Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Γαρίδες γιουβέτσι στην κατσαρόλα

  • 1 κιλό μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες και αποφλοιωμένες
  • 200 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • Ζωμό κότας Knorr
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας Pummaro
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 μεγάλες ντομάτες αποφλοιωμένες & κομμένες στα 4
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 30 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • 1/2 ματς. φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
  • 100 γρ. τυρί τύπου καπνιστό Μετσόβου
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια τους. Με τα κεφάλια των γαρίδων, που έχουμε αφαιρέσει, ετοιμάζουμε μια γρήγορη σάλτσα ντομάτας. Τα σωτάρουμε γρήγορα σε ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο, σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί, προσθέτουμε 400 γρ. νερό και το δαφνόφυλλο. Από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει μετράμε 15 λεπτά. Αφαιρούμε τα κεφάλια με μία τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε τον πελτέ ανακατεύοντας για να διαλυθεί.
Ρίχνουμε μισό λίτρο νερό σε μια δεύτερη κατσαρόλα και προβράζουμε το κριθαράκι για 6 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας για γεύση. Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σε σιγανή φωτιά. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι. Φέρνουμε λίγες γύρες με μια κουτάλα, προσθέτουμε τη ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί. Όταν το κριθαράκι ρουφήξει το κρασί,  προσθέτουμε με μια κουτάλα σιγά σιγά τον ζωμό που διατηρούμε ζεστό. Το ιδανικό θα είναι να μελώσει η σάλτσα, αλλά το ζυμαρικό να κρατάει.
Στο μέσο περίπου της διαδικασίας, ρίχνουμε και τις γαρίδες, καθότι θέλουν ελάχιστο χρόνο να μαγειρευτούν, αλλιώς χάνουν τα υγρά τους. Μόλις το κριθαράκι μαλακώσει όσο το θέλουμε, σβήνουμε την φωτιά. Το γιουβέτσι πρέπει να είναι ζουμερό, γιατί αφού το κατεβάσουμε από την φωτιά το κριθαράκι συνεχίζει να ρουφάει υγρά και το φαγητό μπορεί να στεγνώσει.  Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό. Το αφήνουμε 2 λεπτά να "καθίσει".
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, με φλύδες καπνιστού τυριού Μετσόβου (προαιρετικά) και ολόκληρα φύλλα βασιλικού.

Εάν νηστεύουμε παραλείπουμε το τυρί !

Τάρτα φρούτων του δάσους


Είναι μια τάρτα  με πολύ τραγανό μπισκότο και η σάλτσα χωρίς πολύ ζάχαρη .
 Είναι τέλειο επιδόρπιο μετά από ένα βαρύ γεύμα. Ελαφρύ και πεντανόστιμο.


Υλικά

Για την τραγανή ζύμη μπισκότου

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. άχνη
  • 1 αυγό




  • Για να φτιάξετε τη ζύμη, κόβετε το βούτυρο σε κύβους (καλύτερα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και ζυμώνετε πολύ καλά όλα τα υλικά της. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30' και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, περίπου 3 χιλ, σε φόρμα διαμέτρου περίπου 22 εκ







  • Τρυπάμε τη ζύμη σε πολλά σημεία και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Βάζουμε μέσα φασόλια ή ρύζι (να καλύψουν όλη την επιφάνεια της ζύμης) και τα κλείνουμε από πάνω με την μεμβράνη. Ψήνουμε έτσι για 15' σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.







  • Βγάζουμε την μεμβράνη με προσοχή, γιατί θα καίνε τα φασόλια ή το ρύζι, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20' μέχρι να ροδίσει.








  • Σημείωση, τα φασόλια ή το ρύζι αφού ψηθούν δεν τα πετάμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε μπωλ για επόμενη χρήση.





  • Κρέμα πατισερί
    • 4 κροκάδια
    • 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
    • 1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο πλήρες
    • 2 βανίλιες
    1. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν
    2. Σε κατσαρολάκι βάζετε το γάλα και τη βανίλια να πάρουν βράση
    3. Ανακατεύετε
    4. Προσθέτετε το μείγμα των κρόκων και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συνεχώς
    5. Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι με συνεχές ανακάτεμα, να πήξει η κρέμα
    :Για πιο αφράτη και ομοιόμορφη κρέμα, μόλις κρυώσει, ανακατέψτε σε αυτή μια κούπα σαντιγύ!



