Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Υπέροχη μανιταρόπιτα - Οδηγίες βήμα-βήμα-



Υπέροχη μανιταρόπιτα , με πλούσια γεύση !!!

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο σφολιάτας με 2 φύλλα
1 λίτρο γάλα
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κύβους
200 γρ. τυριά που λιώνουν
100 γρ. παρμεζάνα
μοσχοκάρυδο
500 - 600 γρ. μανιτάρια μικρά
4 κ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των μανιταριών
2 αυγά και ένα κρόκο για άλειμα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή στα 4.
 Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
 Ρίχνουμε το 1/4 από τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο φρέσκο θυμάρι.
Όταν είναι έτοιμα αφαιρούμε από το τηγάνι, προσθέτουμε την δεύτερη κ.σ. ελαιόλαδο και το άλλο 1/4 από τα μανιτάρια.
 Συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο μέχρι να ετοιμαστούν όλα.
 Αν θέλουμε μπορούμε να σοτάρουμε λίγο και το μπέικον σε ένα τηγάνι για έξτρα γεύση.

 Παράλληλα μπορούμε να ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ.

 Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Με ένα σύρμα τα ανακατεύουμε καλά.
 Σε λίγα λεπτά όταν το αλεύρι έχει πάρει ένα ελαφρό κίτρινο χρώμα είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε το γάλα.
 Έχουμε ζεστάνει το γάλα στα μικροκύματα ή σε μια κατσαρόλα.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα στο τηγάνι με το αλεύρι και το βούτυρο και περιμένουμε να το απορροφήσει πριν ρίξουμε το επόμενο.
Ανακατεύουμε καλά με σύρμα ενδιάμεσα για να μην μας σβολιάσει.
 Όταν ρίξουμε πια όλο το γάλα περιμένουμε να πήξει η κρέμα μας και μετά ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και το τυρί.

 Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι, και ρίχνουμε και τα 2 αυγά τελευταία ώστε να μπορούμε να δοκιμάζουμε τη γεύση της γέμισης της πίτας μας πριν μπουν τα αυγά μέσα.

Πάμε για το στήσιμο της πίτας...

 Βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε ένα ταψί. Αλείφουμε με λίγο κρόκο την περίμετρο της σφολιάτας.

 Επάνω βάζουμε τη γέμιση αλλά αφήνουμε ένα εκατοστό γύρω γύρω χωρίς γέμιση ώστε να κλείσει καλά η πίτα μας.
Αλείφουμε με λίγο κρόκο το μέρος της σφολιάτας που δεν έχει γέμιση και βάζουμε από πάνω το άλλο φύλλο.






 Καλό είναι να το έχουμε απλώσει λίγο με τον πλάστη για να είναι λίγο μεγαλύτερο
Κολλάμε καλά τα δύο φύλλα και με ένα πιρούνι κάνουμε "πιρουνιές" για να ενωθούν καλά τα δύο φύλλα.
 Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε διακοσμητικά κοψίματα στην περιφέρεια της πίτας μας με ένα μικρό μαχαίρι ή με ένα ψαλίδι.
 Με ένα μαχαίρι κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο της πάνω σφολιάτας διαμέτρου 1 - 2 εκ. για να βγαίνει ο ατμός κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Επίσης με το μαχαίρι κάνουμε χαρακιές που ξεκινούν ακτινωτά από τον κύκλο και καταλήγουν στην περιφέρεια της πίτας. Αλείφουμε όλη την πίτα με τον κρόκο...
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 - 50 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...