Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

Σαλάτα με κινόα σαν ταμπουλέ



Αν έχεις βαρεθεί τις κλασικές σαλάτες, σήμερα σου έχω μία που θα σε κάνει να θες να τη φτιάχνεις συνεχώς!

Με  πολλά θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα υπέροχη γεύση, οπότε γιατί να μην τη δοκιμάσεις;



ΥΛΙΚΑ


1 κούπα  κινόα
1 κύβο ζωμό λαχανικών προαιρετικά
1/2 ματσάκι μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο 
2 αγγουράκια φρέσκα κομμένα σε κυβάκια
2 ντομάτες χωρίς τα σπόρια τους κομμένες σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες
χυμός 1 λεμονιού 
σιρόπι βαλσάμικου με πορτοκάλι - λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βάζουμε την κινόα σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό.

Την αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά. Ξεπλένουμε την κινόα πάρα πολύ καλά σε άφθονο νερό. Οι σπόροι της κινόας έχουν στην επιφάνειά τους μια ουσία που την κάνει λίγο πικρή αν δεν πλυθεί καλά. 


Βράζουμε την κινόα σε μπόλικο αλατισμένο νερό ή αν θέλουμε προσθέτουμε ένα κύβο λαχανικών.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να φαίνεται μια γραμμούλα γύρω από κάθε σποράκι. Σουρώνουμε και είναι έτοιμη.

Μπορούμε αφού την αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να τη βάλουμε στο ψυγείο όπου κρατάει άνετα για 4-5 μέρες.. Μετά μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε και να κάνουμε μια ωραία σαλάτα… όπως την παρακάτω ...... 

Προσθέτουμε όλα τα παραπάνω λαχανικά , ανακατεύουμε ελαφρά, την βάζουμε στο ψυγείο.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Σαλάτα με κινόα απλή και εύκολη



Αγαπημένη τροφή των Ίνκας, η κίνοα είναι ένας μαγικός σπόρος: εύπεπτη, με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. H κίνοα είναι ιδανική επιλογή για όσους νηστεύουν και μια ευχάριστη αλλαγή από το ρύζι, το πλιγούρι ή το σιτάρι, με τα οποία μπορεί να αντικατασταθεί. Θα τη βρείτε εύκολα τόσο σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, όσο και σε μεγάλα σουπερμάρκετ.


ΥΛΙΚΑ


1 φλυτζ. του τσαγιού  κίνοα
Ξύδι βαλσάμικο
Ελαιόλαδο, 
 αλάτι, πιπέρι
1 αγγουράκι ψιλοκομμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Μουλιάζουμε την κίνοα σε λίγο νερό για 20 λεπτά και μετά την ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο κρύο νερό, για να φύγει το πικρό φιλμ που περιβάλλει τους σπόρους.
Τη βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με 3 φλυτζάνια νερό, προσθέτουμε αλάτι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Την αφρατέυουμε με το πιρούνι.
Προσθέτουμε το πιπέρι, το αγγούρι, το ελαιόλαδο και το βαλσάμικο.

Χωρίς αλάτι, λάδι και λεμόνι διατηρείται καλά για μια δυο μέρες.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ


Ομελέτα με σύγκλινο



Μεζές υπέροχος, με σύγκλινο Μάνης !!!!! Αντιστέκεται κανείς????


ΥΛΙΚΑ


Σύγκλινο
αυγά
αλάτι πιπέρι
λάδι, ή βούτυρο ή γλίνα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αφού έχουμε αγοράσει, έχουμε βράσει το σύγκλινο , όπως έχω δώσει άλλη φορά την συνταγή, ξεκινάμε να φτιάξουμε την ομελέτα μας.

Τεμαχίζουμε το σύγκλινο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο ή λάδι, ή την γλίνα μας και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σύγκλινο ίσα ίσα να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές.
΄Εχουμε σπάσει 5-6 αυγά  , τα αλατοπιπερώνουμε, και τα χτυπάμε καλά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά πάνω στο κρέας μας.
Ανακατεύουμε ελαφρά και περιμένουμε να ψηθούν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!


Σύγκλινο και πως να το φτιάξετε



Σύγκλινο !!!! Μανιάτικο σύγκλινο !!!! Μανιάτικη και η συνταγή. Διότι μανιάτισσα είναι και η πεθερά μου και ο πεθερός μου. 
Δεν λέω τίποτε άλλο, μόνο αυτό !!!! ΕΓΓΥΗΣΗ !!!!  Ολες οι άλλες οι συνταγές  ......... δεν !!!!!!!



ΥΛΙΚΑ


Αγοράζουμε από τον χασάπη έτοιμο καπνισμένο σύγκλινο. Συνήθως το βρίσκουμε στα χασάπικα στο Γύθειο, στην Αρεόπολη και στην Καλαμάτα.
Για 3 κιλά λοιπόν καπνισμένο σύγκλινο θα χρειαστούμε και 1 πορτοκάλι.
Αυτά είναι τα υλικά μας.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ



΄Εχουμε αγοράσει από τον χασάπη το σύγκλινο. Το κόβουμε κομμάτια μεγάλα .
Το ξεβγάζουμε καλά  καλά με ζεστό νερό, να φύγει η κάπνα του.



΄Επειτα το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό ίσα να σκεπάσει το κρέας μας και το σιγοβράζουμε. Περίπου 1 έως μιάμιση ώρα.
Μετά την 1 ώρα, θα δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι να δούμε αν τρυπιέται το κρέας. Αν τρυπιέται είναι έτοιμο.


1 τέταρτο πριν το κατεβάσουμε από το μάτι της κουζίνας, κόβουμε 1 πορτοκάλι και το ρίχνουμε μέσα να βράσει μαζί με το κρέας μας.


Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Θέλει λίγες ώρες.


΄Επειτα το βάζουμε ανά μερίδες σε σακουλάκια  και τα φυλάμε στην κατάψυξη, για χρήση.



Το ζωμό που έχουμε βράσει το κρέας μας, δεν το πετάμε. ΄Οταν κρυώσει και αυτό, το μαζεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε ένα βαζάκι. Η γλίνα που μαζεύεται πάνω πάνω, την χρησιμοποιούμε αντί για βούτυρο ή λάδι, για να φτιάξουμε την ομελέτα με το σύγκλινο π.χ.
.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!

Χοιρινό με λαχανικά στη γάστρα λουκούμι



΄Ενα πεντανόστιμο φαγάκι , που το κρέας λιώνει στο στόμα !!!!
 Ο συνδυασμός χοιρινού, μελιτζάνας , κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης και πατάτας είναι ..... καταπληκτικός !!!! Φαγητό όλο γλύκα !!! 
Η συνταγή είναι της Nanas Savvatianou, και είναι  εδώ .
Μόλις είδα την συνταγή, μ' άρεσαν τα υλικά της, και μου θύμησαν τα φαγητά της μητέρας μου !!!! ΄Ετσι , ξεκίνησα να την φτιάξω , αλλά μου έλειπαν κάποια υλικά. Αντικατέστησα , τα υλικά που μου έλειπαν , με άλλα , και το αποτέλεσμα είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ !!!!!!


ΥΛΙΚΑ


1 κιλό σπάλα χοιρινή
5 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 φλ. κόκκινο κρασί Μαυροδάφνη
1 κιλό ντομάτες ή 500 γρ. σάλτσα
1 κιλό μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
500 γρ. κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
1 φλ. ψιλοκομμένο σέληνο
Αλάτι και πιπέρι
Σπόρια μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
Καυτερή πιπεριά προαιρετικά

Λάδι για το τηγάνισμα, όποιο προτιμάτε είτε ελαιόλαδο είτε σπορέλαιο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρέας μέχρι να μην είναι πια κόκκινο.




Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε μαζί με το κρέας μέχρι να γυαλίσει.



Ρίχνουμε την Μαυροδάφνη και το αφήνουμε να βράσει γύρω στα 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.


Προσθέτουμε την σάλτσα, το σέληνο , αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο και την καυτερή αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, γύρω στην 1 ώρα. 



Στο μεταξύ, κόβουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια,τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε να σταθούν γύρω στην μισή ώρα.





Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντράκομμάτια.



Και τέλος κόβουμε και τις πιπεριές.



Μετά από την μισή ώρα, ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις στίβουμε καλά να φύγει όλο το νερό. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε γύρω στο πεντάλεπτο, ίσα να γλυκάνουν, όχι να τηγανιστούν εντελώς. Τις στραγγίζουμε καλά με την τρυπητή μας κουτάλα  και τις τοποθετούμε πάνω στο κρέας που προηγουμένως το έχουμε βγάλει με μια άλλη  τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα μας. Στην κατσαρόλα αφήνουμε όλη την σάλτσα. Μόνο το κρέας βγάζουμε. 





Συνεχίζουμε το ίδιο με τις πατάτες, ελαφρύ τηγάνισμα , στράγγισμα καλό με την τρυπητή μας κουτάλα και μέσα στο ταψί μας .



Και τελειώνουμε το σωτάρισμα, με τις πιπεριές. Προσοχή, λίγο να γυαλίσουν και να αρχίσουν να μαραίνονται και τις βγάζουμε, όχι περισσότερο γιατί θα τις χάσουμε μετά.




Αφού έχουμε τοποθετήσει το κρέας μας και όλα τα λαχανικά μας, ρίχνουμε  λίγο ακόμη αλατάκι, πιπεράκι και περιχύνουμε το φαγητό με την σάλτσα.
 Κουνάμε να πάει παντού και ψήνουμε στους 180 C για 45 λεπτά.





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Τούρτα ρολό σοκολάτας εύκολη








 για διακόσμηση
Μια εντυπωσιακή τούρτα ρολό σοκολάτας εύκολη, πεντανόστιμη !!!! 
Αέρινο το παντεσπάνι και χωρίς πολλή ζάχαρη !!!!
 ΄Ο,τι πρέπει για μετά από ένα ωραίο γεύμα !!! 




ΥΛΙΚΑ



Για το παντεσπάνι σοκολάτας


6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου χωρισμένα
110 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
25 γρ. κακάο
30 γρ. αλεύρι

Για γέμισμα και επικάλυψη

600 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. υγρή βανίλια
καρούλια σοκολάτας ή σοκολατάκια για διακόσμηση





ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε λαδόκολλα.
Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1'-2' να γυαλίσει το μίγμα .
Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη κουβερτούρα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο. Απαλά αναδιπλώνουμε. Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10'-12' να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει
Κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς σε τρία κομμάτια το παντεσπάνι.







Γεμίζουμε όλη την επιφάνεια του με σαντιγί και το τυλίγουμε σε ρόλο. Αλείφουμε με σαντιγί και το δεύτερο κομμάτι και συνεχίζουμε να τυλίγουμε σε ρόλο πάνω στο προηγούμενο.





Το ίδιο κάνουμε και με το τρίτο κομμάτι. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε το ρολό πάνω στο τρίτο κομμάτι.



Στήνουμε όρθιο το ρολό, δηλαδή να βλέπουμε το σπιράλ που σχηματίζεται. Αλείφουμε περιμετρικά την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί.
Διακοσμούμε με καρούλια ή κομμάτια σοκολάτας .
Παγώνουμε για 2 ώρες το λιγότερο.
Όταν κόβουμε κομμάτια οι στρώσεις μαύρο άσπρο βγαίνουν κάθετες. Η τούρτα μας έχει ύψος γύρω στα 13 εκ. Αν θέλουμε να γίνει πολύ ψηλή και εντυπωσιακή διπλασιάζουμε τα υλικά, φτιάχνουμε δύο λαμαρίνες με παντεσπάνι και κάθε παντεσπάνι το κόβουμε σε δύο κομμάτια. Συνεχίζουμε κανονικά τη διαδικασία.

Για τη σαντιγί

Χτυπάμε την κρύα κρέμα με την άχνη και την βανίλια σε παχύρρευστη μορφή. Να στέκεται. Αφήνουμε στο ψυγειο.!!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!


Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου !!!

  • αρούλια σοκολάτας ή σοκολατάΗκια για διακόσμηση
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...