Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μουστοκούλουρα αφράτα σαν του φούρνου





Καιρό έψαχνα για μια συνταγή με αφράτα και μαλακά μουστοκούλουρα σαν του φούρνου. Τελικά μου την έδωσε η φίλη μου  Aleka Marini-gaga, και είναι καταπληκτική !!!!


Υλικά:


  • 800 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. αμμωνία
  • 12 γρ. σόδα
  • 12 γρ. κανέλα
  • 5 γρ. γαρύφαλλο
  • 10 γρ. κακάο σκόνη(άγλυκο)
  • 150 ml λάδι
  • 200 ml μούστο βρασμένο
  • 100 ml μέλι
  • 180 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Χτυπάμε το λάδι, το μούστο, το μέλι , την ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά με τον αυγοδάρτη ή στο μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Ανακατεύουμε στο αλεύρι την αμμωνία, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το κακάο.
Ρίχνουμε στο αλεύρι τα υγρά.

Τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Από πάνω τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή αν έχει το ταψί μας καπάκι, σκεπάζουμε με αυτό.

Τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο.

Θα τα ελέγξουμε μία φορά γιατί ο κάθε φούρνος έχει τη δική του θερμοκρασία.
'Οταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε πλαστικό σακουλάκι ή σε μπισκοτοδοχείο, για να διατηρηθούν μαλακά
. Γίνονται μαλακά όπως αυτά του εμπορίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ . Φτιάχνοντας την συνταγή πρέπει να επισημάνω κάποια πράγματα.
Η ζύμη μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι, περίπου 2-3 χούφτες, όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν τα μουστοκούλουρα. Αφήστε την ζύμη λίγο να ξεκουραστεί, γιατί κολλάει. Μην την φοβηθείτε, μόλις ξεκουραστεί θα πλάθετε, ελάχιστα θα κολλάει . Αν σας ενοχλεί, βοηθήστε την , ρίχνοντας στο πάγκο σας ελάχιστο αλεύρι, ίσα-ίσα να μπορεί να πλάθετε.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι το ταψί μας να είναι βαθύ, όχι ρηχό. Πρέπει οπωσδήποτε να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο καλά, για να μας γίνουν μαλακά.
Εάν φτιάξουμε μουστοκούλουρα στο μέγεθος του φούρνου θέλει αυστηρά 15 λεπτά, εάν τα κάνουμε μικρότερα, μειώνουμε τον χρόνο, περίπου 2-4 λεπτά. ΄Οταν τα βγάζουμε από το φόύρνο μας, πρέπει να είναι μαλακά, μετά μόλις κρυώσουν σκληραίνουν, και έρχονται στο φυσιολογικό τους.


Την συνταγή την πήρα από την καλή μου φίλη  Aleka Marini-gaga , την οποία και παρουσιάζω όπως την έγραψε.

Ευχαριστώ Αλέκα μου, για τα τόσο όμορφα μουστοκούλουρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2η..... Εάν θέλετε να τα φτιάξετε με πετιμέζι, θα βάλετε ίδια ποσότητα με τον μούστο που αναγράφω, αλλά θα μειώσετε την ζάχαρη από 250 γραμ. σε 200. 

Καλή επιτυχία !!!!!
 

Αρωματικό τσάι του βουνού για κρυολόγημα



Αρωματικό τσάι, που είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες και  για το κρυολόγημα .
 Το έμαθα από την μανιάτισα πεθερά μου, το φτιάχνω χρόνια, και όταν κρυώνουμε εμείς ή τα παιδιά μου τους το δίνω . Εάν προσθέσουμε μέλι αντί για ζάχαρι είναι βάλσαμο για το λαιμό.

ΥΛΙΚΑ

Τσάι του βουνού
1 μέτριο ξυλάκι κανέλλα
5-6 γαρύφαλλα
νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε μια χούφτα τσάι του βουνού , την κανέλλα ,τα γαρύφαλλα και το νερό ίσα για μια κούπα.
Το αφήνουμε να βράσει.
Το προσφέρουμε με ζάχαρι ή με μέλι.
Για κρύωμένους, βάζουμε πάντα μέλι και μια ασπιρίνη. Ναι, καλά ακούσατε και μια ασπιρίνη. Μόλις λιώσει η ασπιρίνη, το ανακατεύουμε και το πίνουμε. Από τα καλύτερα γιατρικά για το κρύωμα. Μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό.


Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κουλούρια Θεσσαλονίκης




Την συνταγή την βρήκα στο ίντερνετ και είναι της Ειρήνης Φανίδου.
Είναι καταπληκτικά !!! Τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα.
΄Εφτιαξα σκέτα κουλούρια, αλλά έκανα και γεμιστά με φέτα και 3 μπαγκέτες !!!


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γραμ. ζάχαρη
30 γραμ. μαγιά από το φούρνο
20 γραμ. αλάτι
100 γραμ. λάδι
500 γραμ. νερό χλιαρό
200 γραμ. σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι. Ανοίγουμε λακούβα και βάζουμε μέσα την ζάχαρη, το λάδι, το αλάτι  και στο τέλος την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε παίρνοντας λίγο λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη μισή με 1 ώρα.
Το βγάζουμε από το μπωλ και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνει, το χωρίζουμε σε 24 κομμάτια που το ανοίγουμε κορδόνια μήκους 30 εκατοστών.


 Τα ενώνουμε στις δυο άκρες και τα βουτάμε σε ρηχό σκεύος με χλιαρό νερό και αμέσως τα βουτάμε σε μπόλικο σουσάμι.
Τα αραδιάζουμε σε μεγάλα ταψιά της κουζίνας που έχουμε στρώσει με αντικολητικό χαρτί, και περιμένουμε να φουσκώσουν πάλι.


Τα ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς και  τον κατεβάσαμε στους 180, περίπου 35 λεπτά ή έως ότου ροδοκοκκινίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε αλουμινόχαρτο ή σακουλάκια και τα βάζουμε στην κατάψυξη. ΄Οταν θέλους να τα χρησιμοποιήσουμε τα ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και εάν θέλουμε τα ζεσταίνουμε και τα τρώμε.

Εάν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε και γεμιστά με τυρί ή φέτα ή τυρί Φιλαδέλφεια, με τον τρόπο που δείχνω παρακάτω.






Cupcakes με 3 υλικά




από την Tzina Verti

Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή μας φτιάχτηκαν για να τα μοιραζόμαστε!!!!
Γίνεται κέικ σοκολάτας με 3 υλικά;
Και όμως γίνεται….

Κεκάκια Μερέντας

Υλικά:

 250γρ. μερέντα ή νουτέλλα
2 αβγά μεγάλα
10 κ.σ. κοφτές φαρίνα
12 χαρτάκια για κεκάκια

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με την μερέντα, μόλις ενωθούν ρίχνουμε μία μία κουταλιά το αλεύρι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμη σε δυνατή ταχύτητα. Βάζουμε τα χαρτάκια στις θήκες, και σε κάθε θήκη βάζουμε 1 κουταλιά στις σούπας,μεγάλη,μείγμα από το κέικ. Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για 20 λεπτά. 

Καλή Επιτυχία!!!!!!!!

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια









 Υλικά

Χλιαρό νερό: 300γρ
Ζάχαρη: 30γρ
Μαγιά: 30γρ
 Ελαιόλαδο: 30γρ
 Αλεύρι: 450 γρ.
 Χοντρό αλάτι: 20γρ
 Δεντρολίβανο: προαιρετικα
 Χωρίς κουκούτσι ελι
ές: περιπου 7-8 στο κοματι 

Εκτελεση

 1. Βάζετε σε μπολ το χλιαρό νερό, με την ζάχαρη, τις 2 κουταλιές
ελαιόλαδο και την μαγιά. Ανακατεύετε και αφήνετε για 5 λεπτά να αφρίσει η μαγιά

. 2. Σε άλλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μισό αλάτι. Ρίχνετε και την μαγιά και ζυμώνετε το μείγμα για 10 λεπτά περίπου.

