Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Αρνάκι Μαραθάτο






Αυτή την συνταγή την έχω μάθει από την πεθερά μου.
 Το φαγητό αυτό το φτιάχνουν στο Μαυροβούνι του Γυθείου, την δεύτερη μέρα του Πάσχα. Είναι το έθιμό τους. 
Το αρνάκι ή το κατσικάκι παίρνει μια φανταστική γεύση από το μάραθο και την φρέσκια ρίγανη. Το ίδιο και τα λαχανικά.
 Περιττό να σας πω ότι είναι από τα αγαπημένα μου, αλλά και σε όλα τα τραπέζια που κάνω , οι καλεσμένοι μου ξετρελλαίνονται, και πάντα μου το ζητούν.


ΥΛΙΚΑ

2-3 κιλά αρνάκι κομμένο σε μερίδες
1/2 κιλό μάραθο και ακόμα περισσότερο χοντροκομμένο
1/2 χούφτα ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
1 κουτί πουμαρό
2 κούπες ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
5 αγκινάρες
4 κολοκυθάκια μικρά
πατάτες χοντροκομμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε  το μάραθο και τον χοντροκόβουμε. Το ίδιο και την ρίγανη.
Παίρνουμε ένα ταψί και κάνουμε μια στρώση κάτω σαν βάση με το μάραθο και την ρίγανη , για να ακουμπήσουμε επάνω το αρνάκι μας.

Αλατοπιπερώνουμε το αρνάκι μας καλά όλα τα κομμάτια και τα ακουμπάμε επάνω στην στρώση του μάραθου και της ρίγανης.
Σε ένα μπωλάκι ρίχνουμε το μισό πουμαρό και το αραιώνουμε με 1/2 ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι βάζουμε επάνω στα κομμάτια του αρνιού.

Ρίχνουμε πάλι πάνω στα κομμάτια κρέατος το μισό λάδι.


Το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω, περίπου 1 ώρα. Θα το δούμε ότι ροδοκοκκινίζει.

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε ένα μπωλ με νερό για να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.
Παίρνουμε ένα άλλο μπωλ και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τις σουρωμένες αγκινάρες και τις χοντροκομμένες πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε.

Μόλις είναι έτοιμο το φαί μας στη 1 ώρα, το βγάζουμε από το φούρνο , γυρίζουμε τα κομμάτια κρέατος, και σφηνώνουμε όπου μπορούμε τις αγκινάρες, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια.




Πάλι παίρνουμε ένα μπωλάκι και  ρίχνουμε το άλλο μισό πουμαρό και το αραιώνουμε με 1/2 ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι βάζουμε επάνω στα κομμάτια του αρνιού και στα λαχανικά μας.
Ρίχνουμε πάλι πάνω στα κομμάτια κρέατος και στα λαχανικά μας το άλλο το μισό λάδι.

Το βάζουμε πάλι να ψηθεί για άλλη 1 ώρα.

Δεν βάζουμε σ' αυτό το φαγητό άλλο νερό. Δεν χρειάζεται.

Εάν έχουμε γάστρα το βάζουμε εκεί. Σίγουρα γίνεται πιο νόστιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...