Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Χοιρινό με σέλινο!!!! Οδηγίες βήμα-βήμα

Χοιρινό με σέληνο ! Μμμμμ !!!! πεντανόστιμο !!!!!

ΥΛΙΚΑ
  • 1½ κιλό χοιρινό σε μερίδες
  • 2 κιλά σέλινο ή σέλερι
  • 2 -3 πατάτες κομμένες σε κύβους μεγάλους
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα λεμόνια (χυμός)
  • 1 αυγό 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Στο ελαιόλαδο ροδίζουμε το κρέας για λίγα λεπτά ώσπου να κάνει ελαφριά κρούστα. 



Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και αφήνουμε να μαραθούν για 2΄.

 Προσθέτουμε νερό να μισοσκεπάσει το κρέας και το αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.


2. Εν τω μεταξύ πλένουμε, κόβουμε , χοντρά κομμάτια το σέλινο, το ζεματάμε  σε βραστό νερό για 5-10  λεπτά. Το δοκιμάζουμε. Να κρατάει λίγο το σέλινο. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε σουρωτήρι.




3. Αφού βράσει το κρέας, το βγάζουμε από την κατσαρόλας μας σε μια πιατέλα, και προσθέτουμε τους κύβους πατάτας και το σέλινο. 




  Προσθέτουμε και το κρέας μας από πάνω από τα σέλινα.



Συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για 15΄-20΄, μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μαλακώσουν οι πατάτες. Δεν ανακατεύουμε γιατί θα λιώσουν. Απλώς κουνάμε πότε πότε την κατσαρόλα κρατώντας την από τα χερούλια.
4. Όταν σωθούν τα υγρά και μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του, στύβουμε τα λεμόνια, χτυπάμε το αυγό πολύ καλά, δηλαδή κάνουμε αυγολέμονο .  Ρίχνουμε από πάνω , ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονό μας παντού, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το βγάζουμε από το μάτι της κουζίνας μας.



Καλή σας όρεξη !!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Ορισμενες νοικοκυρές ρίχνουν και 2 κουταλιές πελτέ την ώρα που τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, όπως η πεθερά μου. Προσωπικά, το προτιμώ λευκό, χωρίς σάλτσα.
 

Σπιτικό ψωμί

Ψωμάκι τόσο νόστιμο !!!!! Απλό ή πολύσπορο ή με γλυκάνισο !!!!!



Υλικά


700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ή 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 300 γραμ. πολύσπορο
400 γραμ. νερό χλιαρό
30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη.
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο


Εκτέλεση



Σε μια λεκάνη  ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό  νερό, προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά, και διαλύουμε μέσα την μαγιά. 
Προσωπικά μ' αρέσει καλύτερα η φρέσκια μαγιά, γιατί φουσκώνει και πιο γρήγορα . 
Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη  και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας. 
Σ' αυτό το στάδιο ρίχνουμε 1 κουτ. του γλυκού γλυκάνισο εάν θέλουμε.

Πρέπει να γίνει μια ζύμη , που να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 τέταρτο με 20 λεπτά.

΄Επειτα το ξαναζυμώνουμε και φτιάχνουμε δύο φρατζόλες ψωμί, και χαράζουμε με ένα μαχαίρι ό,τι σχέδιο θέλουμε από πάνω.

Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα ,θα δείτε ότι όταν το σηκώνετε είναι πλεον ελαφρύ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...