Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Χουνκιάρ Μπεγεντί - Η απόλαυση του Σουλτάνου- Αυθεντική συνταγή


Το ξακουστό πια Χουνκιάρ Μπεγιεντί της Πολίτικης κουζίνας!!
Ένα φαγητό που όταν το δοκίμασε ο σουλτάνος ευχαριστήθηκε πολύ !!! Από κει πήρε και την ονομασία του.
Η αυθεντική συνταγή, γράφει αρνάκι αλλά και με μοσχάρι είναι καταπληκτικό πιάτο. Φυσικά όλη η νοστιμιά είναι στον πουρέ μελιτζάνας -ευαρέσκεια - !!!!!
Η συνταγή είναι από ένα βιβλίο μαγειρικής που αγόρασα στην Κωνσταντινούπολη!!
Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε !!!!



ΥΛΙΚΑ

2 κιλά αρνί ή μοσχάρι, κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, ή 1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια κομμένα μεγάλα κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι,
αλάτι 
1/2 κουταλάκι σπυριά πιπέρι
6 ντομάτες
1 1/2 λίτρο νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη,
4 σκελίδες σκόρδο,
2 φύλλα δάφνης
1 μάτσο κλωνάρια μαϊντανού

Για τον Μελιτζανοπουρέ - ευαρέσκεια-

10 μελιτζάνες
1 λεμόνι,
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
200 γραμ. αλεύρι,
500 γραμ. γάλα
αλάτι,
1 φλυτζάνι του τσαγιού γραβιέρα τριμμένη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Λιώνετε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
Βάζετε το κρέας και σωτάρετε για 8-10 λεπτά .
Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τη σάλτσα.
 Σωτάρετε ακόμη 2 λεπτά και προσθέτετε το αλεύρι.
Μέσα σε ένα τουλπάνι, βάζετε τη ρίγανη, τα σκόρδα, τα φύλλα δάφνης, τα πιπέρια,  και τα κλωνάρια μαϊντανού, και δένετε γερά.
Προσθέτετε το σακουλάκι μπαχαρικών στο κρέας μαζί με το νερό και το αλάτι.
Στο τέλος προσθέτετε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά , μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Εκτέλεση του Μελιτζανοπουρέ -ευαρέσκεια-

Ψήνετε τις μελιτζάνες στη θράκα μέχρι να μαλακώσουν. Πιάνετε με ένα χέρι τις μελιτζάνες από το κοτσάνι και τις ξεφλουδίζετε με τη μύτη ενός μαχαιριού, και εν συνεχεία κόβοντας τα κοντσάνια τις ρίχνετε μέσα στο προετοιμασμένο νερό με αλάτι και χυμό λεμονιού.
Τις αφήνετε εκεί μέχρι τη χρήση.
Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε συνέχεια για 2-3 λεπτά για να ξανθίνει. 
Προσθέτετε το ζεστό γάλα και ανακατεύετε στη φωτιά ακόμη για 2-3 λεπτά. 
Βγάζετε τις μελιτζάνες από το νερό με χυμό λεμονιού, τις μικροκόβετε μ' ένα μαχαίρι και τις προσθέτετε στο μίγμα.
Αλατίζετε και μαγειρεύετε ακόμη 1 λεπτό.
Βάζετε τον Μελιτζανοπουρέ -ευαρέσκεια-  σ' ένα πιάτο, βαθουλώνετε τη μέση του πουρέ και τοποθετείτε εδώ το κρέας με λίγο ζουμί και το σερβίρετε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!





2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...