Σελίδες

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Βάφουμε αυγά με ριζάρι







 Μπορούμε πολύ εύκολα με το ριζάρι να βάψουμε τα αυγά μας, με έντονο κόκκινο χρώμα, το Πάσχα.
Θέλω να ευχαριστήσω την πολύ καλή μου φίλη Areti Vardaka, που μου έστειλε το ριζάρι. Δεν το ήξερα μέχρι τότε. Την ευχαριστώ για τις οδηγίες και τις συμβουλες της .


Λίγα λόγια για το Ριζάρι

 Το Ριζάρι (Rubia tinctorum) είναι αυτοφυής θάμνος που φύεται στη νότια Ευρώπη και την νοτιοδυτική Ασία.
 Ακόμα το ριζάρι (όσο και αν το αγνοούμε) αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας, καθώς τον 18ο αιώνα η Λάρισα υπήρξε από του μεγαλύτερους παραγωγούς και μεταποιητής του, φέρνοντας πολλά κέρδη στην περιοχή για αρκετά χρόνια. Από την Ελλάδα διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και είχε μεγάλη επιτυχία εμπορικά στην Ολλανδία και στην Αγγλία, μέχρι που ανακαλύφθηκε η χημική κόκκινη βαφή και το ριζάρι αποσύρθηκε από την παγκόσμια αγορά.

ΠΩΣ ΒΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΡΙΖΑΡΙ

  1. Κοπανίζουμε το ριζάρι σε γουδί για να μπορεί να βγάλει το χρώμα του ευκολότερα. 
  2. Βράζουμε το ριζάρι σε νερό για 10 λεπτά και στη συνεχεία το αφήνουμε να κάτσει για 2-3 ώρες ή και όλη τη νύχτα.
  3.   Το πρωί σουρώνουμε το ριζάρι και κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά προσθέτοντας μισό ποτηράκι του κρασιού ξύδι (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό, ίσα που να καλύπτει τα αυγά). 
  4.  Η δοσολογία είναι 70γρ. ριζάρι για 15 αυγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου