Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Τραβηχτές πίτες από την Μάνη


Σας έχω πει πολλές φορές ότι τα πεθερικά μου είναι από την Μάνη.
Αυτές τις πιτούλες έχω μάθει και τις φτιάχνω πλέον με κλειστά μάτια. ΄Οταν τις φτιάχνω γίνονται ανάρπαστες. Τρώγονται πιο καλά ζεστές, αλλά η οικογένεια τις τσακίζει και παγωμένες. Τόσο πολύ τους αρέσουν !!! Πάμε λοιπόν να σας πω τα υλικά....

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 γραμ. φρέσκια μαγιά
2 και κάτι κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
Χλιαρό νερό όσο πάρει. ΄Ισα να γίνει ένα χαλαρό ζυμαράκι που να πλάθεται στα χέρια μας, περίπου  2 νεροπότηρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο από το νερό. Και αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε τμηματικά το χλιαρό μας νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι που να πλάθεται άνεται στα χέρια μας.
Κάνουμε μπάλα τη ζύμη, την σταυρώνουμε και την σκεπάζουμε με κάτι ζεστό , μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου 1 με 1 1/2 ώρα, μπορεί και λιγότερο.

Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο  σε ένα μεγάλο τηγάνι  ,  το αφήνουμε να κάψει καλά και τις τηγανίζουμε. Μετά το χαμηλώνουμε λίγο το μάτι , για να μην μας αρπάζουν.

Εν τω μεταξύ μέχρι να κάψει το λάδι στο τηγάνι, αρχίζουμε να φτιάχνουμε μερικές .

Βάζουμε σ’ ένα πιατάκι λίγο ελαιόλαδο , βρέχουμε εκεί τα δάκτυλα μας και τις παλάμες μας και κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος μιας μικρής ντομάτας.

 Αρχίζουμε να τραβάμε δεξιά και  αριστερά , εξάλου από κει πήραν και το όνομά τους,  ώσπου να έχουμε ένα οβάλ ζυμαράκι, ούτε πολύ ψιλό αλλά ούτε και πολύ χοντρό.

Ξεκινάμε το τηγάνισμα. Δεν πρέπει πρώτα να τις φτιάξουμε όλες και μετά να τις τηγανίσουμε γιατί θα ξεραθεί η ζύμη μας.
Τραβάμε πιτούλες και τηγανίζουμε.
΄Οταν πάρουν χρυσό χρωματάκι και από τις δύο πλευρές , είναι έτοιμες για φάγωμα.
Συνοδεύονται πάρα πολύ ωραία με κεφαλοτύρι, φέτα, εληές  και σαλαμάκι.
Καλή σας όρεξη !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...