Υπέροχη μαρμελάδα δαμάσκηνο, που είναι υγιεινή, και κάνει καλό και στο έντερο για όσους έχουν πρόβλημα.
Εύκολη στην παρασκευή της και κρατάει τουλάχιστον ένα χρόνο στο ντουλάπι μας !!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό δαμάσκηνα ώριμα, όσο πιο ώριμα τόσο το καλύτερο
800 γραμ. ζάχαρη
χυμός από 1/2 λεμόνι
1/2 ποτήρι του νερού , νερό.
1 μήλο κομμενο κομματάκια χωρίς τα κουκούτσια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και τα βράζουμε για 1/2 ώρα περίπου με 40 λεπτά να μαλακώσουν. Αν είναι ώριμα χρειάζονται περίπου 1 τέταρτο της ώρας.
- Αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια φρούτου την αφήνουμε όπως έχει, διαφορετικά περνάμε μέρος των φρούτων ή όλα από το μπλέντερ να γίνουν πολτός, -εγώ χρησιμοποιώ το ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ,και εν συνεχεία προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Βράζουμε την μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι, για να μην κολλήσει μέχρι να δέσει και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Θέλει προσοχή να μην δέσει πολύ. Θα το καταλάβετε με το μάτι, είναι εύκολο.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφαιρούμε τυχόν αφρό .
- Εν συνεχεία βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα την μαρμελάδα, όπως είναι ζεστή καυτή μέχρι πάνω , αφήνουμε πολύ λίγο κενό, κλείνουμε ερμητικά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα και περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. ΄Επειτα τα γυρνάμε κανονικά.
- Διατηρείτε άνετα 1 χρόνο εκτός ψυγείου, και αφού ανοιχθεί η μαρμελάδα μέσα στο ψυγείο.
Καλώς σε βρήκα ,Βαρβάρα μου !!!!Ωραία η συνταγή σου - μου αρέσει που δεν βαζεις πολλή ζαχαρη. Θα είναι χαρά μου
ΑπάντησηΔιαγραφήνα τα λέμε !! Πάω να δω κι άλλες συνταγές σου !!!
Καλή εβδομάδα !!!!
Νικη !!!!