Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Τυροπιτάκια μπομπάτα



Υλικά 

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι γάλα
2 αυγά χτυπημένα
1 κουτ. της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
5 ποτήρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γέμιση για τυροπιτάκια

300 γραμ. φέτα
100 γραμ. ρεγγάτο κατά προτίμηση καπνιστό , πολύ το αγαπώ
2 ασπράδια
πιπέρι
2 κρόκους με λίγο γάλα για να αλείψουμε στο τέλος

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε ένα μπωλ το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτουμε τη μαγιά. Αφήνουμε 3 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά και να διαλυθεί καλά.
Προσθέτουμε το γάλα, τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας καλά, μέχρι να γίνη μια ζύμη εύπλαστη, όχι σφιχτή.
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 50 C  να φουσκώσει.
Εν τω μεταξύ θρυμματίζουμε τη φέτα, τρίβουμε το ρεγγάτο, τα ρίχνουμε σε ένα χτυπημένο ασπράδι και ανακατεύουμε.
Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι το μοιράζουμε ξανά και ξανά ώσπου να έχουμε μπαλίτσες σαν ένα μεσαίο μανταρίνι.
Παίρνουμε την μπαλίτσα στην παλάμη μας και κάνουμε μια λακούβα. Τοποθετούμε μέσα τη γέμιση και την κλείνουμε μέσα στη ζύμη. 
Τοποθετούμε στο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Βάζουμε τα τυροπιτάκια σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα όχι κοντά πολύ για να έχουν περιθώριο να διπλασιαστούν περίπου σε όγκο.
Αλείφουμε από πάνω με τον κρόκο και αφήνουμε στους στους 50 C  να φουσκώσουν.
Ψήνουμε στους 175 C για 25 περίπου λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Παρακολούθούμε το ρόδισμα. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε από το φούρνο.

Με την ίδια ζύμη μπορούμε ακόμα να κάνουμε κιμαδοπιτάκια ή λουκανοπιτάκια.

Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε ωραιότατη ζύμη για πίτσα ή πεϊνιρλί.

Εξαφανίζονται σε ριπή οφθαλμού !!!!!!!!!!!!!

Την συνταγή αυτή την έχω κάνει άπειρες φορές και την είχα πάρει από ένα σάιτ μαγειρικής από μία μαγείρισσα ονόματι evdoba. Θέλω λοιπόν να την ευχαριστήσω και από το δικό μου μπλοκ για την τόσο πετυχημένη και καλή συνταγή της!!!!!

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ



Είναι μια σαλάτα χορταστική , ιδανική όταν έχουμε πολύ κόσμο, αρέσει σε όλους!!!!!!
΄Ομως είναι και ένα πλήρες γεύμα για τις μέρες που δεν έχουμε φαί στο σπίτι μας !!!!
Συνήθως τα παξιμάδια τα βάζουμε ολόκληρα, όμως έτσι είναι καλύτερα όταν θέλουμε να τα προσφέρουμε στους φίλους μας !!!!

ΥΛΙΚΑ

2-3 παξιμάδια
τυρί φέτα
2-3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
λάδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια πιατέλα ρηχή, σπάζουμε σε μπουκίτσες τα παξιμάδια. Τα βρέχουμε λίγο κάτω απ' την βρύση και τα στραγγίζουμε καλά. Προσοχή όχι πολύ νερό!!!
Τα λαδώνουμε ελαφριά, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, ρίχνουμε και την φέτα και συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλάτι, το πιπέρι την ρίγανη και απ' πάνω πάλι λαδάκι.
΄Ετοιμο για σερβίρισμα.

Εάν θέλουμε μπορούμε να διακοσμήσουμε και με λίγες ελίτσες!!!!

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ



ΥΛΙΚΑ

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες αρκετά μεγάλες
  • ξύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μαϊντανό προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους και τις στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
  2. Έχουμε ανάψει φωτιά με κάρβουνα, και μόλις πέσει η φωτιά τις βάζουμε πάνω στη σχάρα να ψηθούν, γυρίζοντας τις συχνά χωρίς να τις τρυπήσουμε. Είναι έτοιμες όταν η φλούδα τους έχει καεί και αρχίζει και σκάει σε διάφορα σημεία.Δεν πρέπει να τις βιάσετε στο ψήσιμο γιατί οι μελιτζάνες πρέπει να σιγοψηθούν και να απορροφήσουν από μόνες τους όλα τα υγρά τους. Αυτό μπορεί να κρατήσει και 1 ώρα περίπου.
  3. Στη συνέχεια, τις βγάζετε από την φωτιά, περιμένετε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε προσεκτικά και αδειάζετε το περιεχόμενο τους σε ένα μπολ. Τις βάζετε στο μούλτι και πολτοποιείτε τις μελιτζάνες.
  4. Σε αυτό το στάδιο, αν θέλετε πολτοποιείτε τις μελιτζάνες. Υπάρχει και η άλλη εκδοχή να τις ψιλοκόψετε και να συμπληρώσετε τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Έχετε τρίψει το σκόρδο στον τρίφτη.
  6. Τέλος, ρίχνετε μέσα στις μελιτζάνες ελαιόλαδο, το ξύδι, το  αλάτι, το σκόρδο και τα ανακατεύετε καλά για να ενωθούν τα αρώματα καλά.
  7. Δοκιμάζετε και αν νομίζετε ότι χρειάζεται κάτι ακόμη, το προσθέτετε κατά τη γεύση σας.
  8. Την βάζετε στο ψυγείο να δροσίσει  και όταν έρθει η ώρα να την σερβίρετε γαρνίρετε με αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γιαούρτι. Στην φωτό έχω κάνει και τις δύο εκδοχές.


Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη από όσες έχω φάει μέχρι σήμερα γιατί αναδεικνύει την ιδιαίτερη γεύση της μελιτζάνας όταν ψήνεται στο κάρβουνο. Δεν έχει καμία σχέση γευστικά αν ψήσουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ.

ΡΕΒΥΘΑΔΑ


Τα παιδιά μου δεν τρώγανε τα ρεβύθια σούπα, έως την στιγμή που έμαθα αυτή την συνταγή από την φίλη μου Δέσποινα Ανδρεάδη. Είναι απλή συνταγή και πεντανόστιμη!!!!!



ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό ρεβύθια
4 κρεμμύδια κομμένα σε ψιλές φέτες
αλάτι, πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας σόδα
Χυμό από 2 λεμόνια


                                                                    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

            Βάζουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα ρεβίθια.

Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για ένα ολόκληρο βράδυ. Την άλλη μέρα το πρωί τα σουρώνουμε και ρίχνουμε την σόδα. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα. ΄Επειτα τα ξεπλένουμε σε πολλά νερά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό  μέχρι να μισοβράσουν. Μετά τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μία γάστρα. Συμπληρώνουμε τότε τα κρεμμύδια, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, τις δάφνες , και το λεμόνι. και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσοχή να μην λιώσετε τα ρεβύθια. Ρίχνουμε και ένα ποτήρι νερό, κλείνουμε την γάστρα και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Εάν δεν έχετε γάστρα, μην στενοχωριέστε γίνετε και σε ταψί αρκεί να το σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο πολύ καλά. Θα κάνει την ιδια δουλειά με την γάστρα.

 ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ.







ΦΡΥΓΑΔΈΛΙΑ


Είναι μια εύκολη ηπειρώτικη συνταγή για ατομικά φρυγαδέλια.
Είναι πολύ γρήγορο και εξαιρετικός μεζές που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο!!!!!

