Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα




Καταπληκτικό ψωμί που δεν θα το πιστεύετε. 

Τα παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσουν πολύ !!!




ΥΛΙΚΑ


1 κιλο αλευρι...ο,τι σας αρέσει...
2 φακελακια μαγια ή 30 γραμ. φρέσκια μαγιά
1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη
2 κουταλακια του γλυκου αλατι
4-5 κουταλιες της σουπας λαδακι 
680 γρ νερο.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε ενα μπολ ανακατατευουμε ολα τα υλικα καλά και μετα σκεπαζουμε το μπολ με το καπακι του και το βαζουμε στο ψυγειο απο 12 ωρες και πανω!!

Την επομενη μερα, αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους και βαζουμε μεσα μια γαστρα αδειανη με το καπακι της.

Μεχρι να καψει ο φουρνος βγαζουμε το μπολ ...αλευρωνουμε τον παγκο μας και παιδευουμε λιγο το ζυμαρι μας..δηλ κανουμε διπλωματα.

Σε αυτη τη φαση  μπορούμε να το χωρίσουμε  σε 3 μερη .

Αφηνουμε πανω στο παγκο με τα διπλωματα (2η σημειωση) προς τα κατω.

Αφου καψει ο φουρνος...βγαζουμε με προσοχη την γαστρα , να μην καουμε και ριχνουμε λίγο αλευράκι κάτω στη γάστρα και αν θέλουμε και λίγο σουσάμι. ΄Επειτα ρίχνουμε  τα ζυμαρια μας...με τα διπλωματα προς τα πανω αυτη τη φορα. Ξαναρίχνουμε λίγο αλευράκι από πάνω και λίγο σουσάμι.

Σκεπαζουμε με το καπακι ...και αφηνουμε να ψηθει για 1/2 ωρα ..μετα την μιση ωρα..ξεσκεπαζουμε και αφηνουμε για 1/2 ώρα  ακομα...
΄Ετοιμο το ψωμακι μας !!!

1.Να σημειωσω....οτι τη γαστρα δεν τη λαδωνουμε ουτε βαζουμε αντικολλητικο χαρτι...δεν προκειται να κολλησει το ψωμακι και επισης απο την αρχη που θα ανοιξουμε το φουρνο στους 250 βαθμους και μεχρι να τελειωσουμε δεν αλλαζουμε τη θερμοκρασια.

2.Οπως εχουμε το ζυμαρι πανω στην επιφανεια εργασιας παιρνουμε τις ακρες και τις διπλωνουμε στο κεντρο , αρκετες φορες...μετα το χωριζουμε σε οσα κομματια θελουμε δηλ.... σε 2 καρβελακια σε 3 ή σε φρατζολακια ή ατομικα ψωμακια.εγω προσωπικα οταν τα χωριζω τα "ξαναδιπλωνω" για να κανουν τα ωραια "σκασιματα "

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μπορούμε αν θέλουμε να το ψήσουμε και χωρίς να περιμένουμε 12 ώρες. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 2-3 ώρες, και μετά κάνουμε τα διπλώματα και ψήνουμε όπως είπαμε παραπάνω.

Η συνταγή είναι της Myrto Aggelou, και κάποιες συμβουλες είναι της Maria Chatzisimou., από την ομάδα μαγειρικής οι Συνταγές της Γκόλφως.

8 σχόλια:

  1. δεν ξεκολλαγε απο τη γαστρα ουτε με καλεμι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπάμαι, αλλά κάτι δεν έκανες καλά!!!!! Ή δεν εβαλες αλεύρι στη γάστρα, μπορεί να μην ήταν αρκετό, η δεν εκαψες την γάστρα καλά!!!! Αξίζει όμως να ξαναπροσπαθησεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικο, το εκανα, τελειο, θα το καθιερωσω, μπραβο σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απλα τελειο,ηταν η πρωτη φορα που εκανα ψωμι, εντυπωσικο τοσο σε εμφανιση οσο και στη γευση!!!! χιλια μπραβο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν βάλω όλη την ζύμη μέσα στην γαστρα χωρίς να την χωρίσω, προκειμένου να έχω ένα μεγάλο καρβελόψωμο γίνεται;;;; ή δεν θα μου γίνει καλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...