Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ



ΥΛΙΚΑ

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες αρκετά μεγάλες
  • ξύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μαϊντανό προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους και τις στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
  2. Έχουμε ανάψει φωτιά με κάρβουνα, και μόλις πέσει η φωτιά τις βάζουμε πάνω στη σχάρα να ψηθούν, γυρίζοντας τις συχνά χωρίς να τις τρυπήσουμε. Είναι έτοιμες όταν η φλούδα τους έχει καεί και αρχίζει και σκάει σε διάφορα σημεία.Δεν πρέπει να τις βιάσετε στο ψήσιμο γιατί οι μελιτζάνες πρέπει να σιγοψηθούν και να απορροφήσουν από μόνες τους όλα τα υγρά τους. Αυτό μπορεί να κρατήσει και 1 ώρα περίπου.
  3. Στη συνέχεια, τις βγάζετε από την φωτιά, περιμένετε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε προσεκτικά και αδειάζετε το περιεχόμενο τους σε ένα μπολ. Τις βάζετε στο μούλτι και πολτοποιείτε τις μελιτζάνες.
  4. Σε αυτό το στάδιο, αν θέλετε πολτοποιείτε τις μελιτζάνες. Υπάρχει και η άλλη εκδοχή να τις ψιλοκόψετε και να συμπληρώσετε τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Έχετε τρίψει το σκόρδο στον τρίφτη.
  6. Τέλος, ρίχνετε μέσα στις μελιτζάνες ελαιόλαδο, το ξύδι, το  αλάτι, το σκόρδο και τα ανακατεύετε καλά για να ενωθούν τα αρώματα καλά.
  7. Δοκιμάζετε και αν νομίζετε ότι χρειάζεται κάτι ακόμη, το προσθέτετε κατά τη γεύση σας.
  8. Την βάζετε στο ψυγείο να δροσίσει  και όταν έρθει η ώρα να την σερβίρετε γαρνίρετε με αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γιαούρτι. Στην φωτό έχω κάνει και τις δύο εκδοχές.


Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη από όσες έχω φάει μέχρι σήμερα γιατί αναδεικνύει την ιδιαίτερη γεύση της μελιτζάνας όταν ψήνεται στο κάρβουνο. Δεν έχει καμία σχέση γευστικά αν ψήσουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...