Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Λαγάνα




Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται.
 Φτιάχτε λοιπόν την δική σας, με σίγουρη επιτυχία!!!


ΥΛΙΚΑ

 700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή χωριάτικο ή ολικής άλεσης
400 γραμ. νερό χλιαρό
30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
Σουσάμι  -προαιρετικά-

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά, και διαλύουμε μέσα την μαγιά.
Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι , την ζάχαρη  και το λάδι και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας.
Ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1/2 ώρα.
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη ή ένα μεγάλο.
 Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο.
 Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα.
Ραντίζουμε με λίγο νεράκι και ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι.
Αν θέλουμε και δεν μας αρέσει το σουσάμι, απλά ρίχνουμε από πάνω λίγο αλεύρι και το κάνουμε τύπου χωριάτικου.
Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...