Σελίδες

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Μαυροβούνι Λακωνίας Greece by Bana Barbi





ΓΥΘΕΙΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ - GREECE by Bana Barbi


Μπορεί να μην είμαι από το Μαυροβούνι Λακωνίας, είμαι όμως νύφη Μαυροβουνιώτη. Και το έχω αγαπήσει σαν δικό μου χωριό. Η ομορφιά του είναι ανεπανάληπτη. 
Κάνω λοιπόν, αυτό το αφιέρωμα με πολύ πολύ αγάπη και σεβασμό !!!!


Σε απόσταση μόλις λίγων ωρών από την Αθήνα βρεθήκαμε 2 χλμ. νότια του Γυθείου, στον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό του Μαυροβουνίου στην Ανατολική Λακωνική Μάνη.



Το Μαυροβούνι, είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, με γραφικά παραδοσιακά κτίσματα και μια απέραντη αμμουδερή παραλία με χοντρή άμμο, μήκους 5 χλμ. περίπου, με διαυγή και πεντακάθαρα νερά.


Το γραφικό Μαυροβούνι και οι γύρω περιοχές αποτελούν ένα πολύ καλό ορμητήριο για να ανακαλύψετε τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της Ανατολικής Λακωνικής Μάνης, οι οποίες είναι πραγματικά ανεξάντλητες και μοναδικές.


Ένας θαυμάσιος παραθαλάσσιος προορισμός της Λακωνικής Μάνης που συνδυάζει την πέτρα, το φως και τη γραφικότητα της Μάνης με τα χαρακτηριστικά των νησιών. Ο τόσο διαφορετικός και γραφικός τόπος της Μάνης, σας καλεί για ανεπανάληπτες εξορμήσεις στη Λακωνική γη.
Ο οικισμός του Μαυροβουνίου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Τζανημπέη (1742-1813) του γένους Γρηγοράκηδων, και των τριών γιών του για να αποτελέσουν την έδρα του μπέη.
 Όταν ο Τζανέτος Γρηγοράκης έγινε μπέης, το 1782 έχτισε στην κορυφή του λόφου ένα κάστρο έκτασης 1050 τ.μ., τους Γουλάδες ή Μπεάνικα, με κάτοψη σε σχήμα τραπεζοειδές.

Ανάμεσα στα απλά σπίτια ξεχωρίζει η αξεπέραστης λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καστροκατοικία του Τζαννέτου Γρηγοράκη με κόλουρους πύργους στις γωνίες, τοξωτή πύλη και ίχνη από το διώροφο παλάτι καθώς και πυργοκατοικίες άλλων ισχυρών οικογενειών.

Δίπλα στο κάστρο του Τζαννέτου, στο βορειοανατολικό άκρο του οικισμού του Μαυροβουνίου, βρίσκεται ο Ναός των Τριών Ιεραρχών – Αϊ Γιάννη σε υψόμετρο 90 μέτρων περίπου. Το πανέμορφο μνημείο του ναού ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυρόσχημου με τρούλο ναού με ημικυκλική αψίδα στο ιερό και νάρθηκα.

Τα στενά δρομάκια που ξεκινούν από την πλατεία του χωριού, σας οδηγούν στο ναό και στα υψηλότερα σημεία του χωριού.
 Ο οικισμός του Μαυροβουνίου εκτείνεται πάνω στο λόφο, ενώ στην πλατεία του χωριού θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας με θέα τους απρόσιτους και επιβλητικούς πύργους.


Στην παραλιακή οδό του Μαυροβουνίου συναντήσαμε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ψαροταβέρνες και καφέ-μπαρ που μας προσέφεραν γευστικούς μεζέδες και φρέσκα θαλασσινά.




Η παραλία του Μαυροβουνίου αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο και είναι ιδανική για κάθε ηλικία. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν οργανωμένα σημεία με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ σε κάποια άλλα σημεία μπορείτε να απολαύσετε τη φύση και την ανεμπόδιστη θέα. Βραβευμένη, κάθε χρόνο, με 2 γαλάζιες σημαίες, θεωρείται μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου ενώ οι «άγριοι» μεσημεριανοί άνεμοι του Λακωνικού κόλπου είναι ιδανικοί για τους λάτρεις του wind-surfing. Για τους φίλους που προτιμούν το surfing, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης ιστιοσανίδων καθώς και παράδοση μαθημάτων για αρχάριους.







Στην παραλία του Μαυροβουνίου καθώς και στην κεντρική παραλία του Ευρώτα, στο Βαθύ, στη Σελινίτσα και το Βαλτάκι, κάθε καλοκαίρι οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα δημιουργούν περίπου 200 φωλιές.

Για την αποτελεσματική προστασία των 30-35 φωλιών της παραλίας του Μαυροβουνίου και της μεσογειακής φώκιας, έχει εγκατασταθεί Σταθμός Πεδίου των εθελοντών του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ». Οι εθελοντές μεταφέρουν τις φωλιές, που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία, ενώ παράλληλα διοργανώνονται προβολές με διαφάνειες για την ενημέρωση των επισκεπτών.
Στην έξοδό σας, από το χωρίο του Μαυροβουνίου, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας με σπάνιες αγιογραφίες. 


Σε μικρή απόσταση από το Μαυροβούνι θα σας εντυπωσιάσουν τα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια του Γυθείου, η καστροπολιτεία της Βάθειας, ο ιστορικός πύργος Τζανήμπεη (Τζανετάκη Γρηγοράκη) στο Μαραθονήσι, η καστροκατοικία του Αντωνόμπεη Γρηγοράκη στον Αγερανό και πολλά άλλα μοναδικά αξιοθέατα της Λακωνικής Μάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου