Σελίδες

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικο ψητό γουρουνόπουλο




Εντυπωσιακό, με τραγανή πετσούλα και νοστιμότατο. Και το κουκούτσι αμύγδαλο.


Υλικά

  • 1 γουρουνόπουλο γάλακτος 6-7 κιλών
  • 1 κουτί χυμό ανανά
  • Αλάτι - πιπέρι - ρίγανη - θυμάρι
  • σκόρδο (προαιρετικά)
  • Μουστάρδα
  • χυμό λεμονιού (όσο θέλετε)
  • φύλλα λεμονιάς (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε το γουρουνόπουλο. Το σκουπίζουμε καλά.Με ένα μαχαιράκι κάνετε τρυπούλες σε διάφορα μέρη του σώματος και βάζουμε κομματάκια σκόρδου.
  2. Αλείφουμε με λεμόνι, αλάτι ,πιπέρι, θυμάρι ρίγανη και μουστάρδα όλο το γουρουνόπουλο, και οπωσδήποτε μέσα στην κοιλιά του.
  3. Το τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί και ρίχνουμε από πάνω τον ανανά.
  4. ΄Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 140 βαθμούς και το ψήνουμε για 4-5 ώρες. Ανά τακτά διαστήματα , με ένα κουτάλι παίρνουμε το ζωμό από το ταψί και λούζουμε το κρέας για να γίνει τραγανιστή η πέτσα του..
  5. Στα μισά του χρόνου που σας έδωσα γυρίζουμε το κρέας για να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
  6. ΄Οταν ψηθεί, το διατηρούμε ζεστό και το σερβίρουμε σε μία μεγάλη πιατέλα, πάνω σε φύλλα λεμονιάς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μην λυπηθείτε τις ώρες ψησίματος. Όσο πιο πολύ ψήνετε, τόσο πιο νόστιμο γίνετε. Το κεφάλι εάν θέλετε το βάζετε (εγώ προσωπικά δεν το βάζω).
Aν έχετε γάστρα , βάλτε το εκεί. Σίγουρα είναι καλύτερα. 
Εάν θέλετε, μπορείτε να γεμίσετε με φύλλα λεμονιάς τον πάτο του ταψιού, και να ψηθεί εκεί πάνω το κρέας. Μοσχοβολάει. Καλή όρεξη.

Καλές γιορτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου