμένες πατάτες.

 Και τα αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί.


' Ετοιμο το κουνέλι μας.
Αν θέλουμε παραλείπουμε τα κρεμμύδια και το συνοδεύουμε  με χοντροκομμένες  τηγανητές πατάτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...