Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Μουσακάς της ΒΑΝΑ ΒΑΡΒΙ-Οδηγίες βήμα-βήμα




 Δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην ψήνει μουσακά το καλοκαίρι, και δεν υπάρχει τουρίστας απ' όλο τον κόσμο που να μη γνωρίζει το φαγητό. Δοκιμάστε τη συνταγή μου . Πραγματική απόλαυση μέχρι την τελευταία μπουκιά!

 ΥΛΙΚΑ

Οι δοσολογίες των λαχανικών ποικίλουν ανάλογα το ταψί μας.Γι αυτό ας έχουμε λίγα παραπάνω .

2-3 μελιτζάνες μέτριες φλάσκες ή τσακώνικες
5-6 κολοκυθάκια μέτρια
6-7 μέτριες προς το μεγάλο πατάτες
 125 γρ. κεφαλογραφιέρα τριμμένη


 Για την σάλτσα κιμά

750 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπεριά πράσινη κομμένη λεπτές φέτες
500 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες ή 1 κουτί ντομάτα στον τρίφτη
1 δαφνη
1 ξυλάκι κανέλλα
1/2 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/3 φλυτζ. τσαγιού μαυροδάφνη
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι




     Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον, χωρίς ν’ ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα. Αφού περάσουν 7΄-8΄ προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄-6΄ επιπλέον. Τότε σβήνουμε με τη μαυροδάφνη  και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τη σάλτσα και την αφαιρούμε. Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

    Για την Μπεσαμέλ

    6 κουταλιές βούτυρο κατά προτίμηση Φυτίνη
    6 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 1/2 κουτί γάλα εβαπορέ
    1 κουτί νερό
    1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
    1 αυγό
    αλάτι - πιπέρι


     Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:

    Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί ελαφρά, για 2΄-3΄.


    Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα,  στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.

     Αν έχουμε το mini pimer  ανακατεύουμε με αυτό. Είναι μεγάλη ευκολία.


     Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τ’ αυγά).

    Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7΄-8΄ περίπου.
     Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Ρίχνουμε το αυγό , αφού το έχουμε χτυπήσει να ανακατευτεί σε ένα μπωλάκι, ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις.

     Στήσιμο

      Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Τις αλατίζουμε, τις αφήνουμε στο αλάτι για 30\', τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά.

    Κόβουμε   και τα κολοκυθακια μακρόστενα, τα αλατίζουμε .
    Κόβουμε και τις πατάτες, τις αλατίζουμε.

    Ξεκινάμε να τηγανίσουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο.
    Πρώτα οι πατάτες, μετά τα κολοκυθάκια και τελευταίες οι μελιτζάνες.

    Σημείωση σημαντική.... Την ώρα που τα τηγανίζουμε και τα βγάζουμε  από το τηγάνι, τα στραγγίζουμε πολύ καλά, κουνώντας λίγο το πηρούνι πάνω κάτω.Με αυτό τον τρόπο δεν μένουν πολλά λάδια, στο ταψί, παρά ελάχιστα, ίσα να βρέξουμε την μπουκίτσα μας, την ώρα που τρώμε. Και όπως καταλάβατε, τηγανίζουμε και δίπλα μας έχουμε το ταψί και τα τοποθετούμε κατά σειρά.



     ΄Επειτα ρίχνουμε τον κιμά.
     Συμπληρώνουμε με την μπεσαμέλ.
     Και τελευταία ρίχνουμε μπόλικη κεφαλογραβιέρα.
     Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω , στην πρώτη από κάτω σχάρα μας και σε περίπου 45 λεπτά, είναι έτοιμος ο μουσακάς μας.






    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...