Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Σπανακόπιτα με ξυνοτύρι και Parmigiano Reggiano



Η σπανακόπιτα είναι από τις παραδοσιακές πίτες της Ελλάδας.
Σε αυτή την   πίτα , παντρεύουμε  την Ελληνική παράδοση  με την Ιταλία.
Ελληνικό  Ξυνοτύρι και Ιταλικό Parmigiano Reggiano, δένουν τόσο αρμονικά !!!!

Υλικά για την γέμιση

1 κιλό σπανάκι
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνιθο
1 ή 2 πράσσα χωρίς το πράσινο, μόνο το άσπρο
300 γραμμάρια ξυνοτύρι
200 γραμμάρια Parmigiano Reggiano
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Υλικά για την ζύμη

6 ποτηράκια του κρασιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/2 ποτηράκια του κρασιού νερό χλιαρό
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο κατά προτίμηση ή καλαμποκέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 φακελάκι μπέικιν ή 1 κουταλάκι του γλυκού

Εκτέλεση για την ζύμη

 Σε μια λεκάνη βάζουμε πρώτα το αλεύρι , κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα και ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Θέλουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι ή αλεύρι. Την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
Την βάζουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 

Καθαρίζουμε , πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι.
Το τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη και το αλατίζουμε με τα 2 κουταλάκια αλάτι. Το τρίβουμε με τα χέρια μας καλά, μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
΄Επειτα παίρνουμε όσα χωράει η χούφτα μας και το στίβουμε καλά να βγάλει όλα τα ζουμιά του.


Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα , τον άνιθο.

Συμπληρώνουμε  πρώτα το ξυνοτύρι, την Parmigiano Reggiano, ρίχνουμε το πιπέρι μας και 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο.

Με μια κουτάλα τα ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά. 
Μυρίστε τα τώρα !!!! Θα δείτε ότι μοσχοβολούν !!!! 
Το αφήνουμε στην άκρη να περιμένει!!!


Χωρίζουμε το ζυμαράκι μας σε 6 μπαλίτσες.
 Θα χρειαστούμε 2 φύλλα κάτω, 2 φύλλα στη μέση και 2 φύλλα επάνω για το τελείωμα.


Ανοίγουμε το πρώτο λεπτό  φύλλο μας , το τοποθετούμε στο ταψί μας.


Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο όπως δείχνω στην φωτογραφία, και βάζουμε μετά και το δεύτερο φύλλο.
Τώρα ρίχνουμε την μισή γέμιση.
 Προσοχή !!! χωρίς άλλα λάδια.


Ανοίγουμε πάλι τα άλλα δύο φύλλα μας, πρώτα το ένα, λαδώνουμε και μετά το άλλο.
Ξαναβάζουμε και την υπόλοιπη γέμιση σπανακιού. 
Ανοίγουμε πάλι το πρότελευταίο μας φύλλο, λαδώνουμε όπως στην φωτό, και κατόπιν τοποθετούμε και το τελευταίο μας φύλλο.


Τώρα βάζουμε 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο και με το χέρι μας το απλώνουμε σε όλο το ταψί. Αλείφουμε καλά όλο το φύλλο.


Παίρνουμε ένα κοφτερό μυτέρό μαχαίρι και κόβουμε λωρίδες προσεκτικά.
Για να μην σηκώνετε η ζύμη καθώς κόβουμε , βοηθήστε την λίγο και με το άλλο σας χέρι.


Τώρα κάνουμε από μια τρύπα σε κάθε κομμάτι σπανακόπιτας , όπως δείχνω στην φωτογραφία. 
Μην με ρωτάτε γιατί!!!! δεν ξέρω, μάλλον για να μην σηκώνετε το φύλλο κατά το ψήσιμο.


΄Ετοιμη η πίτα μας για ψήσιμο. 
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, ανάλογα τον φούρνο.
Για να είστε σίγουροι ότι είναι έτοιμη, μετά τα 3/4 της ώρας σηκώστε λιγάκι μια γωνία από την πίτα για να δείτε αν έχει ψηθεί από κάτω. Αν ναι, τότε είναι έτοιμη.


 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...