Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Βύσσινο, γλυκό του κουταλιού- Οδηγίες βήμα βήμα



Είναι το πρώτο γλυκό του κουταλιού, που έμαθα να φτιάχνω !!! 
Συνταγή της αγαπημένης μου μητέρας !!!!

Το μεγάλο μυστικό του πετυχημένου γλυκού βύσσινο και κατά συνέπεια της βυσσινάδας- είναι πως θα πετύχετε το χρώμα του να μείνει βυσσινί και να μην περάσει σε πιο καφέ αποχρώσεις.
Το γλυκό σκουραίνει και το σιρόπι χάνει το βυσσινί χρώμα του όταν παραβράσει. Αν το σταματήσετε πιο νωρίς, το χρώμα του είναι ξεπλυμένα φωτεινό και το σιρόπι υδαρές. Όταν πετύχετε την ιδανική στιγμή, το χρώμα θα είναι έντονο βυσσινί -στο χρωματισμό  του κόκκινου όχι του καφέ χρώματος- και η σταγόνα από το σιρόπι δεν θα απλώνει στο πιάτο.


Υλικά:

  • 2 κιλά βύσσινα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1/2 λεμόνι , μόνο το χυμό του

Εκτέλεση


Αφαιρείτε τα κοτσάνια και πλένετε τα βύσσινα.

Αφαιρείτε τα κουκούτσια τους με τον ειδικό καθαριστή ή με φουρκέτα, μαζεύοντας τους χυμούς και τα καθαρά φρούτα σε ένα μπολ.





Όταν τελειώσετε, προσθέστε στο φρούτο τη ζάχαρη και το νερό.

 Αφήστε όλη νύχτα να υγρανθεί η ζάχαρη.

Την επόμενη μέρα, βάλτε το μίγμα σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι όλη η ζάχαρη έχει διαλυθεί, ακόμα και από τα πλαϊνά της κατσαρόλας. 

 Χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα στα γλυκά κουταλιού γιατί είναι ένας ακόμα οδηγός του σωστού δεσίματος του σιροπιού.
 . Το ξύλο απορροφά το ζεστό υγρό και όταν το σιρόπι είναι ακόμα υδαρές – βγάζοντας την κουτάλα, το ξύλο δείχνει σχεδόν στεγνό. Όταν το σιρόπι έχει δέσει, το ξύλο της κουτάλας έχει αποκτήσει ένα λούστρο, το οποίο δεν απορροφάται ακόμα κι αν είναι καυτό το σιρόπι.



Δυναμώστε τη φωτιά και φέρτε το μίγμα σε βρασμό.



Για την επόμενη μισή  ώρα με 3/4, μην απομακρυνθείτε λεπτό από την κατσαρόλα. Το μίγμα φουσκώνει απότομα και μπορεί να ξεχειλίσει. Χρειάζεται να ξαφρίσετε προσεκτικά το γλυκό και μετά να δέσετε το σιρόπι. 5 λεπτά πριν δέσει το γλυκό , ρίχτε και το χυμό λεμονιού.

 Το γλυκό σκουραίνει και το σιρόπι χάνει το βυσσινί χρώμα του όταν παραβράσει. Αν το σταματήσετε πιο νωρίς, το χρώμα του είναι ξεπλυμένα φωτεινό και το σιρόπι υδαρές. Όταν πετύχετε την ιδανική στιγμή, το χρώμα θα είναι έντονο βυσσινί -στο χρωματισμό  του κόκκινου όχι του καφέ χρώματος- και η σταγόνα από το σιρόπι δεν θα απλώνει στο πιάτο.
Γι' αυτό μην το αφήνετε από τα μάτια σας.



Πλύντε και σκουπίστε πολύ καλά τα βαζάκια σας.


Γεμίστε τα βαζάκια με το καυτό γλυκό.

 Κλείστε με τα καπάκια και αναποδογυρίστε.


Καλή επιτυχία !!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...