Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Μπουγάτσα με κρέπες




ΥΛΙΚΑ 

 Για τις κρέπες

240 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γραμ. φυτίνη
500 γραμ. γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
4 αυγά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπωλ και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν.
Συμπληρώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή , τη φυτίνη , το γάλα, το αλάτι, και το αλεύρι.
 Τηγανίζουμε τη ζύμη απλώνοντας μικρή ποσότητα χυλού , σε ελαφρά βουτυρωμένο τηγάνι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ.... Η συγκεκριμενη συνταγή μας δίνει 11 μεγάλες κρέπες , όταν τις ψήσουμε σε τηγάνι μεγάλο 26άρι. Αν θέλουμε να τις κάνουμε πιο μικρές βάζουμε μικρότερη τηγάνι και ρίχνουμε λιγότερο χυλό.
Μπορούμε να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη , αφού τις τυλίξουμε καλά,  σε διάφανη μεμβράνη.


 Για την κρέμα μπουγατσα


  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 - 4 κ.σ. μαργαρίνη σοφτ
  • 1 βανίλια

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
     Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη. Όχι σε πολύ δυνατή φωτιά για να μην μας κολλήσει.

    Ανακατεύουμε και όταν γίνει κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τη βανίλια και ανακατεύουμε λίγο.

    ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

    ' Εχουμε ετοιμάσει κατ' αρχάς την κρέμα μπουγάτσα. Σκεπάζουμε την κρέμα μπουγάτσας,  με μια μεμβράνη , για να μην πιάσει κρούστα.
    Φτιάχνουμε την πρώτη κρέπα, και μόλις γίνει η μια πλευρά, γυρίζουμε . Μέχρι να ψηθεί, η κρέπα και από την άλλη, απλώνουμε 3-4 κουταλιές κρέμα μπουγάτσα σε κάθε κρέπα, και διπλώνουμε.
    Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

    Τρώγονται ζεστές ή χλιαρές κατά προτίμηση.

    Καλή επιτυχία !!!

    Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

    Υπέροχα πιτάκια με τυρί Τσαλαφούτη


     Το τσαλαφούτι είναι ένα φρέσκο και κρεμώδες τυρί από την Ευρυτανία που μοιάζει με το κατίκι Δομοκού, όμως είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά και πιο σφιχτό, με γεύση γλυκιά κι ευχάριστη που σου αφήνει μια αμυδρά ξυνούτσικη επίγευση.
     Αυτά τα πιτάκια μου προέκυψαν επειδή μου περίσσεψαν κάποια υλικά και ήθελα να τα αξιοποιήσω με κάποιο τρόπο. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο κρεμώδες τυρί, όπως Κατίκι Δομοκού ή άλλο.
    Επίσης μπορείτε να φτιάξετε, όπως έκανα εγώ, και Υπέροχα πιτάκια με κιμά. με την ίδια ζύμη.

    ΥΛΙΚΑ


    Τυρί Τσαλαφούτη ή αν δεν έχετε, Κατίκι Δομοκού ή άλλο κρεμώδες τυρί.
    Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο.


    Για την ζύμη

    • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 250 γρ. νερό χλιαρό
    • 45 γρ. ελαιόλαδο
    • 45 γρ. λευκό ξύδι από κρασί ή τσικουδιά
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 1 κ. γ. μπέϊκιν πάουντερ
    Ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνι


      ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, και τα ανακατεύουμε καλά , μέχρι να πάρουμε μια όμορφη ζύμη. Εναλλακτικά βάλτε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και ανακατεύετε με το γάντζο για 5 λεπτά.
    Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 τέταρτο με μισή ώρα.
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μπαλάκια.


    Ανοίγουμε με τον πλάστη μας το κάθε μπαλάκι σε ένα στρογγυλό , λεπτό πιτάκι.



    Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές τυρί Τσαλαφούτη  και το απλώνουμε με το κουτάλι μας. Δεν θέλει πολύ τυρί.



      Ανοίγουμε και ένα δεύτερο φύλλο, και το σκεπάζουμε. Αν δεν είναι και τελείως στρογγυλό, δεν μας πειράζει.

    Το κλείνουμε γύρω γύρω με τα δάχτυλά μας, να κολλήσουν τα φύλλα, και κάνουμε πάλι με το δάχτυλό μας, μια τρυπούλα στη μέση. Αν θέλουμε το κόβουμε με το ειδικό εργαλείο ζικ ζάκ.



     Το βάζουμε και το τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. ΄Οχι πολύ δυνατή. Το γυρνάμε και από την άλλη, και μόλις πάρει χρώμα.

    Το βγάζουμε και το βάζουμε σε μια πιατέλα, στην οποία έχουμε τοποθετήσει ένα κομμάτι χαρτί απορροφητικό κουζίνας.
    Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.

    Καλή σας όρεξη !!!!

    Υπέροχα πιτάκια με κιμά

     Υπέροχες πιτούλες που τις έφτιαξα σήμερα, που μου είχε περισσέψει λίγος κιμάς, από τα μακαρόνια με κιμά της προηγούμενης μέρας. Για τον κιμά δεν θα σας πω συνταγή, όποια κάνετε εσείς, μόνο ότι θα προσθέσετε τυρί τριμμένο, η δε ζύμη , είναι η ίδια που κάνουμε τις Σφακιανές πίτες.
     Μπορείτε επίσης να φτιάξετε με την ίδια ζύμη και τα Υπέροχα πιτάκια με τυρί Τσαλαφούτη.
    Πάμε να δούμε πως τις έφτιαξα.