 3. Λαδώνετε ένα μπολ, βάζετε την ζύμη, την σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, 40 περίπου λεπτά

. 4. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ταψάκι. Πατάτε την ζύμη να ξεφουσκώσει και την αδειάζετε από το μπολ σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την ζυμώνετε για 2 - 3 λεπτά. Την βάζετε στο ταψάκι και την πατάτε με τα δάχτυλά σας να απλώσει σε μέγεθος 20 Χ 30 εκ. περίπου. Σκεπάζετε και αφήνετε πάλι σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Με τα δάχτυλά σας πιέζετε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία για να κάνετε βαθουλώματα. Αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε το υπόλοιπο αλάτι και αραδιάζετε το δεντρολίβανο. Πιέζετε τις ελιές μέσα στη ζύμη.

 5. Ψήνετε τη φοκάτσα στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου. Τρώγεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Γαλακτομπούρεκο φλογέρες!!! Οδηγίες βήμα-βήμα



Είναι ένα υπέροχο γλυκό, γεμάτο αρώματα βανίλιας και πορτοκαλιού, συνταγή της αγαπημένης μου μητέρας !!!

 ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό γάλα
1/2 φλυτζ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
1 1/2 κουταλιές της σούπας βούτυρο βιτάμ ή φρέσκο γάλακτος
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 1/4 φλυτζάνια ζάχαρη
4 βανίλιες
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1/2 κιλό φύλλο κρούστας


ΣΙΡΟΠΙ

2 φλυτζ. ζάχαρη
1 1/2 φλυτζ. νερό
λίγη φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλλα

Το βράζουμε για λίγα λεπτά, 5 λεπτά μόνο. Και σιροπιάζουμε το γλυκό μας. Το ένα κρύο , το άλλο ζεστό-καυτό.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι,  τη ζάχαρη,τον χυμό και το ξύσμα πορτοκάλι
Πριν αρχίσει να πήζει η κρέμα μας, έχουμε χτυπήσει καλά τα αυγά μας και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα.
Συμπληρώνουμε και τις βανίλιες.
Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα μέχρι να πήξει.
Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και όπως καίει η κρέμα, ρίχνουμε το βούτυρο
Όταν λιωσει το βουτυράκι μες στην κρέμα, ανακατεύουμε να πάει παντού.
Αν πήξει πολύ η κρέμα αραιώνουμε με λίγο νεράκι.
Καλύπτουμε με μεμβράνη .
Με αυτό τον τρόπο δεν πιάνει κρούστα από πάνω. Το αφήνουμε να κρυώσει.


 Για να το κάνουμε τις  φλογέρες 
   
Παίρνουμε το φύλλο κρούστας, το ανοίγουμε και το κόβουμε  σε 3 μακρόστενες λωρίδες.
Παίρνουμε 1 λωρίδα  από το φύλλο μας, το βουτυρώνουμε λίγο στις άκρες με ένα πινέλλο,  και βάζουμε λίγη ποσότητα κρέμας. Περίπου 2 κουταλιές του γλυκού.


Διπλώνουμε στα πλάγια και τυλίγουμε την φλογέρα μας.




Τη βάζουμε στο ταψί μας  και φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες.


΄Ενας άλλος τρόπος να φτιάξουμε φλογέρες είναι και ο παρακάτω.








ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!


Η τούρτα του ΄Ακη








Για να φτιάξουμε την τούρτα του ΄Ακη, χρειαζόμαστε το υγρό κέικ που σας γράφω παρακάτω, το οποίο όταν κρυώσει καλά , το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη .
Ανάμεσα τους βάζουμε κρέμα πατισερί έτοιμη σοκολάτας. 
Τώρα πρέπει να μπει στο ψυγείο για να σφίξει καλά. 
Φτιάχνουμε βουτυρόκρεμα μετά και την απλώνουμε καλά σε όλη την τούρτα.Την βάζουμε πάλι στο ψυγείο να σφίξει πολύ καλά .
' Επειτα φτιάχνουμε ζαχαρόπαστα , ανοίγουμε φύλλο, την απλώνουμε στην τούρτα και φτιάχνουμε ό,τι σχέδιο θέλουμε.


