Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Σπιτικό ψωμί

Ψωμάκι τόσο νόστιμο !!!!! Απλό ή πολύσπορο ή με γλυκάνισο !!!!!



Υλικά


700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ή 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 300 γραμ. πολύσπορο
400 γραμ. νερό χλιαρό
30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη.
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο


Εκτέλεση



Σε μια λεκάνη  ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό  νερό, προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά, και διαλύουμε μέσα την μαγιά. 
Προσωπικά μ' αρέσει καλύτερα η φρέσκια μαγιά, γιατί φουσκώνει και πιο γρήγορα . 
Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη  και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας. 
Σ' αυτό το στάδιο ρίχνουμε 1 κουτ. του γλυκού γλυκάνισο εάν θέλουμε.

Πρέπει να γίνει μια ζύμη , που να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 τέταρτο με 20 λεπτά.

΄Επειτα το ξαναζυμώνουμε και φτιάχνουμε δύο φρατζόλες ψωμί, και χαράζουμε με ένα μαχαίρι ό,τι σχέδιο θέλουμε από πάνω.

Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα ,θα δείτε ότι όταν το σηκώνετε είναι πλεον ελαφρύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...