    ΥΛΙΚΑ

     Στον κιμά που έχει περισσέψει θα προσθέσετε τυρί τριμμένο όποιο έχετε. Εγώ είχα παρμεζάνα τριμμένη. Θα ρίξετε τόσο όσο να απορροφήσει τα υγρά του.

    Για την ζύμη
    • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 250 γρ. νερό χλιαρό
    • 45 γρ. ελαιόλαδο
    • 45 γρ. λευκό ξύδι από κρασί ή τσικουδιά
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 1 κ. γ. μπέϊκιν πάουντερ
    Ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνι

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, και τα ανακατεύουμε καλά , μέχρι να πάρουμε μια όμορφη ζύμη. Εναλλακτικά βάλτε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και ανακατεύετε με το γάντζο για 5 λεπτά.
    Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 τέταρτο με μισή ώρα.
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μπαλάκια.


    Ανοίγουμε με τον πλάστη μας το κάθε μπαλάκι σε ένα στρογγυλό , λεπτό πιτάκι.


    Ρίχνουμε 2 -3 κουταλιές κιμά και τον απλώνουμε με το κουτάλι μας. Δεν θέλει πολύ κιμά. Και λιγότερο να βάλετε , καλύτερα.

     Ανοίγουμε και ένα δεύτερο φύλλο, και το σκεπάζουμε. Αν δεν είναι και τελείως στρογγυλό, δεν μας πειράζει.
    Το κλείνουμε γύρω γύρω με τα δάχτυλά μας, να κολλήσουν τα φύλλα, και κάνουμε πάλι με το δάχτυλό μας, μια τρυπούλα στη μέση.


    Το βάζουμε και το τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. ΄Οχι πολύ δυνατή. Το γυρνάμε και από την άλλη, και μόλις πάρει χρώμα.

    Το βγάζουμε και το βάζουμε σε μια πιατέλα, στην οποία έχουμε τοποθετήσει ένα κομμάτι χαρτί απορροφητικό κουζίνας.
    Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.

    Καλή σας όρεξη !!!!


    Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

    Τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια

     
     
    Τελικά μετά από πολλά χρόνια δοκιμών, βρήκα την τέλεια συνταγή.
     
     
     ΥΛΙΚΑ
     
    • 5 κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
    • 1 ποτήρι νερό
    • 1 κούπα αλεύρι
    • αλάτι
    • λάδι για το τηγάνισμα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    1. Κόβετε τα κολοκυθάκια σε ό,τι σχήμα θέλετε, μακρόστενα ή στρόγγυλα. Μην τα κόβετε όμως πολύ χοντρά αλλά ούτε και πολύ ψιλά.
    2. Τα βάζετε σε μια καθαρή σακούλα ρίχνοντας μέσα και το αλεύρι και ανακινείτε καλά την σακούλα αφού την έχετε κλείσει καλά.
    3. Αφήστε το λάδι να κάψει καλά.
    4. Πέρνετε ένα-ένα κολοκυθάκι και αφού το έχετε βουτήξει μέσα στο ποτήρι με το νερό το βάζετε στο τηγάνι.
    5. Κάνετε το ίδιο για κάθε κολοκυθάκι.

    Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

    Γιορτινό ψωμί





     
    Φουσκωτό και στολισμένο για το επίσημο , γιορτινό  τραπέζι.
     Φτιάξτε το, είναι απλά τέλειο!
     
    ΥΛΙΚΑ


    700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλύτερα σταρένιο 
    400 γραμ. νερό χλιαρό
    30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ' το φούρνο
    1 κουτ. του γλυκού αλάτι
    1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη.
    1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
    1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο προαιρετικά



    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
     
     
    1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά και δεν φουσκώσει το ψωμί μας, και διαλύουμε μέσα την μαγιά.
    2. Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας.
    3. Σ' αυτό το στάδιο ρίχνουμε το γλυκάνισο εάν θέλουμε.
    4. Πρέπει να γίνει μια ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια μας.
    5. Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1/2 ώρα .
    6. ΄Επειτα το ξαναζυμώνουμε και παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και κάνουμε μια μπαλίτσα και την βάζουμε στο κέντρο του ταψιού μας. ΄Επειτα παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη, αφού αφήσουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι για τα σχεδιάκια μας, και κάνουμε μια πλεξούδια , την οποία την τοποθετούμε γύρω γύρω από την μπάλα.
    7. Φτιάχνουμε, τριανταφυλλάκια, φυλλαράκια, ή ο,τι άλλο θέλουμε, τα κολλάμε με λίγο νεράκι, και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
    8. Αν θέλουμε να γίνει γυαλιστερό το ψωμάκι μας, το αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό σε ελάχιστο νεράκι.
    9. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 180 βαθμούς για 50 έως 60 λεπτά. Θα δείτε ότι όταν το σηκώνετε είναι πλέον ελαφρύ. 
    Καλή επιτυχία !!!!


     
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...