ΥΛΙΚΑ



  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 3/4 φλ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. κακάο
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. γάλα
  • ½ φλ. λάδι
  • 1 φλ. βραστό νερό


  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ



  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα αβγά, το γάλα, το λάδι και ανακατεύουμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 2'.
  • Τέλος προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε. Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό, μη σας πειράξει, έτσι πρέπει να είναι
  • Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-70 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι ή η οδοντογλυφίδα να βγαίνουν καθαρά.
  • Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε για 10' να κρυώσει κάπως πάνω σε σχάρα. Μετά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.


  • Λίγα μυστικά ακόμα

    Ανάλογα το φούρνο σας και το μέγεθος της φόρμας θα προσαρμόσετε και το χρόνο ψησίματος. Κάντε οπωσδήποτε τη δοκιμή με το μαχαίρι.
    Το κέικ αυτό είναι από τα "υγρά" κέικ, που παρότι βγάζεις την οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι καθαρά, δεν είναι μέσα στεγνά.

    Εάν το καλύψετε και με γλάσο ή γκανάς, γίνεται πραγματικό θαύμα (η φωτογραφία είναι από τούρτα που έφτιαξα χρησιμοποιώντας τη συνταγή αυτή).

    Εάν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε για τούρτα και θέλετε να το κόψετε σε πολλές βάσεις, τοτε να το αφήσετε να κρυώσει εντελώς. Καλό θα είναι να το κόψετε την επομενη μέρα.

    Η δόση αυτή κάνει ένα κέικ σε φορμα με τρύπα ή ένα ορθογώνιο 25x25 ή ένα στρογγυλό 20άρι πολύ ψηλό (7εκ).
    Προσέξτε η δόση που θα βάλετε στη φόρμα σας να μην είναι πολύ πάνω από τη μέση, γιατί φουσκώνει αρκετά και θα σας χυθεί απέξω.

    Το υγρό κέικ αυτό είναι συνταγή της Sitronellas από το σάιτ οι Συνταγές της παρέας.



    ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ



    ΥΛΙΚΑ



    Με την κρέμα αυτή μπορούμε να καλύψουμε το κέικ ή να σχηματίσουμε με το κορνέ μας όποια διακόσμηση θέλουμε. Μπορούμε φυσικά να τη χρησιμοποιήσουμε και ως γέμιση σε τούρτες.
    Στα αγγλικά θα τη βρείτε ως butter cream, δηλαδή βουτυρόκρεμα.


  • 1/2 φλ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. μαργαρίνη
  • 4 φλ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. γάλα ή νερό
  • 1 κ.γ. βανίλιΑ


  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη βανίλια.
    2. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμιχθούν καλά. Τα χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα, μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες.
    3. Μπορούμε φυσικά να χρωματίσουμε την κρέμα προσθέτοντας σταγονες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Χωρίζουμε την κρέμα σε μπολάκια ανάλογα με το πόσα χρώματα θέλουμε, βάζουμε χρώμα στο κάθε μπολάκι και ανακατεύουμε. Καλό θα είναι τα χρώματα να είναι σε μορφή πάστας για να μην αραιώσουν την κρέμα.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Για να βγει άσπρη η βουτυρόκρεμα θέλει αρκετό χτύπημα το βούτυρο και θέλει να διαλέξετε κάποια μάρκα που να είναι πιο λευκή απο μόνη της. Η συνταγή έλεγε βούτυρο και shortening, αλλά στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί, οπότε βάζουμε μαργαρίνη. Μπορείτε να αλλάξετε την αναλογία, ανάλογα με το γούστο σας και πόσο γεύση βουτύρου θέλετε να έχει.
    Για να γίνει σοκολάτα, προσθέτουμε 90 γρ. λιωμένη κουβερτούρα και άλλη μια κ.σ. γάλα ή νερό.
    Με αυτή τη συνταγή έχουμε 3 φλ. σφιχτή κρέμα.
    Για μέτρια σφιχτή κρέμα, προσθέτουμε 1 κ.γ. γάλα σε κάθε φλ. κρέμας.
    Για αραιή κρέμα προσθέτουμε 2 κ.γ. γάλα σε κάθε φλ. κρέμας.
     Με τη σφιχτή κρέμα φτιάχνουμε λουλούδια που πρέπει να σταθούν τα πέταλά τους όρθια. Εάν δεν είναι αρκετά σφιχτή, τα πέταλα θα πέφτουν. Εάν δείτε πως  η κρέμα "σπάει" καθώς την βγάζετε από το κορνέ, είναι μάλλον πολύ σφιχτή.
    Με την μέτρια σφιχτή κρέμα φτιάχνουμε τα περισσότερα σχέδια με το κορνέ (αστεράκια, πέταλα, κοχύλια κλπ).
    Με αραιή προς μέτρια κρέμα καλύπτουμε κέικ.
    Με αραιή κρέμα κάνουμε σχέδια όπως τα φύλλα και γράφουμε με την λεπτή μύτη. Αλλιώς τα φύλλα και τα γράμματα θα σπάνε.
    Γενικά αν η κρέμα σας είναι πολύ σφιχτή προσθέσετε υγρό, αν είναι πολύ αραιή προσθέστε άχνη ζάχαρη.

