Σελίδες

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Βυζαντινό ή Πολίτικο Θεσσαλονίκης



Φωτογραφία της Bana Barbi.





Ευχαριστώ πολύ τον Αντώνη Κοροτσάκη , από την Θεσσαλονίκη, για την καταπληκτική αυτή συνταγή.
Σιροπιαστή βάση με άρωμα μαστίχας που θυμίζει σάμαλι με κρέμα ζαχαροπλαστικής πασπαλισμένη με κανέλα.
Καταπληκτικό αποτέλεσμα!

' Εχουν γίνει και κάποιες μικρές παρεμβάσεις δικές μου, γιατί η βάση μου έβγαινε πολύ σφιχτή, όπως και πρόσθεσα την σαντιγύ στο τέλος.



ΥΛΙΚΑ


Για την βάση 

2 1/2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
350ml φρέσκο γάλα
1/2 κ.σ μπέικιν
1 κ.γ μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη


Για το σιρόπι

2 1/2 φλ/ τσαγιού ζάχαρη
2 φλ/ τσαγιού νερό


Για την κρέμα

1 φακελάκι έτοιμη κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ


500 ml σαντιγύ έτοιμη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι,την ζάχαρη,την μαστίχα,το μπέικιν και το γάλα με την σόδα αφού τα ανακατέψουμε πρώτα μαζί.
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι περίπου 32εκ ή 25χ33 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα,στους 180 βαθμούς,για 20 λεπτά περίπου,βγάζουμε απο τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 8 λεπτά και έτσι καυτό όπως θα είναι σιροπιάζουμε με ένα κουτάλι λίγο λίγο όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Χτυπάμε στο μίξερ το περιεχόμενο του φακέλου, σύμφωνα με τις οδηγίες, και με την βοήθεια μιας σπάτουλας την απλώνουμε πάνω απο ρεβανί.
Χτυπάμε την σαντιγύ, και την απλώνουμε κι αυτή πάνω από την κρέμα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλαχιστον 2-3 ώρες, πριν σερβίρουμε.
Ακόμα καλύτερο είναι την επόμενη μέρα.


Συμβουλή 

Μπορούμε αντί για κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε άλλη κρέμα της αρεσκείας μας, λευκή πάντα.


ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