Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Γεμιστά μελομακάρονα της ΒΑΝΑ ΒΑΡΒΙ




ΥΛΙΚΑ


500 γραμ. ελαιόλαδο
250 γραμ. ζάχαρη
2/3 νεροπότηρου χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλα τριμμένα
2 κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού σόδα
1 κουτ. της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1200 γραμ.  αλεύρι μαλακό ή 1 κιλό αλεύρι και 200 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό


ΓΕΜΙΣΗ


καρύδια
κανέλα



ΣΙΡΟΠΙ

  • 1 νεροπότηρο νερό
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 2 νεροπότηρα μέλι
  • φλούδα λεμονιού
  • Κανέλα μπαστούνι 
  • τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Σε  μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο τουλάχιστον 5 λεπτά και χωρίς να διακόψουμε το χτύπημα προσθέτουμε, τη ζάχαρη, τα κανελογαρύφαλα,το κονιάκ, και το ξύσμα πορτοκάλι. 
  •  Στο νεροπότηρο με το χυμό πορτοκάλι, προσθέτουμε την σόδα, την ανακατεύουμε και την ρίχνουμε στο μίγμα μας. Προσοχή, γιατί αφρίζει και ξεχειλίζει. Να είσαστε πάνω από το μπωλ , όταν το κάνετε αυτό.
  • Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα μας , συμπληρώνουμε το μπέικιν και το αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνουμε με το χέρι.
  •  Πρέπει για να έχει πετύχει η ζύμη, να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
  •  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200°C ανάλογα με το φούρνο μας.
  • Για κάθε μελομακάρονο χρησιμοποιούμε κομμάτια  ζύμης σαν μεγάλο καρύδι, πλάθουμε μία σφαίρα και στη συνέχεια πιέζουμε στη μέση και βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση καρυδιού , κλείνουμε και ρολάρουμε  για να γίνει το σχήμα έλλειψοειδές.
  •  Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαδωμένη ρηχή λαμαρίνα (24 σε κάθε λαμαρίνα) και τα τρυπάμε κατά μήκος με ένα πιρούνι. 
  •  Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στη δεύτερη θέση (μετρώντας από πάνω) του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Προσοχή στους χρόνους ψησίματος, γιατί τα μελομακάρονα καίγονται εύκολα!
  • Αφού ολοκληρώσουμε το ψήσιμο (μην βάλετε δύο λαμαρίνες μαζί στο φούρνο), ετοιμάζουμε το σιρόπι σε βαθιά κατσαρόλα:
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή του κοχλασμού) για 3 λεπτά, χωρίς να αφαιρέσουμε τον αφρό. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι της κουζίνας και βουτάμε τα μελομακάρονα για 1/2 λεπτό, τα τακτοποιούμε σε βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τους τριμμένο καρύδι. 
  •  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...