Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Cup cakes Cappuccino με μαρέγκα βουτύρου





Για 12 Cupcakes



YΛΙΚΑ   

1 μεγάλο αυγό
180 γρ.Ζάχαρη
125 γρ. κρέμα γάλακτος
120 γρ ( νερό + 1 δόση εσπρεσσο)
50 γρ. ηλιέλαιο
3/4 κ.γ. μπέικιν
1/2 κ.γ. σόδα
100γρ. αλεύρι
30 γρ. κακάο Van Houten

Φτιάχνουμε 1 δόση δυνατό εσπρέσσο ( μισο φλυτζανάκι) και το βάζουμε σε μια κούπα
Προσθέτουμε νερό στη κούπα τόσο  ωστε το υγρό να είναι 120 γρ.

Κοσκινίζουμε σε μπώλ  το αλεύρι μαζί με το κακάο και προσθέτουμε το μπέικιν και τη σόδα

Βάζουμε στο μίξερ το αυγό με τη ζάχαρη και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν   Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και το λάδι. Χτυπάμε λίγο ακόμα και συνεχίζουμε ρίχνοντας  το μίγμα των στερεών υλικών.Στο τέλος προσθέτουμε και το υγρό και ανακατεύουμε 

Γεμίζουμε τις ειδικές θήκες μέχρι λίγο πάνω απο τη μέση.
Ψήνουμε στους 160-170 για 20 λεπτά περίπου. καιτα αφήνουμε να κρυώσουν.

Είναι καλυτερα να χρησιμοποιήσετε μια κανάτα με χείλος  για να γεμίσετε τις θήκες  γιατι το μίγμα ειναι αραιό.


 Για τη ρευστή σοκολάτα στο κέντρο

100γρ. κρέμα γάλακτος
125 γρ. κουβερτούρα
1 δόση εσπρεσσο 25 m.l.

Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα και τη  βάζουμε σε μπώλ.

Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά και όταν αρχίσει να φουσκώνει την αποσύρουμε αμέσως και τη ρίχνουμε στη τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε γρήγορα  να διαλυθεί καλά.
Προσθέτουμε τον καφε   και το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει λίγο.

Με μαχαίρι, κυκλικά στο κέντρο του cupcake δημιουργούμε μια μικρή τρύπα, και ρίχνουμε λίγη σοκολάτα με ένα κουταλάκι
Θα είναι ευκολότερο άν τα βάλετε για λίγο  στο ψυγείο να σκληρύνουν. Επίσης αντι για μαχαίρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο για τα κολοκυθάκια.


 Μαρέγκα Βουτύρου
Η  κρέμα  αυτή μπορεί να μπει σε ότι cup cake προτιμάτε. Είναι ελαφριά στη γεύση, με ωραία στιλπνή όψη   και στέκεται πολύ καλά για να   φτιάξετε όμορφα σχέδια με κορνέ.
Για μένα είναι η καλύτερη κρέμα. Τη χρησιμοποιώ πολύ συχνά και ο λόγος που δεν έχω δώσει τη συνταγή μέχρι τώρα είναι γιατί δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη Θέλει ακρίβεια στα υλικά και  στους χρόνους και απαραιτήτως θερμόμετρο βρασμού. Όσοι δοκίμασαν τη κρέμα στη συνάντηση  των bloggers νομίζω θα συμφωνήσουν πως αξίζει το κόπο.
Η δόση που σας δίνω είναι αρκετή και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για κάλυψη τούρτας.
Για 12 Cupcakes θα χρειαστείτε  τη μισή δόση
Μπορείτε  ακόμη, να την χρωματίσετε.

Πάμε για τη συνταγή 

ΥΛΙΚΑ
80 γρ. νερό
210 γρ Ασπράδια ( 5 αυγά περίπου)
250 γρ, Ζάχαρη Ψιλή + 50 γρ.
Αρωμα βανίλιας
λιγο αλάτι
450 γρ βούτυρο αγελ. σε  θ. δ

Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα το νερό με τα 250 γρ.  ζάχαρη  σε μέτρια φωτιά . Τοποθετούμε το θερμόμετρο  και περιμένουμε να αρχίσει ο βρασμός. Εν τω μεταξύ βάζουμε τα ασπράδια στο μίξερ και όταν αρχίσει ο βρασμός του σιροπιού ξεκινάμε να χτυπάμε τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα . Οταν αρχίσει να γίνεται μαρέγκα προσθέτουμε και τα 50 γρ. ζάχαρη και συνεχίζουμε.
Συγχρόνως  παρακολουθούμε το θερμόμετρο (Απο τη στιγμή που άρχισε ο βρασμός θα πάρει 4-5 λεπτά να φτάσει στους 118 βαθμούς C )
Όταν το θερμόμετρο δείξει 118  αποσύρουμε αμέσως και ακουμπάμε για μερικά δευτερόλεπτα πάνω σε μουλιασμένη πετσέτα για να σταματήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας.

Φέρνουμε τη κατσαρόλα στο μίξερ το οποίο δουλεύει και ρίχνουμε το σιρόπι απο ψηλά λίγο λίγο σάν
κλωστή πάνω στη μαρέγκα ( Να μην πέφτει στα τοιχώματα του μίξερ ή στο σύρμα γιατί θα κάνει κρυστάλλους) Συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά περίπου.μέχρι να κρυώσει και να γίνει σφιχτή μαρέγκα ( Αγκαλιάστε  με τις παλάμες τον κάδο για να δείτε άν έχει κρυώσει )




Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ Βγάζουμε το σύρμα  και βάζουμε το Κ ή φτερό.
Σε δυνατή ταχύτητα ρίχνουμε το βούτυρο σε κύβους. Όταν ρίξουμε όλο το βούτυρο χαμηλώνουμε λίγο τη ταχύτητα και συνεχίζουμε Θα δούμε το μίγμα μας να αλλάζει όψη . Κάποια στιγμή ίσως νομίζετε ότι έχει κόψει, αλλά θα ξαναφτιάξει αμέσως.
Και θα έχουμε μια αφράτη κρέμα. Πρός το τέλος ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και τη βανίλια.





Η συνταγή είναι της Νίκης Λαμπρινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...