Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Σκοπελίτικη τυρόπιτα








για 8 τυρόπιτες μεγάλες
           ΥΛΙΚΑ

½ κιλό αλεύρι μαλακό, αυτό για τα τσουρέκια
½ κιλό αλεύρι σκληρό
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι και πιο λίγο
200 -300 ml νερό μέχρι να σφίξει η ζύμη
½ κιλό φέτα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
Προαιρετικά κόκκινη πιπεριά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και τα ανακατεύουμε μέσα σε μια λεκάνη. 
Γύρω, γύρω ρίχνουμε το ξύδι και αλατίζουμε. Με το χέρι αρχίζουμε να ζυμώνουμε σιγά-σιγά, ενώ προσθέτουμε νερό. 
Όταν το ζυμάρι πάρει μία πρώτη μορφή βάζουμε σταδιακά και το λάδι και πλάθουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. 

Μετά την κόβουμε στα 8 και ανοίγουμε ένα ένα τα κομμάτια με τον πλάστη. Φροντίζουμε κάθε φύλλο να γίνει αρκετά λεπτό.

Πάνω στο πρώτο φύλλο απλώνουμε τριμμένη φέτα σε μια ευθεία γραμμή και τυλίγουμε φτιάχνοντας ένα "σκουλήκι" που το ξανατυλίγουμε για να γίνει "σαλιγγάρι". Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι πίτες μας..






Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι αρκετό, μπόλικο θέλει , τουλάχιστον μέχρι την μέση της τυρόπιτας, να κάψει και τηγανίζουμε την τυρόπιτα μέχρι να ροδίσει σε σιγανή φωτιά, δηλαδή στο μισό από το φούλ της κουζίνας μας. 
.
Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...