Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Πεϊνιρλί υπέροχα





ΥΛΙΚΑ



1 κούπα τσαγιού νερό
1 κούπα τσαγιού γάλα εβαπορέ
1 κουταλ. του γλυκού κοφτή αλάτι
2,5 κουτ. του γλυκού μαγιά ξηρή
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 1 κιλό ή όσο πάρει

βούτυρο για την επάλειψη


ΓΕΜΙΣΗ

Για γέμιση, βάζουμε ότι τραβάει η όρεξή μας, όπως ....

Τυρί, κατά προτίμηση κασέρι, γενικά θέλει μαλακά κίτρινα τυριά
Ζαμπόν
Μπέϊκον
Κιμάς
Παστουρμάς
Αυγό
Σουτζούκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το νερό, το γάλα εβαπορέ, το αλάτι και την μαγιά. Τα ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο-λίγο μέχρι να γίνει μία ζύμη, ούτε σκληρή αλλά ούτε και να κολλάει στα χέρια.
Την σκεπάζουμε με μία πετσετούλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, να φουσκώσει.
Για γέμιση ετοιμάζουμε ότι θέλουμε.
Μπορούμε να τα γεμίσουμε με κιμά που θα τον μαγειρέψουμε έτσι ώστε να μείνει με λίγα υγρά ή τα γεμίζουμε με τυρί και ζαμπόν, ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, παίρνουμε κομμάτια στο μέγεθος μεγαλύτερο από καρύδι, αν θέλουμε να τα κάνουμε μικρά, ή σαν μεγάλο μανταρίνι, αν θέλουμε να τα κάνουμε μεγάλα,  και τα ανοίγουμε σε σχήμα βαρκούλας (οβάλ σαν το αυγό), βάζουμε την γέμιση και κλείνουμε.
Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 περίπου 20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο.
Αφού ψηθούν όπως είναι ζεστά τα περνάνε με ένα πινέλο με φρέσκο βούτυρο.


Συμβουλή !!!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη ζύμη και για πολλά ακόμα, όπως πιτσάκια ή πίτσες ή τυροπιτάκια.
Μπαίνουν στην κατάψυξη: 
Έτοιμα γεμισμένα. Τα βγάζεις ώρα πριν τα ψήσεις να έρθουν σε θερμοκαρασία δωματίου και ψήνεις ή
Σκέτη την ζύμη καλά κλεισμένη σε σακουλάκι κατάψυξης. Βγάζεις πολύ ώρα πριν τα φτιάξεις να έρθεις η ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου, φτιάχνεις τα πεινιρλάκια σου τα γεμίζεις και ψήνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...