Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Μαρμελαδα μανταρίνι, αρωματικη και εύκολη





Εδώ και ένα μήνα έχουμε μετακομίσει στο χωριό του άντρα μου στο Μαυροβούνι κοντά στο Γύθειο. Πηγαίνοντας μια βόλτα στο χωριό, είδαμε στην αυλή του θείου του μια μανταρίνια γεμάτη μανταρίνια!!! Εδώ είμαστε λέω. Ο θείος μένει Αθήνα , θα τα μαζεψουμε για να μην πάνε στραφη. Τα μαζεψα λοιπόν και επειδή είναι πολλά, ξεκίνησα με την μαρμελάδα, και μετά θα κάνω μανταρίνια και σίγουρα κάποιο κέικ.
Πάμε λοιπόν να σας δώσω την συνταγή που είναι εύκολη, αρωματική και δεν πικρίζει!!
Τα υλικά που θα σας δώσω βγάζουν περίπου 4 κιλά μαρμελάδα.
Το ξεπικρισμα σε όλα τα εσπεριδοειδή είναι αναγκαίο, γιατί δεν γλυκιζει με την ζάχαρη. Μόνο αν ξεπικρισουμε καλά τις φλουδες.

Υλικά

50 μανταρίνια
2 κιλά ζάχαρη
Χυμό από 1 λεμονι
5 κούπες νερό

Εκτέλεση

Πλενουμε καλά τα μανταρίνια, και καθορίζουμε το πάνω μερος του φρούτου που είναι σκληρό και πετάμε και όσες ασπρες μεμβράνες μπορούμε.
Βάζουμε σε μια κατσαρολα νερο μαζι και τις φλουδες, οχι την σαρκα, να βρασουν για 5 λεπτά. Σουρωνουμε τις φλουδες και πετάμε το νερό. Αυτό το κάνουμε τουλάχιστον 4-5 φορές. Δοκιαζουμε λίγο την φλούδα και αν έχει σταματήσει να πικρίζει τότε είναι έτοιμο.
Τις σουρωνουμε και τις βάζουμε στο μουλτι και τις αλεθουμε καλά.

Κόβουμε εγκάρσια τη σάρκα των μανταρινιών βγάζουμε τα κουκούτσια και όσες περισσότερες λευκές μεμβράνες μπορούμε.

Βάζουμε τις φλουδες που τις έχουμε πολτοποιησει, τη σάρκα των μανταρινιών και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα , να βρασουν.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουν τη θερμοκρασία , ώστε να σιγοβραζουν.
Αυτά θα βγάλουν και αλλά υγρά. Μην φοβηθειτε!!!

Μετά από κανένα μισαωρο , αυτά θα έχουν μαλακώσει. Τότε περνούμε το ράβδο μπλέντερ και τα αλεθουμε. Αν δεν έχουμε, τότε αφήνουμε να κρυώσει και τα αλεθουμε στο μουλτι, σε δόσεις, λίγο, λίγο.

Κάνουμε όσο λεία μας αρέσει την μαρμελάδα μας. Εμάς μας αρέσει τελείως λεία. Αυτά είναι γούστα.



Τώρα ,  ξαναβάζουμε  στην κατσαρολα την μαρμελάδα, και ρίχνουμε την ζάχαρη και ξαναβραζουμε με ξεσκεπάστηκε κατσαρόλα ανακατεύοντας να λιώσει ή ζάχαρη.

Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας συχνά. Ιδιαίτερα προς το τέλος, θέλει συνεχές ανακάτεμα, για να μην κολλήσει.

Τέλος, προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε να πάρη μια βραση και αποσύρουν από την φωτιά.

Βάζουμε την μαρμελάδα μας σε αποστείρωμενα βάζα , τα γυρνάνε ανάποδα και είναι ετοιμη.

Διατηρούμε εκτός ψυγείου τα βάζα μας πριν τα ανοίξουν. Αφού ανοιχτούν , στο ψυγείο για να διατηρηθούν.

Καλή επιτυχία!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...