ΥΛΙΚΑ
  • Μπόλια από αρνί
  • Συκώτι από αρνί , γίνεται και με μοσχαρίσιο, αλλά έχει άλλη γλύκα το αρνίσιο
  • ξυλάκια για σουβλάκια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  1. Κόβουμε σε μικρές μπουκιές το συκώτι μας (λίγο μεγαλύτερες απο ένα δίευρο) και σε αντίστοιχα κομμάτια την πάνα του αρνιού.
  2. Τυλίγουμε το συκώτι με την μπόλια. ΄Ισα ίσα να το τυλίξει όλο, δεν χρειάζεται περισσότερο.
  3. Μετά καρφώνουμε στο ξυλάκι ένα ένα  κομμάτι  και συνεχίζουμε μέχρι να φτιάξουμε το σουβλάκι μας.
  4. Αφού ετοιμάσουμε όλα τα ξυλάκια, ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και τα ψήνουμε στην ψησταριά! Ετοιμο μέσα σε λίγα λεπτά!
  5. Προσοχή δεν θέλουν πολύ ψήσιμο. Μην τα ξεροψήσετε !!!!


Εγώ πολλές φορές τα ψήνω και στην ηλεκτρική ψησταριά γίνονται εξίσου νόστιμα!
Είναι κατάλληλος μεζές  για πολλά γλέντια και για όσους λατρεύουν την τσίκνα και το καλό φαγητό. Γίνεται πολύ νόστιμο γιατί η μπόλια δεν αφήνει το συκώτι να στεγνώσει και να σκληρύνει! 

Καλή επιτυχία!!


ΙΤΣ ΠΙΛΑΒ


ΥΛΙΚΑ

Συνταγή για 5 άτομα

2 φλυτζάνια ρύζι
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια
2 κουταλιές σούπας σταφίδες
150 γραμ. συκώτάκια κότας΄ή αρνιού
1 κρεμμύδι μέτριο
100 γραμ. βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε κόκκους
αλάτι
2 1/2 φλυτζ. νερό ή καλύτερα ζωμό κρέατος
1/2 κουταλ. του γλυκού ζάχαρη
1/2 ματσάκι άνιθο προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το ρύζι, προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάσει το ρύζι και ρίχνουμε μια κουταλιά αλάτι.
Αφήνουμε να περιμένει για μισή ωρίτσα.
Στραγγίζουμε το νερό και πλένουμε καλά με άφθονο νερό. 
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε. 
Βάζουμε τις σταφίδες μέσα σε χλιαρό νερό και αφήνουμε να φουσκώσουν. 
Μετά στραγγίζουμε. 
Αν χρησιμοποιήσουμε συκώτι αρνιού, αφαιρούμε την πέτσα. 

Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κουκουνάρια ωσότου ροδίσουν.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σωτάρουμε και τέλος προσθέτουμε το κομμένο σε μικρά κομματάκια συκώτι και το ρύζι.
Σωτάρουμε όλα μαζί ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα άλλα μπαχαρικά. 
Ανακατεύουμε ακόμη μια φορά.
Προσθέτουμε τέλος το νερό ή το ζωμό κρέατος, το αλάτι και τη ζάχαρη και κλείνουμε το καπάκι.
Μόλις αρχίζει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου.
΄Οταν εξατμισθεί το νερό, αποσύρουμε τη χύτρα, ανοίγουμε το καπάκι, το σκεπάζουμε μ' ένα πανί, ξανακλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να περιμένει για 10-15 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε τον άνιθο και τον προσθέτουμε στο πιλάφι.

Σερβίρετε σκέτο ή και δίπλα σε άλλα φαγητά.



Ντοματόσουπα της BARBI


 

 Αυτή την συνταγή την έφτιαξα μια παγωμένη μέρα του φθινοπώρου, όταν η κόρη μου , μου ζήτησε ντοματόσουπα. Μπήκα λοιπόν στο ίντερνετ, διάβασα αρκετές συνταγές και απ' όλες αυτές έφτιαξα την δική μου εκδοχή. Τελικά βγήκε υπέροχη και έγινε από τις αγαπημένες μας.

