Λαδόψωμο που το έμαθα από την πεθερά μου που ως γνωστόν είναι από την Μάνη και το κάνουμε πάντα την Μεγάλη Βδομάδα. Είναι νοστιμότατο και δεν σταματάς αν δεν τελειώσει!!!
ΥΛΙΚΑ
700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή χωριάτικο
400 γραμ. νερό χλιαρό
30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
και θέλει ακόμα λάδι για να αλείψουμε στο τέλος το λαδόψωμο
αλάτι χοντρό ή ψιλό
ρίγανη
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά, και διαλύουμε μέσα την μαγιά.
Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι , την ζάχαρη και το λάδι και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας.
Ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1/2 ώρα.
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη ή ένα μεγάλο.
Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο.
Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα.
Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.
Τέλος τα ραντίζουμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με αλάτι χοντρό άν έχουμε, ή ψιλό αν δεν έχουμε , και ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
ΥΛΙΚΑ
700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή χωριάτικο
400 γραμ. νερό χλιαρό
30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
και θέλει ακόμα λάδι για να αλείψουμε στο τέλος το λαδόψωμο
αλάτι χοντρό ή ψιλό
ρίγανη
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά, και διαλύουμε μέσα την μαγιά.
Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι , την ζάχαρη και το λάδι και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας.
Ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1/2 ώρα.
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη ή ένα μεγάλο.
Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο.
Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα.
Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.
Τέλος τα ραντίζουμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με αλάτι χοντρό άν έχουμε, ή ψιλό αν δεν έχουμε , και ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
απίστευτης νοστιμιας μου φαινεται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, είναι το ατιμούλικο !!!!! Δεν προλαβαίνει να κρυώσει και το καταβροχθίζουμε !!!!!
Διαγραφή