Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

Υπέροχες μελιτζάνες παπουτσάκια





Υπέροχη και γεμάτη νοστιμιά συνταγή!!!! 
Να ευχαριστήσω και την καλή μου φίλη  Areti Vardaka για τις συμβουλές της .

Να σημειώσω ότι δεν είχα ξαναφτιάξει παπουτσάκια, γιατί τα θεωρούσα ..... βλακεία συνταγή. ΄Ελεγα ...... αντί να κάνω παπουτσάκια καλύτερα να κάνω ένα μουσακά. Αφού έχει τα ίδια υλικά. Μόνο τα λαχανικά αλλάζουν.  Φτουράει και περισσότερο.
΄Ομως μου τα ζήτησε ο γιός μου !!!! Μάνα θέλω να φτιάξεις παπουτσάκια. Τόσα φτιάχνεις !! Γιατί δεν τα κάνεις να τα δοκιμάσουμε? 
΄Ετσι κι έγινε !!!!
 Και τελικά πόσο άδικο είχα !!!!  Πόσο καταπληκτικό φαγητό είναι !!!!! 
Παίρνω τα λόγια μου πίσω !!!! αχαχαχαχ


ΥΛΙΚΑ


4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι



Για τη σάλτσα κιμά

300 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/4 φλ. μαυροδάφνη
2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες κυβάκια
2 πράσινες πιπεριές κέρατο
1/2 ξύλο κανέλας

Για τη μπεσαμέλ
 
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
1 αβγό
πιπέρι αλάτι
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
1/2  φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή καλύτερα παρμεζάνα ή καπνιστό ρεγκάτο


Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος.
Τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό που έχουμε αλατίσει για περίπου 1/2 ώρα.
΄Επειτα τις ξεβγάζουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

 Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
  Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.



 Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 30' να μαλακώσουν.


Ετοιμάζουμε τον κιμά.

Zεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί καλά.
 Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί.
 Προσθέτουμε το σκόρδο , την κανέλλα και τις πιπεριές. Ρίχνουμε τον πελτέ  και τον τρίβουμε στη βάση.
 Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15'-20' μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του.
 Αφαιρούμε την κανέλλα.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.

 Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με σύρμα για 2' και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.
 Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
 Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.

Συναρμολόγηση
Ανοίγουμε λίγο τις μελιτζάνες με ένα πηρούνι, κάνοντας χώρο για να υποδεχτεί τον κιμά και την μπεσαμέλ.
 Προαιρετικά, αν οι μελιτζάνες έχουν πολλά σπόρια, αφαιρούμε λίγα. Προσοχή μόνο τα σπόρια και όχι την σάρκα.


Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.


Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια ή μιάμιση γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ, ανάλογα τις μελιτζάνες μας και την απλώνουμε.
Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 35'-40' περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Σημείωση 1η.  Αν θέλετε σκεπάστε τα με ένα αλουμινόχαρτο και 10 λεπτά πριν σβήσετε τον φούρνο, βγάλτε το. Με αυτό τον τρόπο δεν καίγεται η μπεσαμέλ.


Σημείωση 2η.  Αν θέλετε τα παπουτσάκια να έχουν σάλτσα, πριν τα βάλετε στο φούρνο, βάλτε σε ένα μικρό μπωλάκι  1/2 κουτί ντομάτα στο τρίφτη, 1 ποτήρι του κρασιού  ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι, και 1/2 ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα στο ταψί. ΄Οχι πάνω στα παπουτσάκια. Ψήνουμε κανονικά όπως είπαμε παραπάνω.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...