ΥΛΙΚΑ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 4 κρεμμύδια χοντροκομμένα 
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού μαυροδάφνη
  • 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες λεπτές 
  • 1 πατάτα μέτρια κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 5 ντομάτες 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρι
  • 2 κούπες ζωμό κότας ή κρέατος
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. 
  2. Προσθέτουμε λίγο αλάτι για να καραμελώσουν τα κρεμμύδια , την ζάχαρη, και σβήνουμε μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια με την μαυροδάφνη.
  3. Προσθέτουμε το μπέικον, το καρότο και τις ντομάτες αφού τις ξεφλουδίσουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε.
  4. Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά και προσθέτουμε 3-4  κούπες ζωμό κότας ή ζωμό κρέατος, το υπόλοιπο αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά ακόμη
  5. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφού κρυώσει η σούπα την περνάμε από το μπλέντερ, ή αν έχετε το μίνι πίμερ τα αλέθετε στην κατσαρόλα.
  6. Βάζουμε την σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τον μαϊντανό και την ζεσταίνουμε ελαφρά. 
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με λάδι αν θέλουμε, απλώς με το βούτυρο έχει πιο πλούσια γεύση. 

Το βήμα 6 είναι προαιρετικό, δηλαδή αν θέλουμε δεν προσθέτουμε κρέμα γάλακτος και μαϊντανό. 

΄Ενα ακόμα μυστικούλι για να απογειώσει την γεύση, είναι σε ένα μικρό τηγανάκι, κόβετε πολύ μικρές μπουκίτσες ψωμάκι και τις τηγανίζετε σε λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη. Μόλις τηγανιστούν τα ρίχνετε κατευθείαν στο πιάτο και σερβίρετε αμέσως.

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

Πικάντικες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

  •  Είναι ένας καταπληκτικός μεζές για κρασί ή ουζάκι.



  •  ΥΛΙΚΑ
  •  
  •  
  • 1 κιλό κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • λάδι
  • ξύδι
  • μαϊντανός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Πλένουμε τις πιπεριές, τις σκουπίζουμε και τις ψήνουμε στο γκρίλ απ' όλες τις μεριές.
  2. Μόλις κρυώσουν καθαρίζουμε και πετάμε τα σπόρια και την φλούδα. ΄Οταν τις καθαρίσουμε όλες τις κόβουμε σε λωρίδες και ρίχνουμε λάδι, ξύδι και τα σκόρδα ξυσμένα.
  3. Τελειώνουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  4. Ανακατεύουμε καλά. Το φυλάμε στο ψυγείο.

Ψωμί μπύρας στα γρήγορα


ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κουτάκι (330 ml) μπίρα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε το μέλι, να αραιώσει.

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το αλάτι, το μέλι και την μπίρα.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά.
Λαδώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Δίνουμε στη ζύμη σχήμα φραντζόλας και τη βάζουμε στη φόρμα
. Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις, για περίπου 40΄, να ροδίσει και να φουσκώσει.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο γέρνουμε τη φόρμα, να πάρει αέρα και να μη νοτίσει.

Η συνταγή αυτή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Φασολάδα Πηλίου

  •  
  •  ΥΛΙΚΑ
  •  
  • 500 γραμ. φασόλια ξερά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2-3 καρότα κομμένα ροδέλες
  • 1/2 κούπα σέληνο ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (πουμαρό) ή 3-4 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • αλάτι - πιπέρι
  • λίγο μπούκοβο ή 1 καυτερή πιπερίτσα
  • λίγο ψιλοκομένο μπέικον ή 1 λουκάνικο Τρικάλων κομμένο ροδέλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μουσκεύουμε από βραδίς τα φασόλια σε νερό.
  2. Την άλλη μέρα πετάμε το νερό αυτό και βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα φασόλια μαζί με νερό (περίπου 1 λίτρο) να βράσουν.
  3. Μόλις βράσουν΄ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε να ψηθούν.
  4. Εάν θέλουμε να χυλώσει περισσότερο ρίχνουμε και μία μικρή πατάτα κομμένη κυβάκια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την έφαγα σε μια ταβέρνα στην Μακρυνίτσα Πηλίου, ζήτησα την συνταγή και σας την προσφέρω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...