     Η βουτυροκρεμα είναι συνταγή της Sitronellas από το σάιτ οι Συνταγές της παρέας.


  • ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ


    • 1 πακέτο marshmallows 250-300gr (καλύτερα λευκά).
    • 2 κουταλιές της σούπας νερό
    • βούτυρο ζαχαροπλαστικής
    • ζάχαρη άχνη (όσο πάρει)
    • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

    Πως το κάνουμε:


    1. Βάζουμε τα marshmallows σε γυάλινο μπώλ μαζί με το νερό και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2' λεπτά.
    2. Παρατηρούμε οτι τα marshmallows "ξεφουσκώνουν".
    3. Ενδιάμεσα παρακολουθούμε την διαδικασία και σταματάμε την λειτουργία του φούρνου για να ανακατέψουμε το μείγμα και να γίνει ομοιόμορφο. Επιδή έξαρτάται από τον φούρνο που έχει ο καθένας ίσως να χρειαστεί παραπάνω χρόνος από 2 λεπτά.
    4. Αφού λοιπόν ρευστοποιηθούν τα marshmallows, βγάζουμε το μπωλ από τον φούρνο, προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε, και ρίχνουμε σταδιακά την ζάχαρη άχνη μέσα στο μπώλ ανακατεύοντας.
    5. Βουτυρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και τα χέρια μας, αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην επιφάνεια με την βοήθεια της σπάτουλας ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! μπορεί να καίει. Αφού βεβαιωθούμε οτι δεν καίει αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτωντας όση ζάχαρη άχνη χρειάζεται ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
    6. Πλέον είναι έτοιμο να το ανοίξουμε σε φύλλο και να καλύψουμε την τούρτα μας ή τα μπισκοτάκια μας!

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Μετά από πολύ -μα πάρα πολύ- μεγάλη αναζήτηση βρήκα αυτήν την πανεύκολη συνταγή (και κάποιες άλλες σχετικές) και σας τις παραθέτω!
    Αν έχουμε χρόνο, κλείνουμε την ζύμη σε αεροστεγές σακούλα και το αφήνουμε όλη την νύχτα να "ξεκουραστεί" ΟΧΙ στο ψυγείο. Έτσι αποκτά μεγαλύτερη ελαστικότητα.

    Την συνταγή αυτή την βρήκα στο σάιτ Συνταγές της παρέας και είναι της    .

  • Τηγανίτες για πρωινό







    Το πιο εύκολο και γρήγορο πρωινό, και για το απόγευμα ή βραδάκι όταν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι γρήγορο και νόστιμο.





    ΥΛΙΚΑ


    250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις , συν 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν, ή αλλιώς φαρίνα

    1/2 κουτί γάλα εβαπορέ

    1 αυγό

    νερό μέχρι να πήξει


    λάδι για το τηγάνισμα



    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το γάλα, το αυγό και ρίχνουμε νερό μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός (περίπου σαν τους λουκουμάδες.

    Βάζουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνουμε μία μία κουταλιά μέχρι να γεμίσει. Μόλις ξανθίνουν τις γυρίζουμε. Θέλει μέτρια προς δυνατή φωτιά . 

    Τις σερβίρουμε σε μια πιατέλα με ζάχαρη ή μέλι.

    ΄Αν θέλουμε τις τρώμε και με φέτα, ή κασέρι, ή κεφαλογραβιέρα.

    Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

    Κουλουράκια πορτοκαλιού-κανέλας νηστίσιμα


    Υπέροχα μοσχοβολιστά κουλουράκια !!!!! Ταιριάζουν υπέροχα με το καφέ ή το τσάι !!!!




    ΥΛΙΚΑ


    2 ποτήρια καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο καλής ποιότητας
    2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
    2 ποτήρια ζάχαρη
    2 κουταλάκια κοφτά σόδα
    1 κρασοπότηρο κονιάκ
    1 κουταλάκι του γλυκού κάνέλλα και γαρύφαλλα τριμμένα , προαιρετικά
    2 κουταλάκια μπέικιν
    2 κιλά  και 1 χούφτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    Σουσάμι


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το λάδι, την ζάχαρη, το κονιάκ, τα κανελογαρύφαλλα προαιρετικά, και διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκάλι.

    Για πιο έντονη γεύση κανελλας  προσθέστε άλλο 1 κουταλάκι.

     Τα χτυπάμε όλα πολύ καλά, και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι μαζί και το μπέικιν, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.

    Επειδή είναι πολύ εύκολη η ζύμη να είστε προσεκτικοί με το αλεύρι , δεν θα πάρει πολύ, θα σφίξει σχεδόν αμέσως. Λίγο, λίγο. Και μπορεί να νομίζετε ότι θέλει κι άλλο . ΟΧΙ !!!! Αφήστε την  λίγο να ξεκουραστεί η ζύμη . 

    Πλάθουμε μικρά κοτσιδάκια και τα κυλάμε στο σουσάμι.

    Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 τέταρτο με 20 λεπτά.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!


    Η πιο αφράτη τυρόπιττα




    ΥΛΙΚΑ


    300 γραμ. ανθότυρο
    200 γραμμ. φέτα πικάντικη
    200 γραμμ. ρεγγάτο ή ένταμ
    2 αυγά
    1 κρέμα γάλακτος μικρή
    Γάλα όσο χρειαστεί, μέχρι να γίνει η ζύμη αραιή

    1 πακέτο φύλλο κρούστας


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Βουτυρώνουμε ένα ταψί.
    Βάζουμε 4 φύλλα από κάτω .
    Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε τα τυριά μας, τα αυγά την κρέμα γάλακτος και τα λιώνουμε. 




    ΄Επειτα ρίχνουμε όσο γάλα χρειαστεί μέχρι η γέμιση να μας γίνει αραιή. Αρκετά αραιή. Μην την φοβηθείτε.
     Βάζουμε την γέμιση στο ταψί μας, που το έχουμε στρώσει με τα φύλλα κρούστας.



    Σκεπάζουμε με 5-6 φύλλα , ή όσα σας αρέσουν,  βουτυρώνουμε με ένα πινελάκι το τελευταίο φύλλο, και χαράζουμε ελαφρά.
    Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει ικανοποιητικά το φύλλο, περίπου 3/4 της ώρας.

    Στην φωτό παρακάτω, έφτιαξα την τυρόπιτα αυτή  με περισσευούμενο φύλλο που είχα στην κατάψυξη, και χωρίς τα κίτρινα τυριά, γιατί δεν είχα, συν όλα τα υπόλοιπα. Μοιάζει πολύ με την πατσαβουροτυρόπιτα, αλλά το ξαναλέω στο πολύυυυ αφράτο. ΄Εκανα φυσαρμόνικα το φύλλο στο ταψάκι, κι έριξα την γέμιση από πάνω , και πέταξα 3-4 πολύ μικρά κομματάκια βούτυρο από πάνω.Κάτι, σαν πατσαβουρόπιτα.  ΄Εγινε, φυσικά λεπτή, με λίγο φύλλο, αλλά ...... πολύ όπως πάντα αφράτη.


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...