    Σάλτσα φράουλας ή βατόμουρων
    • 1 κιλό φράουλες ή 1 κιλό βατόμουρα κατεψυγμένα
    • 2 κούπες νερό
    • 1 1/2 κούπες ζάχαρη
    • 4 κουταλιές Corn flour
    • 2 κουταλιές χυμό λεμόνι
    • 3 κουταλιές κονιάκ
    1. Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις βράζουμε στο νερό μας για 10 λεπτά.
    2. Τις σουρώνουμε και παίρνουμε το ζουμί τους που πρέπει να' ναι 3 κούπες.
    3. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και το λεμόνι ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά να διαλυθεί και στο τέλος βάζουμε το corn flour διαλυμένο σε λίγο νερό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα και γίνει διαυγές.
    4. Ρίχνουμε μέσα τις φράουλες.
    5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει ελαφρώς ρίχνουμε μέσα το κονιάκ.
    Συναρμολόγηση

    Μόλις κρυώσει το μπισκότο μας, βάζουμε την κρέμα πατισερί, και από πάνω την σάλτσα φράουλας ή βατόμουρου. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρουμε





    Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

    Χοιρινό ή μοσχάρι με μανιτάρια και ουίσκι





    Δεν υπάρχει αυτό το φαγητό !!!! Θα το αγαπήσετε, για την ευκολία του και την νοστιμιά του !!!

     
    Υλικά
    • 1 1/2  κιλά  χοιρινό  χωρίς κόκκαλο, κατά προτίμηση σπάλα ή μοσχάρι
    • 2-3 σκελίδες σκόρδο
    • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
    • 1 1/2  ποτήρια περίπου νερό
    • 1 κουταλιά βούτυρο Φυτίνη
    • 1 κονσέρβα μανιτάρια κομμένα ή ακόμα καλύτερα, φρέσκα, ψιλοκομμένα
    • 1 σφηνάκι ουίσκι
    • 500 γραμ. κρέμα γάλακτος
    Εκτέλεση
    Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το χοιρινό  να πάρει χρώμα και να πιεί τα υγρά του.

    Βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο να σωταριστεί.
    ΄Επειτα προσθέτουμε περίπου 1 1/2  ποτήρια νερό (ίσα-ίσα να σκεπαστεί το κρέας), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. 
    Το αφήνουμε να ψηθεί πολύ καλά. Περίπου 1/2 ώρα. Δοκιμάστε με το πηρούνι σας, να τρυπιέται το κρέας.
     ΄Οταν έχει ψηθεί και έχουν μείνει πολλά υγρά, δυναμώστε την φωτιά σας και βράστε για λίγο. ΄Ομως προσοχή μην ξεχαστείτε και σας καεί το κρέας.
    Σε ένα μέτριο τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά βούτυρο (φυτίνη) και ρίχνουμε τα μανιτάρια να σωταριστούν.


    Μόλις τραβήξουν τα υγρά σβήνουμε με το ουίσκι.

     Αφήνουμε να εξατμιστεί το ουίσκι. Για να καταλάβετε αν εξατμίστηκε, πηγαίντε πάνω από το τηγάνι και θα καταλάβετε ότι φεύγει το έντονο άρωμα του ουίσκι και στη θέση του μπαίνει ένα απαλό άρωμα.
    Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.

     Ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μοσχάρι ή το χοιρινό.

     Τα ανακατεύουμε απαλά 2-3 βόλτες.

     

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια ή ρύζι.

    Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το χοιρινό με μοσχάρι.

    Κριτσίνια ή κουλουράκια με ηλιόσπορους




     Αυτή η συνταγή είναι  τα γνωστά μας κουλουράκια με ηλιόσπουρους ή κουλουράκια καρότου, που πουλάνε στους φούρνους.
    Μόνο που η δική μας συνταγή είναι πιο νόστιμη, γιατί τα έχουμε φτιάξει μόνοι μας!

    Υλικά


    1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
    1 ποτήρι κρασί καλής ποιότητας
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
    1 φαρίνα, μπορεί λιγότερο μπορεί περισσότερο , ανάλογα το ποτήρι που θα χρησιμοποιήσετε
    1/4 του κιλού ηλιόσπουρους καθαρισμένους


    Εκτέλεση


    Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά , εκτός από το αλεύρι.
    Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Προσέχτε μην ρίξετε πολύ αλεύρι, θα γίνουν σκληρά. ΄Ισα ίσα να πλάθονται.


    Μόλις η ζύμη γίνει εύπλαστη, ρίχνετε και τους ηλιόσπορους , ζυμώνετε να πάνε παντού, και πλάθετε  μακρόστενα μπαστουνάκια, στο μέγεθος που θέλετε εσείς.


    Τα βάζετε στη λαμαρίνα του φούρνου, δεν χρειάζεται λάδωμα η λαμαρίνα, δεν κολλάνε, και τα ψήνετε για 15-20 λεπτά, στους 180 βαθμούς.


    Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε και φαρίνα ολικής αλέσεως, ή μισό μισό.


    Επίσης, μπορείτε να βάλετε αντί για ηλιόσπορους, 1 τριμμένο καρότο καλά στιμένο, για να σας γίνουν κουλουράκια καρότου. ΄Η να τα κυλήσετε στο σουσάμι.

    Επίσης, μπορούμε πριν βάλουμε τους ηλιόσπορους, να πάρουμε λίγη ζύμη, και, ή να ρίξουμε μέσα μια χούφτα τριμμένη παρμεζάνα, ή, να πλάσουμε μακρόστενα λεπτά μπαστουνάκια και να κυλήσουμε τα κουλουράκια μας στην παρμεζάνα και θα γίνουν όπως στην φωτογραφία.

    Στις φωτό που έχω βάλει, με την δόση που σας έχω δώσει έχω φτιάξει, 4 διαφορετικά κριτσίνια, τα οποία πρέπει να σας πω , ότι είναι αρκετά.

    Μαρμελάδα εσπεριδοειδών με μπαχαρικά






    Το μόνο που θα σας πω, είναι ό,τι μόλις την δοκιμάσετε, θα ξυπνήσουν όλες οι αισθήσεις σας.
    Καμπανάκια θα χτυπούν !!!!!! χαχαχαχαχα


    Η τέλεια μαρμελάδα θα ήθελα να σας προτρέψω να την δοκιμάσετε. Απίστευτη μυρωδιά και από γεύση το κάτι άλλο!!!!!!!

    Υλικά

    • 4 πορτοκάλια,
    • 4 μανταρίνια,
    • 3 λεμόνια,
    • 1 περγαμόντο
    • 1.200 γρ. ζάχαρη
    • 2 ξυλάκια κανέλας
    • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
    • Έαν δεν έχετε αστεροειδή γλυκάνισο βάλτε λίγους σπόρους γλυκάνισου, περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού.
    Εκτέλεση
    1. Βράζετε για 15 λεπτά όλα τα εσπεριδοειδή.
    1.  Αλλάζετε νερό και βράζετε για  15 λεπτά ακόμη. Πετάτε ξανά το νερό.Αλλάζετε πάλι το νερό και ξαναβράζετε για άλλα 15 λεπτά. Μόλις περάσει η ώρα, σουρώνετε σε σουρωτήρι  και μόλις κρυώσουν  τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
    2. Βάζετε  τον πολτό , την κανέλα, το γλυκάνισο, και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα. Προσθέτετε λίγο από το νερό που κρατήσατε, ανακατεύετε και αφήνετε να βράσουν όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να δέσουν και να γίνουν μια ωραία μαρμελάδα.
    3. Αφαιρείτε τα μπαχαρικά και μοιράζετε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια όσο ακόμη είναι καυτή.
    4. Ασφαλίζετε τα βαζάκια με καπάκι αμέσως, τα γυρίζετε ανάποδα και αφήνετε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.

    Κολοκυθόπιτα αλμυρή

    Υλικά

    • 2 φύλλα σπιτικά
    • 3 κούπες κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 5 κ.σ. λάδι
    • 1 κ.γ. δυόσμο
    • 2 κ.σ. μαϊντανό
    • 1 κ.σ. ρύζι ή τραχανά
    • αλάτι, πιπέρι
    • 1 αυγό
    • 1 κούπα τυρί φέτα
    Εκτέλεση
    1. Σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι.
    2. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα, το αλάτι, το πιπέρι, το ρύζι ή τον τραχανά, το δυόσμο και τον μαϊντανό. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για 7 λεπτά περίπου.
    3.  Το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και τη φέτα. Φροντίζουμε η φέτα να μη λιώσει πολύ, να φαίνεται.
    4. Στρώνουμε ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί 30 εκ. περίπου. Ρίχνουμε τη γέμιση και βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε. Χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
    5. Την ψήνουμε στους 170 αέρα για 45 λεπτά περίπου.

    Οσομπούκο ή αλλιώς OSSO BUCCO

    ΄Ενα πιάτο όνειρο για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

    Περιγραφή συνταγής

    Η συνταγή αυτή έρχεται από τον Ιταλικό Βορρά, από τα πρώτα χρόνια της Αναγέννησης. Είναι από τα ελάχιστα Ιταλικά πιάτα, όπου το κρέας, το ριζότο και η γκρεμολάτα (μείγμα μυρωδικών) παντρεύονται μοναδικά στο ίδιο πιάτο και δεν χρειάζεστε να τα παραγγείλεις ξεχωριστά.Απαραίτητη προϋπόθεση, το μοσχάρι με το κόκαλο, αυτό σημαίνει osso bucco, διότι το συγκεκριμένο πιάτο δεν μπορεί να φτιαχτεί με κανένα άλλο κομμάτι.
    Για τη Γκρεμολάτα
    Οδηγίες συνταγής
    Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Το αλευρώνουμε και το τινάζουμε από το παραπανίσιο αλεύρι.
    Ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, που θα χωράει όλο το ossobuco, και ροδίζουμε και από τις 2 πλευρές για περίπου 8 λεπτά.
    Βγάζουμε το κρέας και ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τον πελτέ.
    Ρίχνουμε το κρασί, με ξεσκέπαστο το τηγάνι, το αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν για 10 λεπτά.
    Βάζουμε το κρέας ξανά στη φωτιά μαζί με τα λαχανικά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να χυλώσει για 40 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
    Τέλος σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με την γκρεμολάτα και σερβίρουμε συνοδεύοντάς το με το ριζότο αλά Milanese.
    • Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου
    Την συνταγή αυτή την πήρα από το σάιτ LoveCooking.gr.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...