Σελίδες

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Υπέροχα πιτάκια με τυρί Τσαλαφούτη


 Το τσαλαφούτι είναι ένα φρέσκο και κρεμώδες τυρί από την Ευρυτανία που μοιάζει με το κατίκι Δομοκού, όμως είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά και πιο σφιχτό, με γεύση γλυκιά κι ευχάριστη που σου αφήνει μια αμυδρά ξυνούτσικη επίγευση.
 Αυτά τα πιτάκια μου προέκυψαν επειδή μου περίσσεψαν κάποια υλικά και ήθελα να τα αξιοποιήσω με κάποιο τρόπο. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο κρεμώδες τυρί, όπως Κατίκι Δομοκού ή άλλο.
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε, όπως έκανα εγώ, και Υπέροχα πιτάκια με κιμά. με την ίδια ζύμη.

ΥΛΙΚΑ


Τυρί Τσαλαφούτη ή αν δεν έχετε, Κατίκι Δομοκού ή άλλο κρεμώδες τυρί.
Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο.


Για την ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. νερό χλιαρό
  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 45 γρ. λευκό ξύδι από κρασί ή τσικουδιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ. γ. μπέϊκιν πάουντερ
Ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνι


  ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, και τα ανακατεύουμε καλά , μέχρι να πάρουμε μια όμορφη ζύμη. Εναλλακτικά βάλτε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και ανακατεύετε με το γάντζο για 5 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 τέταρτο με μισή ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μπαλάκια.


Ανοίγουμε με τον πλάστη μας το κάθε μπαλάκι σε ένα στρογγυλό , λεπτό πιτάκι.



Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές τυρί Τσαλαφούτη  και το απλώνουμε με το κουτάλι μας. Δεν θέλει πολύ τυρί.



  Ανοίγουμε και ένα δεύτερο φύλλο, και το σκεπάζουμε. Αν δεν είναι και τελείως στρογγυλό, δεν μας πειράζει.

Το κλείνουμε γύρω γύρω με τα δάχτυλά μας, να κολλήσουν τα φύλλα, και κάνουμε πάλι με το δάχτυλό μας, μια τρυπούλα στη μέση. Αν θέλουμε το κόβουμε με το ειδικό εργαλείο ζικ ζάκ.



 Το βάζουμε και το τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. ΄Οχι πολύ δυνατή. Το γυρνάμε και από την άλλη, και μόλις πάρει χρώμα.

Το βγάζουμε και το βάζουμε σε μια πιατέλα, στην οποία έχουμε τοποθετήσει ένα κομμάτι χαρτί απορροφητικό κουζίνας.
Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.

Καλή σας όρεξη !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου